Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Eén op honderd zwangerschappen is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De bevruchte eicel nestelt zich in op een andere plek dan in de baarmoeder. Wat zijn de symptomen? En wat te doen?

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich in op een andere plek dan in de baarmoeder. De meest voorkomende plekken zijn: in de eierstok, in de baarmoederhals of een andere plaats in de buikholte. Als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, zul je in eerste instantie dezelfde symptomen hebben als vrouwen met een normale zwangerschap:

  • Gevoelige borsten;
  • Misselijkheid;
  • Een zeurderig gevoel in de onderbuik;
  • Een positieve zwangerschapstest.

Je krijgt dezelfde zwangerschapssymptomen omdat het embryo in je lichaam het hormoon HCG afgeeft, wat duidt op zwangerschap. In het begin zijn er niet onmiddellijk symptomen die erop wijzen dat er iets fout zit. Deze komen er wel naarmate het embryo groeit.

Wat zijn de symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Er zijn twee verschillende buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, telkens met verschillende symptomen. Hoe kun je ze herkennen?

  1. Subacute buitenbaarmoederlijke zwangerschap
    Je eileiders zijn nog intact. Volgende symptomen treden op:
    • Bloedverlies;
    • Zeurende buikpijn aan één kant van de buik;
    • Pijn aan één schouder;
    • Flauwvallen;
    • Misselijkheid.
       
  2. Acute buitenbaarmoederlijke zwangerschap
    Je eileider barst door de buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Volgende symptomen treden op:
    • Hevige buikpijn;
    • Snelle hartslag;
    • Daling van de bloeddruk;
    • Flauwvallen.

In het algemeen kunnen de symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap lijken op die van een miskraam. Neem dan zo snel mogelijk contact op met je gynaecoloog!

Schrijf je in op onze zwangerschapsnieuwsbrief

Mis niets over je zwangerschap, maand per maand

icon

nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand

icon

tips over wanneer je wat moet regelen

icon

hoe je de ideale kinderopvang vindt

icon

tips over een gezonde opvoeding


Schrijf je in

We respecteren je privacy

Zwangerschapsnieuwsbrieven

Wat te doen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Als je vermoedt dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, zal een onderzoek plaatsvinden. Je gynaecoloog kan een echo nemen van je baarmoeder. Op die manier kan hij of zij duidelijk zien of het embryo al dan niet in de baarmoeder zit. Een tweede onderzoeksmethode is het afnemen van bloed. In je bloed zal inderdaad het zwangerschapshormoon HCG zitten, maar het zal veel minder snel stijgen. Je arts neemt bloed af en doet dat enkele dagen later opnieuw. Normaal gezien moet er een duidelijke stijging zijn van de HCG-waarde maar bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap dus niet.

Als je gynaecoloog of arts vaststelt dat de zwangerschap buitenbaarmoederlijk is, moet er zo snel mogelijk een operatie plaatsvinden om de zwangerschap te onderbreken. 

Wat zijn de oorzaken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Enerzijds kan er iets mis zijn met het embryo zelf. Dit heeft dan een afwijking opgelopen via de eicel van de moeder, via de zaadcel van de vader of beide. Anderzijds kan de oorzaak op een andere manier bij de moeder liggen. 

We sommen er enkele kort op:

  • Beschadiging van de eileiders;
  • Een soa zoals chlamydia, ook na genezing;
  • Een ontsteking in de onderbuik;
  • Alcohol- en drugsgebruik;
  • Roken;
  • Vruchtbaarheidsbehandelingen.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Helan: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Helan voor jou doet.

Deel dit artikel

Tags
Zwanger

Verder lezen

Blog

Zwanger en vaccins, wat zijn de gevaren?

Je baby groeit, wordt steeds sterker, je voelt hem voor het eerst bewegen, ... Met enkele vaccinaties kun je ervoor zorgen dat je kindje nog beter beschermd wordt.

bloedverlies tijdens je zwangerschap
Blog

Bloedverlies tijdens je zwangerschap: wat te doen?

Wat is de oorzaak van bloedverlies tijdens je zwangerschap? En moet je elk bloedverlies melden aan je gynaecoloog?

Blog

Verdoving bij de tandarts tijdens je zwangerschap

Ben je zwanger en plan je binnenkort een bezoek aan de tandarts? Dan zijn er enkele zaken waar je best rekening mee houdt.

Blog

Ken jij het verschil tussen een doula en een kraamverzorgende?

Wist je dat als je zwanger bent, je op heel wat ondersteuning kan rekenen? Niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook erna als je kindje geboren is. Ontmoet Veerle en Annelies. De eerste is doula en begeleidt mama’s en papa’s door de zwangerschap en bevalling. De tweede is kraamverzorgende en ontzorgt mama’s en papa’s tijdens en na de zwangerschap.