Blog

Je lichaam na een bevalling

Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.

Wij geven een overzichtje van enkele van de lichamelijke veranderingen die kunnen optreden na de bevalling. Deze veranderingen zijn niets om je zorgen over te maken, ze zijn volkomen normaal. Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Download ons e-book over een gezonde zwangerschap.

Innerlijke veranderingen

Baarmoederinvolutie  

Na de bevalling neemt je baarmoeder gaandeweg haar oorspronkelijke volume en vorm weer aan. Dat gebeurt via kleine contracties, die soms pijnlijk kunnen zijn. Meestal zijn die contracties pijnlijker bij vrouwen die al eerder kinderen gekregen hebben, net als bij vrouwen die borstvoeding geven. 

Vraag je kraamverzorg(st)er om advies als je te veel pijn hebt. 

Kraamvloed 

Tot 3 à 4 weken na de bevalling kun je last hebben van bloedingen. Die bloedingen dienen om bloedpropjes die in de baarmoeder achtergebleven zijn, restjes van de placenta en eventueel ook vocht van wondjes in de vagina of aan de baarmoederhals, af te voeren. 

Eerst is dit bloed helder rood en kan het vastere stukjes bevatten. Beetje bij beetje zal het lichter van kleur worden en zal de hoeveelheid afnemen. Het komt voor dat de bloedingen na een tiental dagen lijken te verdwijnen en dan plots weer opflakkeren en vervolgens opnieuw langzaam verminderen. 

Borstvoeding doet de bloedingen sneller afnemen.   

Post-partumcomplicaties 

Sommige vrouwen hebben last van complicaties na hun bevalling. Dat kan gaan om urine-incontinentie, problemen met de bloedcirculatie, problemen bij het plassen... Ook constipatie komt de eerste dagen na de bevalling vrij vaak voor. Je kunt dit verhelpen door genoeg rond te wandelen, veel water te drinken en voor vezelrijke voeding te kiezen.

Schrijf je in op onze zwangerschapsnieuwsbrief

Mis niets over je zwangerschap, maand per maand

icon

nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand

icon

tips over wanneer je wat moet regelen

icon

hoe je de ideale kinderopvang vindt

icon

tips over een gezonde opvoeding


Schrijf je in

We respecteren je privacy

Zwangerschapsnieuwsbrieven

Uiterlijke veranderingen

Lichaamshouding

Veel vrouwen lopen op het eind van de zwangerschap met een holle rug en de buik ver naar voren. Om rugklachten te voorkomen, is het verstandig om na de bevalling niet meer in deze houding te blijven bewegen. 

Let erop dat je lichaamshouding de volgende kenmerken heeft: houd je hoofd rechtop, houd de schouders naar achter en naar beneden, maak je rug niet te hol, houd je benen recht, zet je voeten recht naar voor en laat het lichaamsgewicht rusten op de hele voet. Oefen indien nodig deze lichaamshouding voor de spiegel.

Overtollige kilo's

Gezonde vrouwen komen gedurende hun zwangerschap 10 tot 12 kg bij. Nadat je je kindje ter wereld hebt gebracht, wil je uiteraard zo snel mogelijk af van de buik die achterblijft. Onthoud echter dat je je lijf niet mag forceren. Als je afvallen na je zwangerschap en bevalling probeert te forceren, kan het juist averechts werken.

Het belangrijkste is dat je gezond eet en dat je langzaamaan je lichamelijke activiteit herpakt. Meer dan 500 gram per week afvallen is niet aan te raden, net zo min het aan te raden is om tijdens je zwangerschap gewicht te willen verliezen. Het blijft belangrijk om voorzichtig te zijn met het kwijt geraken van je zwangerschapskilo's, en om dit op een verantwoorde en gezonde manier te doen.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Helan: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Helan voor jou doet.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Hoe bereid je je voor op een bevalling?

De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.

Blog

Thuis bevallen: iets voor jou?

Verwacht jij binnenkort een kindje? Dan kun je kiezen om in het ziekenhuis of thuis te bevallen. Wanneer je kiest voor een thuisbevalling is het wel belangrijk dat je je daarop goed voorbereidt. Wist je dat je ook op de hospitalisatieverzekering kunt rekenen?

Blog

Ken jij het verschil tussen een doula en een kraamverzorgende?

Wist je dat als je zwanger bent, je op heel wat ondersteuning kan rekenen? Niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook erna als je kindje geboren is. Ontmoet Veerle en Annelies. De eerste is doula en begeleidt mama’s en papa’s door de zwangerschap en bevalling. De tweede is kraamverzorgende en ontzorgt mama’s en papa’s tijdens en na de zwangerschap.

Blog

Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen

Is het moeilijk wennen aan het nieuwe leven als mama? Heb je last van babyblues of een postnatale depressie? Dit kan je eraan doen.