Baby

Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen

Is het moeilijk wennen aan het nieuwe leven als mama? Heb je last van babyblues of een postnatale depressie? Praat erover. Het is niets om je voor te schamen.

Babyblues 

In de week na de bevalling kun je als kersverse mama overvallen worden door een gevoel van neerslachtigheid. Sommige vrouwen hebben last van huilbuien, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Daarbovenop kunnen soms ook schuldgevoelens, gebrek aan eetlust of slaap- en concentratieproblemen opkomen. 

De zogenaamde 'babyblues' is een volkomen normaal verschijnsel als je pas bevallen bent. Je lichaam reageert op de abrupte daling van het hormoon progestageen na de bevalling. Ook de stress en de vermoeidheid van de bevalling spelen een rol. Bovendien zijn de eerste dagen als mama mentaal heel overrompelend. Het is dan ook begrijpelijk als het je even allemaal te veel wordt. 

Dit kan je helpen tijdens die eerste dagen:

  • Voel je zeker niet schuldig. Dit is een heel normale fase waar de meeste nieuwe mama's door moeten.
  • Grijp elke kans om uit te rusten of een dutje te doen. Vermoeidheid maakt je neerslachtigheid alleen maar erger.
  • Praat over je gevoelens met iemand uit je omgeving of vraag raad in de kraamkliniek.
  • Wees geduldig: gun jezelf de tijd om je baby te leren kennen en aan het nieuwe leven als mama te wennen. 

Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Postnatale depressie

Voel je je langer dan twee weken na je bevalling nog steeds neerslachtig of beginnen de depressieve gevoelens pas 3 of 4 weken na de bevalling? Dan heb je misschien last van een postnatale depressie.

Hoe herken je het?

Als je last hebt van een postnatale depressie voel je je moedeloos en onzeker, en heb je last van huilbuien en/of schuld- en angstgevoelens. Vaak voel je je over je baby alleen maar gestresseerd of zelfs onverschillig.

Wat kan je doen?

Schaam je niet om over je gevoelens te praten. Dit is niet jouw schuld en je bent ook geen slechte moeder omdat je je niet lekker voelt.

Vraag raad en hulp aan iemand die je vertrouwt. Raak je er zelf niet uit, ga dan te rade bij je huisarts of ga praten met een psycholoog. Hoe sneller je hulp zoekt, des te sneller zul je je ook weer beter kunnen gaan voelen. 

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de zwangerschapsnieuwsbrieven van Helan: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Helan voor jou doet.

Nieuwe baby

Jammer genoeg komt zo'n kleintje niet met een gebruiksaanwijzing. Helan helpt je op weg.

Advies en tips

Deel dit artikel

Verder lezen

Papa worden: een voltijdse job met een grote portie liefde

Papa worden, het heeft een grote impact op je leven. Meer zelfs, het is een ervaring waarop je nauwelijks wordt voorbereid... Ben je er helemaal klaar voor? Weet je hoe je je partner kunt (onder)steunen voor, tijdens en na de bevalling? Wat als je kindje eenmaal geboren is, hoe pak je het dan best aan? En op welke voordelen voor toekomstige ouders mag je rekenen? We begrijpen het maar al te goed: papa worden brengt heel wat vragen met zich mee. Daarom helpen we jou graag op weg om het beste in jezelf naar boven te halen.

Hoe bereid je je voor op een bevalling?

De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.

Je lichaam na een bevalling

Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.

Kies jij voor een epidurale verdoving?

Een epidurale verdoving is een plaatselijke verdoving die de pijn tijdens de bevalling verlicht. De verdoving wordt alleen op jouw vraag uitgevoerd.