Blog

Navelstrengbloed doneren

Navelstrengbloed is heel erg waardevol. De stamcellen die in dat bloed zitten, kunnen jouw gezin of een andere familie helpen. Ben je zwanger en heb je al nagedacht over navelstrengbloeddonatie?

Wat is navelstrengbloed?

Tijdens je zwangerschap zijn jouw bloedsomloop en die van je kindje onrechtstreeks verbonden door de placenta en de navelstreng. Via de navelstreng geef je onder andere voedingsstoffen door aan je kind. De navelstreng bevat tevens stamcelrijk bloed dat zorgt voor de ontwikkeling van de organen van je baby. 

Waarom een navelstrengbloeddonatie overwegen?

Ook na je zwangerschap kunnen die stamcellen nog heel nuttig zijn. Ze kunnen namelijk levensreddend zijn voor mensen met een ernstige bloedziekte zoals leukemie of een aangeboren stoornis van het beenmerg of afweersysteem.

De zieke stamcellen worden dan bij deze patiënten vervangen door nieuwe, gezonde stamcellen uit het navelstrengbloed van jouw kindje. 

Getuigenis

Valerie is mama van drie kinderen en heeft navelstrengbloed afgestaan bij de geboorte van haar eerste kind. De stamcellen heeft ze privaat laten opslaan.

Valerie, mama van Lize, Lander en Ella

Ik ben zelf verpleegster en kom dus dagelijks in contact met mensen met verschillende diagnoses. Via stamceltransplantatie kunnen heel wat patiënten worden geholpen. Ik bekijk de navelstrengbloeddonatie als een soort verzekering. Hopelijk heb je het nooit nodig, maar je bent toch blij als je er gebruik van kunt maken. Na de bevalling nemen ze het bloed dat overblijft uit de navelstreng en de placenta. Ik heb er helemaal niets van gemerkt, je ligt gewoon een beetje langer op de verlostafel.

Schrijf je in op onze zwangerschapsnieuwsbrief

Mis niets over je zwangerschap, maand per maand

icon

nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand

icon

tips over wanneer je wat moet regelen

icon

hoe je de ideale kinderopvang vindt

icon

tips over een gezonde opvoeding


Schrijf je in

We respecteren je privacy

Zwangerschapsnieuwsbrieven

In de navelstrengbloedbank worden de stamcellen uit het bloed gehaald en ingevroren voor een latere navelstrengbloed-transplantatie.

Vóór het afnemen van het navelstrengbloed nemen ze bij jou nog even bloed af om te controleren of dat geen virale infecties bevat. Je kind wordt niet geprikt en is helemaal niet betrokken bij de navelstrengbloeddonatie. Het is dus pijnloos en zonder risico voor zowel jezelf als voor je kind.

Wie krijgt mijn navelstrengbloed?

Je kan ervoor kiezen om je navelstrengbloed te doneren aan een publieke navelstrengbloedbank. In dat geval zijn de stamcellen beschikbaar voor alle patiënten die een behandeling nodig hebben. 

Als ouder kan je er ook voor kiezen om je navelstrengbloed, tegen betaling, op te bergen bij een private navelstrengbloedbank. Op die manier kan je het navelstrengbloed bewaren voor je eigen kind of voor andere familieleden.

Hoe kan je navelstrengbloed doneren?

Eerst en vooral moet je zelf schriftelijke toestemming geven. Dit doe je via een ingevuld en ondertekend formulier dat je bezorgt aan je vroedvrouw of gynaecoloog.

Verder dien je een vragenlijst in te vullen om na te gaan of je geschikt bent voor navelstrengbloeddonatie, dit om bijvoorbeeld erfelijke ziektes uit te sluiten.

Als je een navelstrengbloeddonatie overweegt, raden we je aan om je verder uitgebreid te laten informeren door je begeleidende arts. Hij of zij kan je vertellen of je jouw navelstrengbloed kan doneren in het ziekenhuis waar je gaat bevallen en hoe je dat doet.

Alles voor een zorgeloze zwangerschap

Wat moet je allemaal in orde brengen tijdens je zwangerschap? En waar moet je op letten?

Download het e-book

Deel dit artikel

Tags
Baby

Verder lezen

Blog

Hoe bereid je je voor op een bevalling?

De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.

Blog

Je lichaam na een bevalling

Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.

niptest
Blog

Wat is de NIP-test?

Vanaf de twaalfde week in je zwangerschap kan je de NIP-test laten afnemen. Dat is niet verplicht maar dankzij de NIP-test kan je het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig opsporen.

Testimony

Put a baby in my belly

Kinderen! Ze zijn een hoop werk. Je krijgt nooit de energie terug die je erin steekt. Ze kosten handen vol geld. Je bent nooit meer zorgeloos. Je me-time is onbestaande. Om dan nog maar te zwijgen over de impact die ze hebben op je relatie. En ook al doe je alles juist, ze draaien op de koop toe toch niet altijd uit zoals je vooraf had gedacht! Dus rationeel gezien wil je toch geen kinderen? Maar zo werkt het helaas niet...