Zwangerschap

Navelstrengbloeddonatie

Navelstrengbloed is heel erg waardevol. De stamcellen die in dat bloed zitten, kunnen jouw gezin of een andere familie helpen. Ben je zwanger en heb je al nagedacht over navelstrengbloeddonatie? Roept de term nog wat vragen bij je op?

Wat is navelstrengbloed?

Tijdens je zwangerschap zijn jouw bloedsomloop en die van je kindje onrechtstreeks verbonden door de placenta en de navelstreng. Via de navelstreng geef je onder andere voedingsstoffen door aan je kind. De navelstreng bevat tevens stamcelrijk bloed dat zorgt voor de ontwikkeling van de organen van je baby. 

Waarom een navelstrengbloeddonatie overwegen?

Ook na je zwangerschap kunnen die stamcellen nog heel nuttig zijn. Ze kunnen namelijk levensreddend zijn voor mensen met een ernstige bloedziekte zoals leukemie of een aangeboren stoornis van het beenmerg of afweersysteem. De zieke stamcellen worden dan bij deze patiënten vervangen door nieuwe, gezonde stamcellen uit het navelstrengbloed. 

Getuigenis

Valerie is mama van drie kinderen en heeft navelstrengbloed afgestaan bij de geboorte van haar eerste kind. De stamcellen heeft ze privaat laten opslaan.

Valerie, mama van Lize, Lander en Ella

Ik ben zelf verpleegster en kom dus dagelijks in contact met mensen met verschillende diagnoses. Via stamceltransplantatie kunnen heel wat patiënten worden geholpen. Ik bekijk de navelstrengbloeddonatie als een soort verzekering. Hopelijk heb je het nooit nodig, maar je bent toch blij als je er gebruik van kunt maken. Na de bevalling nemen ze het bloed dat overblijft uit de navelstreng en de placenta. Ik heb er helemaal niets van gemerkt, je ligt gewoon een beetje langer op de verlostafel.

Schrijf je in onze zwangerschapsnieuwsbrief

Mis niets over je zwangerschap, maand per maand

icon

nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand

icon

tips over wanneer je wat moet regelen

icon

hoe je de ideale kinderopvang vindt

icon

tips over een gezonde opvoeding


Schrijf je in

We respecteren je privacy

Zwangerschapsnieuwsbrieven

In de navelstrengbloedbank worden de stamcellen uit het bloed gehaald en ingevroren voor een latere navelstrengbloed-transplantatie.

Vóór het afnemen van het navelstrengbloed nemen ze bij jou nog even bloed af om te controleren of dat geen virale infecties bevat. Je kind wordt niet geprikt en is helemaal niet betrokken bij de navelstrengbloeddonatie. Het is dus pijnloos en zonder risico voor zowel jezelf als voor je kind.

Wie krijgt mijn navelstrengbloed?

Je kunt ervoor kiezen om je navelstrengbloed te doneren aan een publieke navelstrengbloedbank. In dat geval zijn de stamcellen beschikbaar voor alle patiënten die een behandeling nodig hebben. 

Als ouder kun je er ook voor kiezen om je navelstrengbloed, tegen betaling, op te bergen bij een private navelstrengbloedbank. Op die manier kun je het navelstrengbloed bewaren voor je eigen kind of voor andere familieleden.

Ja, ik wil navelstrengbloed doneren. Wat moet ik doen?

Eerst en vooral moet je zelf schriftelijke toestemming geven. Dit doe je via een ingevuld en ondertekend formulier dat je bezorgt aan je vroedvrouw of gynaecoloog. Verder dien je een vragenlijst in te vullen om na te gaan of je geschikt bent voor navelstrengbloeddonatie, dit om bijvoorbeeld erfelijke ziektes uit te sluiten. Als je een navelstrengbloeddonatie overweegt, raden we je aan om je verder uitgebreid te laten informeren door je begeleidende arts.

Navelstrengbloed kan het leven van patiënten verbeteren of zelfs redden. Sanquin, een non-profit organisatie die de bloedvoorziening bij onze Noorderburen verzorgt, toont in een bijzondere video het proces van donatie tot patiënt. 

Alles over een gezonde zwangerschap

Wil je graag meer weten over een gezonde zwangerschap? Download het e-book!

Deel dit artikel

Verder lezen

Je lichaam na een bevalling

Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.

Reflux bij je baby: hoe ga je ermee om?

Als jonge ouder is het niet eenvoudig om in te schatten wat normaal is bij je kind. En wanneer het tijd is om hulp in te roepen. Bijna elke baby ervaart een vorm van reflux, het is dus niet abnormaal. Maar wat houdt reflux precies in én wat kun je doen om het te verminderen?

Hoe bereid je je voor op een bevalling?

De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.

Kies jij voor een epidurale verdoving?

Een epidurale verdoving is een plaatselijke verdoving die de pijn tijdens de bevalling verlicht. De verdoving wordt alleen op jouw vraag uitgevoerd.