prenatale kinesitherapie
Blog

Prenatale oefeningen: een houvast tijdens de zwangerschap én de bevalling

Wil je je lichaam voorbereiden op je bevalling? Prenatale oefeningen die je volgt bij een kinesitherapeut helpen je zowel fysiek als mentaal sterker te staan. Overweeg ook postnatale kine zodat je bekkenbodem sneller herstelt.

Wat zijn prenatale oefeningen?

Prenatale oefeningen zijn oefeningen die een kinesitherapeut je aanleert. Die begeleiden je tijdens de zwangerschap en bereiden je voor op de bevalling. Je kan deze oefeningen uitvoeren tot de dag dat je bevalt. Je hoeft dus geen schrik te hebben voor voortijdige weeën of harde buiken.

Anneleen Heyvaert kinesitherapeute

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam fysiek, psychisch en hormonaal heel wat veranderingen. Dit gaat al dan niet gepaard met een aantal ongemakken. Bovendien hebben aanstaande ouders heel wat vragen over de zwangerschap en is het vooruitzicht van de bevalling soms beangstigend. Prenatale oefeningen kunnen dit voor een groot deel opvangen.

Prenatale sessies

Bodyscreening

Een zwangerschap is meer dan alleen bevallen. Je hele lichaam ondergaat negen maanden lang een complete transformatie. Tijdens een bodyscreening wordt overlopen wat die grote veranderingen precies inhouden. Het doel van dit onderzoek is je bewust te maken van je lichaam en de veranderingen die het zal ondergaan: 

 • Wat gebeurt er ter hoogte van je buikspieren? Wat is een diastase?
 • Wat gebeurt er met je bekkenbodemspieren?
 • Hoe worden je lage rugspieren belast tijdens de zwangerschap?
 • Wat is bekkeninstabiliteit?
 • Tips voor vochtopstapeling, een minder goede bloedcirculatie en andere klachten.

Ademhalingstechnieken

Tijdens deze sessies leer je verschillende ademhalingstechnieken aan. Deze technieken kan je onder andere gebruiken om weeën consequent op te vangen. Als je je tijdens de bevalling kan fixeren op je ademhaling, is het zelfs mogelijk om de pijn te reduceren. 

Perstechnieken

Het overlopen van de verschillende perstechnieken zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent op de grote dag. Hoewel je eigenlijk nooit goed weet wat je moet verwachten tijdens een bevalling, zorgen deze prenatale oefeningen - samen met de aangeleerde ademhalingstechnieken - toch voor een houvast. 

Bekkenbodemspieren 

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je je bewust wordt van je bekkenbodemspieren. Waar liggen deze spieren? Waarom gebruik je ze? Hoe span je ze aan?

De oefeningen om je bekkenbodemspieren na de bevalling opnieuw te verstevigen, worden al in de deze prenatale fase aangeleerd. Zo heb je deze oefeningen al onder de knie en kan je ze na de bevalling meteen toepassen. 

Lichaamshouding

Zoals we al eerder aangaven, verandert je lichaam tijdens de zwangerschap enorm. Je kan er niet omheen, de omvang van je buik neemt toe en dat heeft bijvoorbeeld gevolgen voor je lichaamshouding. Hoe kan je het beste zitten? Wat zijn de makkelijkste slaapposities? Hoe kan je het minst belastend wandelen? Een kinesitherapeut kan jou allerhande tips geven om het je zo makkelijk en aangenaam mogelijk te maken.

Schrijf je in op onze zwangerschapsnieuwsbrief

Mis niets over je zwangerschap, maand per maand

icon

nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand

icon

tips over wanneer je wat moet regelen

icon

hoe je de ideale kinderopvang vindt

icon

tips over een gezonde opvoeding


Schrijf je in

We respecteren je privacy

Zwangerschapsnieuwsbrieven

En wat na je bevalling?

Postnatale oefeningen

Om te vermijden dat je na je zwangerschap en de bevalling blijvende klachten ondervindt, is het aan te raden om ook postnatale kinesitherapie te volgen. Tijdens deze sessies krijgen vooral je bekkenbodem- en buikspieren extra aandacht. 

Ergonomie en goede lichaamshouding

Na de bevalling draag je jouw kindje nog steeds dichtbij je, zoals bijvoorbeeld in een draagdoek, op de arm of in de Maxi-Cosi. Het is belangrijk om ook hierbij een goede houding aan te nemen om klachten te vermijden. 

 • Kocht je een draagdoek, dan is het essentieel om die op een ergonomische manier te knopen. Draag het gewicht dus zo dicht mogelijk bij je lichaam, zodat je kindje niet hangt in de draagdoek en dus jouw nek en rug belast. Vlaanderen telt heel wat draagconsulenten die je hierbij kunnen helpen. 
   
 • De kans is groot dat je tijdens je zwangerschap een langwerpig kussen kocht om makkelijker te slapen. Deze ‘worst’ kan je na de bevalling ook gebruiken als borstvoedingskussen. Dit kussen zorgt voor de ondersteuning van je kindje tijdens de borstvoeding, zodat je armen en nek niet overbelast raken. 
   
 • Een Maxi-Cosi of een andere draagmand kan ook een enorme belasting betekenen voor je lichaam wanneer je ermee rondwandelt. Er bestaan ondertussen heel wat systemen om bijvoorbeeld een Maxi-Cosi op het onderstel van een kinderwagen te klikken. Nog op zoek naar een autostoel? Denk hier ook aan jezelf en kies voor een systeem waarbij de autostoel naar de deuropening gedraaid kan worden. Zo hoef je jezelf niet in bochten te wringen om je kleintje in zijn/haar stoel vast te maken.

Helan-voordeel

Bij Helan geniet je een terugbetaling op perinatale kinesitherapie, dus begeleiding tijdens en na je zwangerschap. Voor prenatale kinesitherapie krijg je negen sessies terugbetaald, gespreid over deze volledige periode. 

Kindje op komst, wat nu?

Een kindje brengt heel wat vreugde met zich mee. Maar ook heel wat voorbereiding en papierwerk. Welke administratieve zaken moet je als toekomstige mama en/of papa in orde brengen? En waar moet je op letten tijdens je zwangerschap?

Download het e-book

Korting op je baby-uitzet

Als Helan-klant krijg je 50% korting op babyspullen bij Helan Zorgwinkel.

Ontdek het voordeel
 

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Hoe bereid je je voor op een bevalling?

De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.

Blog

Je lichaam na een bevalling

Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.

Blog

Thuis bevallen: iets voor jou?

Verwacht jij binnenkort een kindje? Dan kun je kiezen om in het ziekenhuis of thuis te bevallen. Wanneer je kiest voor een thuisbevalling is het wel belangrijk dat je je daarop goed voorbereidt. Wist je dat je ook op de hospitalisatieverzekering kunt rekenen?

Wat kan een vroedvrouw voor jou betekenen?

Een vroedvrouw kan heel wat voor je betekenen tijdens en na de bevalling, maar ook al tijdens je zwangerschap.