Gezond leven

Tips om je tanden goed te poetsen

Een mooi en gezond gebit begint bij de tijd die je besteedt aan het verzorgen van je tanden. Goed poetsen, hoe doe je dat? Hier vind je de belangrijkste verzorgingstips op een rijtje.

 • Poets je tanden minstens twee keer per dag, en minstens 2 minuten lang, om tandplak te verwijderen.
   
 • Poets met draaiende bewegingen, van het tandvlees weg. Poets je tandvlees ook voldoende mee.
   
 • Gebruik een tandpasta aangepast aan je leeftijd: met fluoride voor volwassenen, minder fluoride voor kinderen. Check de verpakking van je kindertandpasta voor de hoeveelheid fluoride:
  • Tot 2 jaar: 200-1000 ppm
  • 2-6 jaar: 1000-1450 ppm
  • +6 jaar: 1450 ppm
   
 • Poets je tanden niet te hard. Hard schrobben doet je tandglazuur meer kwaad dan goed.
   
 • Vervang je tandenborstel (of de kop van je elektrische tandenborstel) elke drie maanden.
   
 • Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel: dankzij de snelle draaibewegingen verwijdert die meer tandplak en houdt je tanden én tandvlees gezond.
   
 • Flos om tandplak tussen je tanden te verwijderen.
   
 • Let op met tandpasta's met witmakende stoffen. Ze helpen in zekere mate als je vlekken op de tanden hebt, maar de schurende bestanddelen kunnen het tandoppervlak beschadigen.
   
 • Reinig je tong ook als je je tanden poetst: zo ga je een slechte adem tegen. Gebruik je tandenborstel of een tongschraper om bacteriën en voedselresten te verwijderen.
   
 • Poets je tanden een half uur tot een uur na het eten. Als je bijvoorbeeld zoet of zuur hebt gegeten, dan tasten die componenten je tandglazuur aan. Poets je daarna meteen je tanden, dan doe je meer kwaad dan goed. Geef je speeksel daarom even de tijd om het het zoet of zuur te neutraliseren vooraleer je gaat poetsen. Heb je na het eten geen tijd om te wachten met poetsen, dan poets je beter je tanden voor het eten.

Weetjes over tanden poetsen

Oral-B en Disney maken van tandenpoetsen een leuk momentje. Met de Disney MagicTimer App kan je kind kijken of het lang genoeg poetst: naarmate de tijd verstrijkt, verdwijnt het 'tandpastaschuim' op het scherm en komen er Disney-figuren te voorschijn. Je downloadt de app gratis in de App store of op Google Play, en activeert hem aan de hand van de code op de verpakking van je nieuwe Oral-B kids tandenborstel.

Poetsen helpt je aan een frisse adem en zorgt dat er geen etensresten tussen je tanden blijven zitten. Maar er is meer: door te poetsen haal je ook tandplak weg, een soort kleverige film die zich tijdens de dag vanzelf op je tanden vormt. Door dat tandplak 2 keer per dag weg te poetsen vermijd je dat het 'versteent' tot tandsteen, dat dan weer tandvleesproblemen kan veroorzaken. Je tanden elke dag poetsen is dus een investering voor de gezondheid van je mond op lange termijn.

Helan-voordeel!

Krijg als lid van Helan korting op tandverzorgingsproducten bij Helan Zorgwinkel, zoals bv. elektrische tandenborstels van Oral-B.

Deel dit artikel

Verder lezen

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het begint met een verkoudheid, een lichte hoest, een loopneus, een beetje koorts en kan fatale gevolgen hebben. Kinkhoest is een lelijk beestje dat ernstige gevolgen kan veroorzaken bij de allerkleinsten.

Weet wat je zweet

In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Onze perceptie over zweten – of de gevolgen daarvan – verschilt sterk van persoon tot persoon. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!

Naar school of het werk? Neem je gezonde lunch mee!

Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Jaloers op de frisse, kleurrijke, goed gevulde brooddoos van je buur? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Maar hoe zorg je nu precies voor een brooddoos die tegelijk gezond en lekker is? Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.