Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Voedselovergevoeligheid is de verzamelnaam van alle ongewenste lichamelijke reacties op voeding: uitslag, jeuk, ademnood, …
Een voedselallergie is een reactie van het immuunsysteem op de inname van bepaalde voedingsbestanddelen (voedingsallergenen) en vooral van voedingseiwitten. De symptomen van een voedselallergie kunnen erg verschillend zijn. Veel voorkomende klachten zijn:
Een voedselintolerantie is meestal te wijten aan een tekort aan een bepaald enzym. De symptomen kunnen wel lijken op die van een voedselallergie, wat de diagnose niet altijd gemakkelijk maakt. Bij een voedselintolerantie variëren de symptomen volgens de oorzaak en het voedingsmiddel. Ze kunnen na een tijd verminderen of zelfs verdwijnen.
Voorbeelden van voedselintolerantie zijn glutenintolerantie en lactose-intolerantie:
Wanneer een allergie een andere allergie opwekt, spreken we van een kruisallergie. In de praktijk betekent dit dat je allergisch bent voor een bepaald voedselallergeen, en dat je daardoor ook een allergie ontwikkelt voor een andere stof die lijkt op het eerste allergeen, maar van een heel andere oorsprong is. Bijvoorbeeld: als men allergisch is aan pinda's, komt het weleens voor dat men ook allergisch wordt aan peulvruchten.
Dit wordt ook wel psychosomatische voedselovergevoeligheid genoemd. Hiermee wordt een reactie op een voedingsmiddel bedoeld waaraan psychologische factoren aan de grondslag liggen. Een voedselaversie kan dezelfde klachten en symptomen veroorzaken zoals bij een voedselallergie of -intolerantie.
Verder lezen
Weet je welk suikertype je zelf bent? Doe de Suikertest, en volg het stappenplan op maat van jouw suikertype. Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.
Iedere dag een evenwichtige maaltijd klaarmaken, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Weet jij wat voedzaam is, en hoe je dagdagelijks voor een gezonde verhouding zorgt in je maaltijd? Een aantal tips per maaltijd helpen je op weg.
Evi Van den Bossche, diëtist & stresscoach, ontkracht enkele mythes over eten en diëten en geeft bruikbare tips voor een gezondere levensstijl.
Vet is belangrijk in ons voedingsschema. Alleen eten we vaak te veel vet. Minder vetrijk eten heeft zowel een positieve invloed op je lijn als op je algemene gezondheid. We geven enkele tips om minder vetrijk te eten.