Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Voor een gezonde levensstijl is het belangrijk dat je voldoende water drinkt. Wil je zeker zijn dat je gedurende de dag genoeg water drinkt? Dan kan het handig zijn om een hervulbare plastic drinkfles te gebruiken. Maar is het eigenlijk wel veilig om een plastic flesje te hergebruiken?
Een plastic drinkfles hergebruiken is goed voor het milieu, maar is het ook goed voor jouw gezondheid? Het hervullen van een plastic drinkfles kan er in sommige situaties voor zorgen dat het aantal bacteriën in de fles aanzienlijk toeneemt. Ook kunnen chemische stoffen zoals BPA (Bisfenol A) vrijkomen. Gelukkig hoef je je hier in de praktijk nauwelijks zorgen over te maken.
Een van de chemische stoffen die in plastic drinkflessen voorkomt is BPA. De kans dat deze stof in jouw water terechtkomt is echter zeer klein. Dit gebeurt enkel als je de fles bij hoge temperaturen bewaart. Bewaar je plastic drinkfles dus beter niet in de volle zon.
Ook koolzuurhoudende of zure dranken, zoals fruitsap, zorgen ervoor dat BPA vanuit het plastic flesje in je drank terechtkomt. Hergebruik plastic flesjes dus enkel voor water.
Door een plastic waterfles te hergebruiken neemt het aantal bacteriën op en in de fles aanzienlijk toe. Gelukkig zijn de meeste van deze bacteriën van jezelf afkomstig en zijn ze dus niet schadelijk voor jouw gezondheid.
Als je jouw plastic flesje regelmatig schoonmaakt kan het dus weinig kwaad. Doe je plastic drinkfles gewoon na gebruik in de afwasmachine of was hem uit met warm water en een klein beetje afwasmiddel. Heeft jouw drinkfles een uittrekdop? Was deze dan extra goed, want tussen de randjes verzamelen zich veel bacteriën.
Hoeveel water je moet drinken varieert van persoon tot persoon. Kinderen hebben meer water nodig dan volwassenen, gemiddeld zo’n 1,5 liter per dag. Ook volwassenen kunnen uitgaan van zo’n 1,5 liter per dag, maar het hangt sterk af van de omstandigheden.
Volwassenen verliezen zo’n 2,5 liter vocht per dag. Ongeveer een liter daarvan wordt aangevuld door vocht uit voeding, de rest moet worden aangevuld met dranken zoals water en thee. Sport je veel, ben je ziek, of zweet je veel? Dan verlies je meer vocht en moet je dus ook meer water drinken. Luister dus altijd goed naar je lichaam
Deel dit artikel
Verder lezen
Van wasbare of ecologische luiers tot milieuvriendelijke verzorgingsproducten. We geven je enkele tips om duurzame keuzes te maken voor jouw baby.
Bij Helan Kinderopvang vangen we kinderen op in een kindvriendelijke, stimulerende en warme sfeer. We werken rond een aantal vaste waarden. Via de Waardenboom maken we deze tastbaar voor ouders, kinderen en kinderbegeleiders. Ook duurzaamheid is een belangrijke waarde voor ons. Zo willen we ook ons steentje bijdragen tot de vermindering van onze ecologische voetafdruk.
Bij duurzaamheid denk je misschien aan grote landelijke projecten zoals windmolens, zonnepanelen en recyclage, maar duurzaamheid gaat ook over de kleine dingen in jouw leven. Door te focussen op de lange termijn en te kiezen voor een meer duurzame levensstijl creëer je bovendien rust en breng je jouw leven meer in in balans.
Landbouw, biodiversiteit, bossen, visserij, … en uiteraard ook gezondheid: de klimaatverandering heeft een impact op tal van sectoren in ons land. Hoe groot is die impact? En wat gaat België eraan doen? Ontdek het op de nieuwe site www.adapt2climate.be.