Hulpmiddelen via het VAPH

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) geeft tegemoetkomingen voor hulpmiddelen en aanpassingen, aan personen met een blijvende beperking. Onze Dienst Maatschappelijk Werk is erkend als multidisciplinair team en helpt je bij het opstellen van je dossier, zodat je optimale financiële ondersteuning geniet.

Waarmee kunnen we jou helpen?

Ons multidisciplinair team bestaat uit maatschappelijk werkers en ergotherapeuten, bijgestaan door een dokter en psycholoog. Samen leiden ze de opstart van je dossier of concrete aanvragen in goede banen:

  • ondersteuning voor de opstart van je dossier en persoonlijk advies over het VAPH-aanbod
  • schrijven en elektronisch indienen van de nodige motivatierapporten
  • advies over hulpmiddelen en woningaanpassingen door ergotherapeuten
  • hulp bij aanvragen voor minderjarigen

Vraag je tegemoetkoming aan

Als je hulpmiddelen of aanpassingen aanvraagt, is het heel belangrijk dat je eerst je aanvraag indient en pas daarna het hulpmiddel of de aanpassing aankoopt. 

Contacteer onze Dienst Maatschappelijk Werk.

Om de procedure op te starten neem je contact met ons op. Ons multidisciplinair team (MDT) is erkend om personen met een beperking te begeleiden bij hun aanvraag en helpt je hierbij graag verder.

Ons multidisciplinair team verzamelt de nodige gegevens en documenten. Als je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming, komen we langs bij jou thuis en maken we samen je dossier op.

Helan dient je aanvraag in bij het VAPH. We houden je uiteraard op de hoogte van je dossier.

Hulpmiddelen VAPH

Belangrijk om te weten

Zorgt een partner, een familielid of een buur voor jouw administratie? Of ben je zorgbehoevend en regelt een mantelzorger alles voor jou? Laat jouw mantelzorger zichzelf registreren als jouw contactpersoon. Zo geraken we snel vooruit bij vragen over je dossier.

Enkele voorwaarden

Om een beroep te doen op het VAPH moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Je vindt alle details op de site van het VAPH. We lichten alvast de algemene voorwaarden uit:

  • Je bent jonger dan 65 op het moment van je eerste aanvraag.
  • Je hebt een blijvende beperking.
  • Je woont in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

Voor welke hulpmiddelen komt het VAPH tussen?

Als persoon met een beperking zijn bepaalde activiteiten misschien moeilijk uit te voeren. De juiste hulpmiddelen en aanpassingen maken dagelijkse handelingen een stuk eenvoudiger. Zo kom je met een hoog-laagbadzit vlot in en uit het bad of lees je met een beeldschermloep vlotter teksten. Denk ook aan een trilwekker of een aangepaste auto.

Op www.hulpmiddeleninfo.be geeft het VAPH jou advies bij de keuze van hulpmiddelen.

Via het e-loket mijnvaph.be kan je jouw persoonlijke dossier bij het VAPH raadplegen.

Naar mijnvaph.be

Woningaanpassing

Comfortabel wonen met een optimale levenskwaliteit, dankzij gratis advies op maat van onze ergotherapeuten.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Zorg aan huis nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.