Derdebetalersregeling

Met de derdebetalersregeling betaal je enkel jouw deel van de kosten aan je arts, tandarts, kinesitherapeut, apotheker, of andere zorgverlener.

Wat is de derdebetalersregeling?

Als je zorgverlener de derdebetalersregeling toepast, dan betaal je enkel het remgeld. Bij een niet-geconventioneerde zorgverlener komt daar eventueel nog een supplement bij.

Je schiet de tegemoetkoming van de ziekteverzekering niet voor. Je ziekenfonds betaalt dat bedrag rechtstreeks aan de zorgverlener. Je moet nadien dus geen getuigschriften voor verstrekte hulp naar je ziekenfonds sturen om nog een terugbetaling aan te vragen.

Heb jij al een globaal medisch dossier geopend bij je huisarts? Kijk het meteen na in je dossier.

Naar Mijn Helan

Wie heeft recht op de derdebetalersregeling?

Je hebt altijd recht op de derdebetalersregeling als je in het ziekenhuis opgenomen bent en in de meeste gevallen bij de apotheker op voorwaarde dat je dossier in orde is.

  • Sinds 1 januari 2022 is de derdebetalersregeling mogelijk voor iedereen. Ook bij ambulante verstrekkingen.
  • De toepassing van de derdebetalersregeling is voor zowel de patiënt als voor de zorgvertrekker vrijblijvend en dus voor geen van beide partijen verplicht. 
  • De huisarts is verplicht om de derdebetalersregeling toe te passen voor patiënten met een verhoogde tegemoetkoming, behalve bij huisbezoeken.
Globaal Medisch Dossier

Goed om te weten

Volledig terugbetaald is niet altijd volledig gratis Als je arts niet geconventioneerd is, en zich dus niet houdt aan de officiële tarieven, betaal je mogelijk een supplement uit eigen zak. Bekijk of jouw arts geconventioneerd is.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Dienst Maatschappelijk Werk

Onafhankelijk leven met een beperking, optimaal helpen als mantelzorger: reken op onze maatschappelijk werkers voor advies, bemiddeling of ondersteuning.

Vlaamse sociale bescherming

Elk jaar krijg je een uitnodiging om de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Zo help je een zorgbudget te voorzien voor ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben.