Geboorteverlof aanvragen voor partners

Ook papa’s en meeouders die werken als werknemer of zelfstandige hebben recht op geboorteverlof (voorheen gekend als vaderschapsverlof). Als zelfstandige vraag je geboorteverlof aan bij het sociaal verzekeringsfonds waarbij je aangesloten bent. Ben je werknemer en voldoe jij aan de voorwaarden? Je ontdekt hier hoe je geboorteverlof aanvraagt.

Voorwaarden voor geboorteverlof

Om geboorteverlof op te nemen, moet je meeouder zijn en een arbeidsovereenkomst hebben.

Je voldoet aan een van deze voorwaarden:

  • Je bent de vader van het kindje, zoals vermeld op de erkennings- en/of de geboorteakte.
  • Je bent getrouwd met de moeder.
  • Je woont wettelijk samen met de moeder.
  • Je woont al 3 jaar samen met de moeder van de baby.

Je neemt het geboorteverlof op binnen de 4 maanden vanaf de dag van de bevalling. Daarbij kies je zelf of je ze in 1 keer opneemt of gespreid, volledig of gedeeltelijk. Je neemt je geboorteverlof logischerwijs op effectieve werkdagen op.

Vraag je geboorteverlof aan als werknemer

Als werknemer vraag je het aan bij je ziekenfonds. Hieronder leggen we uit hoe je dit aanpakt.

Vraag je uitkering voor geboorteverlof aan via Mijn Helan.

Meld je aan op Mijn Helan en volg de stappen om je geboorteverlof aan te vragen.

De geboorteakte krijg je van de dienst burgerlijke stand van jouw gemeente wanneer je de geboorte gaat aangeven. Op basis van dit document starten we jouw geboorteverlof op. We schrijven je baby ook in bij het ziekenfonds en bezorgen je kleefzegels en een ISI+ kaart voor je kindje.

Stuur ons niet de originele geboorteakte, want die moet jij bijhouden. Bezorg ons een kopie:

  • Digitaal, een kleefzegel is niet nodig, we identificeren je document dankzij je login.
  • Per post naar Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk, voorzien van een witte kleefzegel. Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.

Via Mijn Helan vul je zelf jouw inlichtingenblad in. Doe dit meteen, zo kunnen we je dossier sneller verwerken. Op basis van de informatie op jouw inlichtingenblad berekenen wij het bedrag van je uitkering.

Zodra je geboorteverlof start, neemt het ziekenfonds contact op met je werkgever om een 'inlichtingenblad uitkeringen' te krijgen. Je werkgever zal ons dit inlichtingenblad bezorgen na het einde van je geboorteverlof.

We kijken na of je recht hebt op een uitkering voor geboorteverlof ter vervanging van je loon. Is jouw dossier in orde, dan ontvang je een brief met het precieze dagbedrag en starten we met de uitbetaling.

De eerste drie dagen ontvang je je normale loon van je werkgever. De 17 volgende dagen ontvang je een uitkering van Helan. Die bedraagt 82% van het begrensde brutosalaris.

Opgelet: je geboorteverlof wordt pas uitbetaald van zodra zodra alle verlofdagen die je opneemt voorbij zijn.

Geboorteverlof

20 dagen geboorteverlof

Als meeouder heb je recht op 20 dagen geboorteverlof. Je bent niet verplicht al je dagen op te nemen.

Weet dat je geboorteverlof pas uitbetaald kan worden zodra de verlofdagen die je opneemt voorbij zijn. 

Wat met je belastingaangifte?

Deze uitkering is een belastbaar vervangingsinkomen. Je moet ze dus vermelden in je belastingaangifte. Van de uitkering wordt ook 11,11% bedrijfsvoorheffing afgehouden.

Baby op komst

Wat moet je allemaal in orde brengen als je een kindje verwacht? Met onze checklist weet je wat je de komende maanden allemaal moet regelen.

Download de checklist

Kraamzorg

Nood aan helpende handen? Wij bieden ondersteuning voor jonge ouders. Vertrouw op ons voor verzorging, opvolging en advies.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Een brede kijk op jouw welzijn

Expert

Ouderschapsverlof aanvragen, zo doe je dat

De tijd vliegt met een kleintje in huis. Er ten volle van genieten, is dus de boodschap. Wil je graag meer tijd doorbrengen met je kind(eren)? Dan kan ouderschapsverlof een optie zijn. Maar wat houdt het precies is én hoe moet je het aanvragen?