Ouderschapsverlof

Meer tijd doorbrengen met je kind(eren)? Dan is ouderschapsverlof misschien iets voor jou. Benieuwd naar de voorwaarden, rechten en plichten? We bundelen alle informatie voor jou, in heldere taal.

Wat is ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling waarbij je een bepaalde periode niet, halftijds of 4/5 werkt, om meer tijd met je kind(eren) te spenderen. Zowel vader als moeder kunnen ouderschapsverlof nemen voor elk van hun kinderen, ook als adoptieouder.

Uiteraard zijn er enkele voorwaarden:

  • Je kind is jonger dan 12. Als je kind een beperking heeft, kan je ouderschapsverlof opnemen tot hij of zij 21 is.
  • Het is niet mogelijk je ouderschapsverlof (deels) over te dragen aan je partner.
  • Werk je in de privésector? Dan moet je in de 15 maanden voor de start van je ouderschapsverlof minstens 12 maanden voor dezelfde werkgever werken.
  • Vanaf je aanvraag tot 3 maanden na het aflopen van je ouderschapsverlof ben je beschermd tegen ontslag.

Vraag je ouderschapsverlof aan

Verwittig je werkgever.

Breng je werkgever op de hoogte van je plan om ouderschapsverlof op te nemen. Dat kan via e-mail of per brief. Je werkgever kan ouderschapsverlof niet weigeren, maar het wel met maximaal 6 maanden uitstellen, maar enkel als hij kan bewijzen dat onmiddellijk verlof het bedrijf in de moeilijkheden zou brengen.

Je vraagt je ouderschapsverlof aan via het officiële aanvraagformulier van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening. Zowel jijzelf als je werkgever vullen het formulier in. Je stuurt het minstens 2 maanden voor de aanvang van je ouderschapsverlof op naar je plaatselijke RVA-kantoor.

Wil je je ouderschapsverlof opsplitsen in verschillende periodes? Dan moet je telkens een nieuwe aanvraag indienen.

Goed om te weten

Werk je in de privésector of de socialprofitsector en neem je ouderschapsverlof op, dan kan je een aanmoedigingspremie krijgen.

Dat is een aanvullende uitkering die je van de Vlaamse overheid krijgt, boven op de onderbrekingsuitkering voor ouderschapsverlof van de (RVA).

Verschillende mogelijkheden

Hoe je ouderschapsverlof er precies uitziet, bepaal je grotendeels zelf. Er zijn verschillende opties. Het is ook mogelijk verschillende opties te combineren. Je kan bijvoorbeeld 1 maand niet werken en nadien 15 maanden 4/5 werken. Je leest er alles over op de website van de RVA.

Je werkt gedurende 4 maanden helemaal niet. Voltijds ouderschapsverlof neem je op per maand.

Voor een periode van 8 maanden kan je halftijds werken. Deze optie neem je op per 2 maanden.

Je kan ook 4/5 werken gedurende 20 maanden. Dit wordt opgedeeld in blokken van 5 maanden.

Je kan ook 9/10 werken gedurende 40 maanden. Die kunnen opgesplitst worden in periodes van 10 maanden of een veelvoud daarvan.

Ouderschapsverlof

Meer tijd met je kind doorbrengen? 

Tijdelijk niet, parttime of 4/5 werken om meer tijd met je kind door te brengen? Kom alles te weten over ouderschapsverlof en de aanvraag bij de RVA.

Naar de RVA

Kraamzorg

Nood aan helpende handen? Wij bieden ondersteuning voor jonge ouders. Vertrouw op ons voor verzorging, opvolging en advies.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Een brede kijk op jouw welzijn

Expert

Ouderschapsverlof aanvragen, zo doe je dat

De tijd vliegt met een kleintje in huis. Er ten volle van genieten, is dus de boodschap. Wil je graag meer tijd doorbrengen met je kind(eren)? Dan kan ouderschapsverlof een optie zijn. Maar wat houdt het precies is én hoe moet je het aanvragen?