Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Was je werknemer bij het begin van je arbeidsongeschiktheid, maar wil je deeltijds weer aan het werk bij je huidige of een andere werkgever? Of wil je graag een opleiding volgen, vrijwilligerswerk doen of nog een andere activiteit? Hier zijn bepaalde regels aan verbonden. Vraag altijd de officiële toestemming van het ziekenfonds.
Na een periode van arbeidsongeschiktheid is het meestal mogelijk om zonder problemen het werk terug op te starten. Het kan ook gebeuren dat je je uitgeoefende activiteit niet onmiddellijk voor de volledige honderd procent kan hervatten. Met een deeltijdse werkhervatting ga je gefaseerd terug het werkveld in.
Je kan, in samenspraak met je werkgever en je behandelende arts, zelf beslissen om het werk deeltijds te hervatten en de stappen hieronder doorlopen. Of je kan je hiervoor ook laten begeleiden door een terug-naar-werkcoördinator van het ziekenfonds.
Een deeltijdse werkhervatting moet je aanvragen met het officiële aanvraagformulier dat je ons digitaal of per post bezorgt. Als je het ons meldt zonder het aanvraagformulier, is je aanvraag niet geldig.
Download het aanvraagformulier gedeeltelijke werkhervatting of het aanvraagformulier vrijwilligerswerk en stuur je ingevulde aanvraag zo snel mogelijk op naar Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Dienst arbeidsongeschiktheid, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.
Opgelet: je moet het aanvraagformulier zelf volledig en correct invullen. Stem wel op voorhand af met je werkgever. Heb je je aanvraagformulier onvolledig ingevuld, dan kunnen we je aanvraag niet verwerken. Een van onze medewerkers zal jou dan hierover contacteren. Zorg dus dat alles ingevuld is:
De adviserende arts zal je aanvraag onderzoeken. Hij of zij kan je eventueel uitnodigen voor een medisch onderzoek om te beslissen of je deeltijds aan de slag kan blijven.
Het ziekenfonds moet jouw aanvraagformulier minstens 1 werkdag vóór de aanvang van je deeltijdse activiteit ontvangen. Eenmaal ontvangen, mag je de dag nadien van start gaan. Je hoeft dus niet te wachten op de goedkeuring van de adviserende arts van je ziekenfonds.
Als we jouw aanvraagformulier te laat ontvangen, dan heeft dit financiële gevolgen voor je uitkering:
Je aanvullende uitkering voor deeltijdse arbeidsongeschiktheid wordt 1 keer per maand uitbetaald, na ontvangst van de 'verklaring in geval van een toegelaten activiteit als loontrekkende'. Aangezien jouw werkgever deze verklaring invult en aan ons bezorgt, is de datum van uitbetaling van je uitkering variabel.
Op je uitkering wordt nauwelijks of geen bedrijfsvoorheffing ingehouden. Als je zowel een uitkering als een loon ontvangt, krijg je dus een hogere belastingsfactuur.
Als je verwacht dat je belastingfactuur hoger dan gewoonlijk zal zijn, dan raden we je aan om elk kwartaal voorafbetalingen te doen van het geschatte belastingssupplement. Maak hiervoor een schatting van de belastingen die je moet betalen met Tax-Calc, de anonieme online berekeningsmodule van de overheid. Als je voldoende voorafbetalingen doet, heb je recht op een bonus en betaal je uiteindelijk minder belastingen!
Meer info over voorafbetalingen op je belastingaangifte vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën. Of neem contact op met jouw regionale belastingsdienst.
Vul je aangifte van deeltijdse hervatting digitaal in via Mijn Helan. Handig en snel!
Je staat er niet alleen voor. Wil je graag hulp bij het deeltijds hervatten van je werk? Dat kan!
Met het terug-naar-werktraject word je begeleid door een coördinator. Hij of zij ondersteunt je bij je terugkeer naar de arbeidsmarkt. Ze coördineren tussen de verschillende partners (je werkgever, je arts, de adviserende arts van het ziekenfonds,...) en begeleiden je naar een opleiding of bij het zoeken van aangepast werk.
Hoe je deeltijdse uitkering wordt berekend, hangt af van de soort deeltijdse activiteit die je hervat.
Arbeider of bediende
Je uitkering wordt berekend op basis van het aantal gewerkte uren per maand, de zogenaamde ‘tewerkstellingsbreuk’. Die breuk wordt uitgedrukt in Q/S: Q staat voor het aantal uren dat je deeltijds werkt met toestemming van de adviserende arts, de S staat voor het aantal werkuren van een voltijdse werknemer in het bedrijf. Je uitkering wordt niet helemaal verminderd: 20% van je uitkering wordt vrijgesteld uit de tewerkstellingsbreuk.
Een algemeen voorbeeld: Je bent arbeidsongeschikt en je krijgt een uitkering van 50 euro per dag.
We kunnen je uitkering pas berekenen en betalen nadat we de maandelijkse aangifte van jouw werkgever ontvangen. Je werkgever moet ons de verklaring elektronisch bezorgen.
Onthaalouder
Werknemer in een beschutte of sociale werkplaats, of in een maatwerkbedrijf
Je uitkering wordt niet verminderd. Er is geen 'verklaring ingeval van een toegelaten activiteit als loontrekkende' nodig.
Opgelet! Je moet altijd een aanvraag deeltijds werken indienen bij de adviserend arts, ook bij verlenging van een akkoord voor deeltijdse hervatting.
Zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep
Een voorbeeld: Je werkt deeltijds als zelfstandige vanaf 1/4/2021.
Gemeenteraadslid of lid van de raad van het OCMW*
Je uitkering wordt niet verminderd.
* Niet geldig voor mandaat van voorzitter van de raad
Gaat het om je huidige werkgever die van naam is veranderd, bv. door een fusie of overnamen? Meld het ons. Je hoeft niet opnieuw een aanvraagformulier in te dienen.
Ben je echter aan de slag bij een andere werkgever dan vermeld op het akkoord, dan moet je ons opnieuw een aanvraagformulier bezorgen.
Dan moet je opnieuw een aanvraag indienen om een nieuw akkoord aan te vragen aan de adviserende arts van je ziekenfonds:
1. Bezorg ons je aanvraag digitaal via Mijn Helan
Vul het aanvraagformulier digitaal in via Mijn Helan. Dat is makkelijk en snel.
2. Download het aanvraagformulier en bezorg het ons per post.
Download het aanvraagformulier, vul het in en stuur het op naar Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Dienst arbeidsongeschiktheid, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.
Bezorg het ons een tweetal weken voor het einde van je huidige akkoord. Zo ben je zeker op tijd en kan je huidige akkoord vlot overlopen in je nieuwe akkoord.
Download de verklaring op erewoord van niet-hervatting. Bezorg het ons makkelijk digitaal of vul het document in en stuur het per post naar Helan ziekenfonds - Dienst arbeidsongeschiktheid, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.
Zodra we dit document verwerkt hebben, zal het akkoord van de adviserende arts geannuleerd worden en wordt jouw voltijdse uitkering verder uitbetaald.
Wil je daarna opnieuw deeltijds werken tijdens je arbeidsongeschiktheid, denk er dan aan om opnieuw vooraf een aanvraag in te dienen bij je ziekenfonds.
Arbeidsregime verhogen of verlagen
Als je meer of minder uren wenst te werken dan voorzien in je huidige akkoord, dan moet je opnieuw een aanvraag indienen voordat je je arbeidsregime wijzigt.
Werkdagen wijzigen
Werk je momenteel met een vast uurrooster en wens je te veranderen naar een variabel uurrooster? Of werk je momenteel elke voormiddag en wens je 2,5 dagen per week te werken? Dan moet je opnieuw een aanvraag indienen voordat je jouw werkdagen wijzigt.
Werken bij een andere werkgever
Als je deeltijds wenst te werken bij een andere werkgever, dan moet je opnieuw een aanvraag indienen voordat je van werkgever wijzigt.
Ook als je werkgever van naam verandert door een fusie of overname, moet je een nieuwe aanvraag indienen.
Activiteit wijzigen
Blijf je bij eenzelfde werkgever werken, maar wijzigt jouw activiteit of takenpakket, ook dan dan moet je opnieuw een aanvraag indienen voordat je jouw activiteit wijzigt.
Download de verklaring op erewoord van niet-hervatting. Bezorg het ons makkelijk digitaal of vul het document in en stuur het per post naar Helan Ziekenfonds - Dienst arbeidsongeschiktheid, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.
Zodra we dit document verwerkt hebben, zal het akkoord van de adviserende arts afgesloten worden en ontvang je per post een akkoord met de juiste einddatum. Na deze einddatum hoeft jouw werkgever ons geen maandelijkse verklaringen meer te bezorgen. Vanaf de einddatum zal jouw voltijdse uitkering verder uitbetaald worden.
Wil je daarna opnieuw deeltijds werken tijdens je arbeidsongeschiktheid, denk er dan aan om opnieuw voorafgaandelijk een aanvraag in te dienen bij je ziekenfonds.
Je hebt twee opties om ons hiervan op de hoogte te brengen:
Heb je een oproepingsbrief ontvangen van de adviserende arts, maar ben je op dat moment deeltijds aan het werk met toestemming van de adviserend arts? Je bent verplicht om aanwezig te zijn op deze afspraak. Om de strikte planning van de adviserende artsen en paramedici zo vlot mogelijk te laten verlopen, is het namelijk niet mogelijk om rekening te houden met jouw uurrooster.
Laat je werkgever dus meteen weten dat je op dat moment niet komt werken. Laat de oproepingsbrief afstempelen door de adviserende arts en bezorg die aan jouw werkgever als bewijs van wettelijke afwezigheid.
Je hebt dezelfde werkgever bij de aanvang van je arbeidsongeschiktheid en bij de aanvang van je deeltijdse activiteit
Tijdens de periode van de verbrekingsvergoeding mag je geen uitkering ontvangen. Breng ons meteen op de hoogte als je een verbrekingsvergoeding ontvangt, zodat we je uitkering kunnen blokkeren tijdens die periode. Bezorg ons je C4 digitaal of stuur het per post naar Helan Ziekenfonds - Dienst arbeidsongeschiktheid, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.
Aangezien je momenteel geen werkgever meer hebt, hoeven we ook geen maandelijkse verklaringen meer te ontvangen. Jouw deeltijdse akkoord zal dus automatisch worden afgesloten.
Wens je nadien opnieuw deeltijds aan de slag bij een andere werkgever, dan moet je ons opnieuw een aanvraagformulier bezorgen.
Je hebt een andere werkgever bij de aanvang van je arbeidsongeschiktheid en bij de aanvang van je deeltijdse activiteit?
Je kan enkel een vakantieattest ontvangen als je een deeltijdse activiteit uitoefent als loontrekkende.
Heb je nog steeds een akkoord van onze adviserende arts om een activiteit uit te oefenen tijdens jouw arbeidsongeschiktheid tot en met 31/12 van dit jaar? Dan zal je eind november het 'vakantieattest toegelaten activiteit' ontvangen.
We raden je wel aan om je resterende vakantiedagen op te nemen tegen uiterlijk 31/12. Voor de opgenomen vakantiedagen ontvang je immers een gedeeltelijke uitkering. Neem je de vakantiedagen niet op? Dan kunnen wij jou hiervoor geen uitkering uitbetalen in de maand december. Je zal in dat geval een lagere uitkering ontvangen in december.
Helan moet beide documenten ten vroegste op 2/1 van volgend jaar ontvangen. Beide documenten zijn nodig om je uitkering voor de maand december te berekenen.
Heb je de toegelaten activiteit definitief stopgezet in de loop van dit jaar en ben je opnieuw volledig arbeidsongeschikt?
Vanaf de stopzetting van jouw toegelaten activiteit kun je de resterende vakantiedagen niet meer opnemen. Om te voorkomen dat er in de maand december onterecht 24 dagen worden ingehouden van jouw uitkering, hebben wij het ingevulde vakantieattest wel nodig. Zo kennen wij jouw reëel saldo aan vakantiedagen en kunnen wij jouw uitkering voor de maand december correct berekenen.
Verwijs je werkgever door naar:
Verwijs door naar: