Blog

Communicatie tussen ouders en kinderbegeleiders: zo pakt Helan Kinderopvang het aan

Justine .

Teamleider bij Helan Kinderopvang

Wanneer je je kind toevertrouwd aan een kinderopvang, wil je natuurlijk in nauw contact met hen staan. Je wil weten hoe je kind zich ontwikkelt, welke activiteiten er doorheen de dag georganiseerd werden en waar je kind interesse in heeft. Ook op vlak van verzorging en gezondheid wil je op de hoogte zijn. Daarom is goede communicatie heel belangrijk. We geven je graag een kijkje in de aanpak van Helan Kinderopvang.

Kinderbegeleiders 

Als ouder wil je vanalles van de kinderbegeleiders horen over de dag van je kind. Dat is normaal. En we moedigen dat bij Helan Kinderopvang zeker aan. Meer zelfs, ook onze kinderbegeleiders hebben nood aan een goede communicatie met jou, de ouder. Zo kunnen ze goed op de noden van jouw kind inspelen. Denk maar aan het slaapritueel, eten, uitdagingen aanbieden, overstappen naar voeding met stukken, interesse in zindelijkheidstraining, troosten en zoveel meer. Open communicatie is dus onmisbaar is kinderopvang.

In ons pedagogisch beleid spreekt een kind ons en de ouders aan, het zijn zijn/haar wensen en noden die de ouders als kennisexpert van zijn kind vervult en wij vanuit onze ervaring als expert.

Communicatie bij Helan Kinderopvang 

Hoe zorgen we er bij Helan Kinderopvang voor dat iedereen voldoende info krijgt en de communicatie vlot verloopt? Tweerichtingsverkeer en respect zijn uiteraard belangrijke aspecten. Via onze waarde ‘Binnen lacht de zon’ geven we uitdrukking aan de warme sfeer en het vertrouwen die er in onze kinderdagverblijven zijn. Ook werken we vanuit onze waarde ‘respect voor jou en mij, samen is wijs’. 

We werken ook actief aan de communicatie tussen kinderbegeleiders en ouders

  • Breng- en haalmomenten: deze momenten zijn ideaal om even vlot en open met elkaar te communiceren. We besteden er dan ook de nodige aandacht aan. Als alles goed loopt, zowel in de kinderopvang als thuis, zijn deze babbeltjes soms kort. Mochten er toch zaken zijn zoals slecht eten, veel wenen of een vraag om advies, dan duren deze momenten wat langer. De kinderbegeleiders vragen ook steeds hoe de nacht of het weekend verlopen is. Op die manier voeren we een actief #voorbijhetpoortje beleid. 
  • Bitcare-app: je kan elke dag het dagverloop van je zoon of dochter volgen in de app. Deze app heeft ook een chatfunctie. Hierdoor kan je rechtstreeks met de kinderbegeleiders communiceren. Uiteraard hebben de kinderen altijd voorrang waardoor je niet altijd meteen antwoord krijgt. Als er dringende zaken zijn, bel je best even. 
  • Telefonisch contact: als je kindje ziek wordt of er zijn andere dringende zaken, proberen we je altijd meteen te bellen. Zit je zelf met een dringende vraag? Bel ons gewoon even op. 
  • Apart moment: soms kunnen de breng- en haalmomenten wat druk zijn. Zeker als er meerdere ouders tegelijk hun kindje(s) komen halen. Onze kinderbegeleiders proberen altijd tijd vrij te maken voor elke ouder, maar sommige zaken vragen wat meer tijd. Wil je iets met je kinderbegeleider bespreken en is er weinig tijd? Vraag dan even of er een moment is waarbij jullie wat meer tijd hebben. 

Wist je dat? 

Wist je dat positieve communicatie tussen jou en de kinderbegeleider de vertrouwensband elke keer opnieuw versterkt? En dat dat ook een positief effect heeft op de ontwikkeling van je kind? 

Wanneer je kind merkt dat jij vertrouwen hebt in de kinderopvang en dat je een goede relatie met de kinderbegeleiders opbouwt, voelt je kindje zich veiliger in de opvang. Hierdoor gaat hij/zij meer ontdekken en zich vrijer ontwikkelen.  

Door een goede relatie geef je als ouder een soort toestemming aan je kind dat het in de opvang mag zijn en zich er goed mag voelen. 

Hoe ga je met driftbuien om?

Abigail geeft je tips voor wanneer je kleine telg zich nog eens van zijn of haar beste kant laat zien.

Deel dit artikel

Verder lezen

kind aan het spelen
Blog

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Blog

Helan Kinderopvang kiest voor duurzaamheid

Bij Helan Kinderopvang vangen we kinderen op in een kindvriendelijke, stimulerende en warme sfeer. We werken rond een aantal vaste waarden. Via de Waardenboom maken we deze tastbaar voor ouders, kinderen en kinderbegeleiders. Ook duurzaamheid is een belangrijke waarde voor ons. Zo willen we ook ons steentje bijdragen tot de vermindering van onze ecologische voetafdruk.

Blog

Ontdekking van het blotevoetenparcours in Heldenhuis

Een blotevoetenpad buiten kenden we al, maar ook binnen kun je heel eenvoudig zo’n tactiel pad maken. Bij kinderopvang Heldenhuis in Antwerpen maakten ze er een met verschillende materialen, om dan de kleine voetjes op verkenning te laten gaan.

Blog

Buitenspeelhelden bij Helan Kinderopvang

Buiten regent het vitamientjes. En bij Helan kinderopvangen dansen we in de regen. En ja hoor, dat mag je letterlijk nemen!