Blog

Kinderopvang, wanneer start je de zoektocht?

In sommige steden is de zoektocht naar een plekje voor je oogappel niet evident. Want je wil uiteraard een kinderdagverblijf of onthaalouder waar jij je als ouder goed bij voelt. Wanneer kan je op zoek gaan naar een kinderdagverblijf of onthaalouder?

Wanneer start je best je zoektocht?

Het vinden van opvang kan ook best wel wat stress met zich meebrengen. Adressen en contactgegevens opzoeken, bezoekjes regelen, ... Soms moet je zelf een poosje wachten voor je überhaupt weet of je kindje een plaats heeft. Daarom geven wij de raad om op zoek te gaan naar kinderopvang zodra je weet dat je zwanger bent. Dat geeft je wat speling qua tijd en eens je een plaatsje hebt bemachtigd, hoef je je geen zorgen meer te maken.

Hoe ga je te werk?

 1. Zoek kinderdagverblijven en onthaalouders in de regio die je verkiest. Dit kan o.a. via de website van Kind en Gezin. Ook Helan organiseert kinderopvang via verschillende erkende kinderdagverblijven en onthaalouders
   
 2. Het is belangrijk dat je je goed voelt bij de plaats waar je baby zal terecht komen. Plan daarom een bezoek vooraleer je je kindje inschrijft.  Je kunt er tegelijk terecht met al je vragen. Raadpleeg alvast onderstaande checklist.
   
 3. Schrijf je kind meteen in bij het kinderdagverblijf of onthaalouder van je keuze indien er een vrije plaats is. Soms beland je op een wachtlijst. Het opvangcentrum laat je dan iets weten als er een plaats vrijkomt.

Welke factoren bepalen je keuze?

Waar hou je best rekening mee voor je je kindje inschrijft? Stel zeker volgende vragen tijdens je telefoongesprek of bezoek:

 • Welke regeling is mogelijk: voltijds, 4 dagen per week, halftijds,... ?
 • Van wanneer tot wanneer voorzien ze opvang?
 • Wat is de kostprijs per opvangdag? 
 • Zijn er vaste vakantieperiodes en op hoeveel respijtdagen heb je recht? 
 • Wat als je kindje ziek wordt?
 • Mag het kindje zijn eigen ritme volgen?
 • Wordt er buiten gespeeld als het weer het toelaat?
 • Welke leefregels en waarden vinden ze belangrijk?  

Waar kun je terecht? 

Je kunt kiezen uit verschillende soorten kinderopvang.

Erkende onthaalouders

Je kindje wordt opgevangen bij de onthaalouder thuis. Er verblijven elke dag maximaal 8 kinderen. Deze onthaalouder is erkend door Kind & Gezin. De prijs van de opvang hangt dus af van je inkomen. 

Zelfstandige onthaalouders

Je kindje wordt opgevangen bij de onthaalouder thuis. Er verblijven elke dag maximaal 7 kinderen. Een onthaalouder met een attest van toezicht van Kind & Gezin voldoet aan de wettelijke voorwaarden. Niet iedere zelfstandige onthaalouder beschikt over dit attest. De zelfstandige onthaalouder bepaalt zelf de prijs van de opvang.

Erkende kinderdagverblijven

Kinderverzorgers, kleuterleiders of opvoeders vangen je kindje op in groepsverband. Deze verblijven zijn erkend door Kind & Gezin en bieden plaats aan 14 tot meer dan 100 kinderen. De prijs is wettelijk bepaald en hangt af van je inkomen. De inschrijving in erkende kinderdagverblijven is onderworpen aan voorrangsregels. De opvang moet je duidelijk informeren over het opnamebeleid.

Zelfstandige kinderdagverblijven

Een zelfstandig kinderdagverblijf of een mini-crèche vangt je kindje op in groepsverband vanaf 8 kinderen. Meestal heeft een kinderdagverblijf een attest van toezicht van Kind & Gezin. Het zelfstandige kinderdagverblijf bepaalt zelf de opvangprijs en houdt al dan niet rekening met je inkomen. 

Wat als je kind ziek is?

 • Helan biedt een betrouwbare thuisoppasdienst voor zieke kinderen aan.
 • Sommige kinderdagverblijven verzorgen ook thuisopvang voor zieke kinderen.
 • Soms kun je ook bij het OCMW of de gemeente terecht. Informeer ernaar in je eigen gemeente.
 • Sommige bedrijven bieden thuisoppas voor zieke kinderen van werknemers.

Op zoek naar kinderopvang?

Met een uitgebreid aanbod onthaalouders en kinderdagverblijven creëert Helan een warme, stimulerende omgeving voor je kind.

Vind kinderopvang

Deel dit artikel

Verder lezen

Expert

Interview met een kinderverzorgster

Dana is kinderverzorgster bij kinderdagverblijf Boskabouter in Melle en zorgt samen met haar collega’s dagelijks voor zo’n 21 kinderen die tussen de 2 maanden en 2,5 jaar oud zijn. Zij vond 5 jaar geleden haar roeping in het verzorgen van de allerkleinsten. Kinderverzorgster, wat houdt dat eigenlijk in? Ontdek hier alles over dit buitengewoon beroep.

Blog

Waarom de eerste 1000 dagen van jouw kind zo cruciaal zijn voor een goede ontwikkeling

De eerste 1000 dagen van een kind, zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling. Hoe Helan die eerste 1000 dagen ondersteunt, vroegen we aan Lisa Degreve, pedagogisch coördinator bij Helan Kinderopvang.

Blog

Borstvoeding in de crèche. Over de zachte start van ons zoontje

In september vorig jaar werden mijn man en ik trotse ouders van een derde kindje, Otto. Na vijf maanden dicht bij ons, zou Otto in maart starten bij Wonderwijs, de crèche waar ook onze twee andere kindjes liefdevol werden opgevangen. Ik vertel je graag hoe dat ging.

Blog

Zo bouw jij een community rond je kind

Het is een oud Afrikaans gezegde: “it takes a village to raise a child”. Het komt erop neer dat je een kind niet alleen grootbrengt.