Gezin

Kleine astronauten bij Onderonsje

Op vraag van onze pedagoge gingen we bij kinderdagverblijf Onderonsje in Oostakker aan de slag met het thema "de ruimte". Een thema dat ons meteen massa’s ideeën gaf voor activiteiten. We vroegen de ouders naar materiaal, en gingen aan de slag in het heelal.

Onder de sterrenhemel

We hadden speciaal voor dit thema een deel van de veranda omgetoverd tot ruimteschip. De ramen plakten we af met zwarte vuilzakken zodat het gezellig donker bleef, en de kindjes plakten er sterretjes op. Sommige vaste delen van ons meubilair werden ‘gepimpt’. Zo kreeg ons tafeltje van de poppenhoek een aluminium laagje, maar ook het speelgoed moest eraan geloven. De Duplo-mannetjes kregen dan weer een ruimtepak aan. 

Elke morgen kwamen de kindjes toe onder een sterrenhemel, terwijl de lichten nog even uit bleven. Dat vonden ze geweldig! Zelfs kindjes die soms wat moeilijk afscheid nemen kwamen heel enthousiast en verwonderd binnen. Dagelijks oefenen we het gedichtje 'ik heb m' n raket in de tuin gezet'. Met succes. Wat leren ze snel!   

Galaxyglitter

We stempelen met zilverpapier, we kruipen over nopjesplastic alsof het een verre planeet is, we plakken groene snippers en kleven dan alles op ons galaxyblad. En we gebruikte lekker veel glitters.

We maakten een grote raket van karton en poseren voor foto’s, maar vooral kruipen we er heel graag door! 

We maken een jetpack en astronautenhelm en gaan nu echt naar de maan. De meeste kindjes vonden dit nog wat te eng maar we hadden toch 2 echte waaghalzen die zonder aarzelen de wasmachine trotseren. Ze drukten zelfs uit zichzelf op het knopje (want dat zegt het gedichtje). 
 
We luisteren naar verhaaltjes uit boekjes maar ook met zelfgemaakte vertelstenen, we kijken naar bumba in de ruimte, spelen een memospel, zoeken marsmannetjes in de tuin, eten fruitraketjes  en nog veel meer...  

We sluiten het thema af met het maken van galaxy-slijm. Brrr, wat een gek, plakkerig gevoel is dat. 

Dit thema ging veel te snel voorbij en staat zeker volgend jaar terug op de planning. Het was een topthema dat enorm tot ieders verbeelding sprak. Dank je wel Helan voor de thematip! 
 
 

Deel dit artikel

Verder lezen

04 januari

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

14 juni

15 min bewegen in de kinderopvang goed voor motorische ontwikkeling

UGent en VUB rondden net een beloftevolle pilootstudie af in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Daaruit bleek niet alleen dat een kwart van de 1- tot 3-jarigen onder de referentiewaarden van motorische vaardigheden scoort. Maar ook dat, wanneer men in de crèche gedurende 15 minuten per dag gericht oefende op motoriek, de kinderen met rasse schreden vooruitgingen - letterlijk en figuurlijk. Alle partijen roepen daarom op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang.

Grenzen verleggen bij Ahoi Ahoi

Kinderen, zeker jonge kinderen, willen graag ontdekken. Bij Helan Kinderopvang stimuleren we dat met veel plezier, binnen veilige grenzen natuurlijk. Bij kinderopvang Ahoi Ahoi in Antwerpen gingen ze actief op zoek naar nieuwe plekken om te ontdekken en te experimenteren.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders.