Blog

Ali zorgt voor verse maaltijden in de kinderopvang

Helan Kinderopvang heeft momenteel maar liefst 51 kinderdagverblijven. Dat is best veel, en dat betekent ook dat er heel veel mensen elke dag paraat staan in onze kinderdagverblijven. Een van hen is Ali, die ervoor zorgt dat onze kindjes dagelijks een verse warme maaltijd, een lekker tussendoortje en verse fruitpap krijgen.

Wie aan kinderdagverblijven denkt, denkt onmiddellijk aan kinderbegeleiders die elke dag klaar staan. Ze zijn intussen met meer dan 400! Maar naast de kinderbegeleiders hebben wij in bepaalde kinderdagverblijven ook nog heel veel andere medewerkers aan boord. Deze maand zetten we daarom graag één van hen in de kijker. 

We stellen je graag voor aan Ali. Ali is 34 jaar en werkt in kinderdagverblijf Heldenhuis in Hoboken. In dit korte interview lees je meer over wat collega Ali zoal doet in het kinderdagverblijf en hoe hij zijn toekomst later ziet.

Ali groeide op in Afghanistan en woonde ook in Iran. Sinds augustus 2020 is hij aan het werk via het statuut van sociale tewerkstelling bij Helan Kinderopvang (toen nog OZ). 

Wat houdt je job in?

Ik zorg dagelijks voor de verse warme maaltijden van de kindjes in het kinderdagverblijf, samen met mijn collega Rita. We voorzien verse soep in de voormiddag. ’s Middags zorgen we voor een warme maaltijd met groentjes, vlees en aardappelen, pasta of iets anders. In de namiddag zorgen we ook voor verse fruitpap of stukjes fruit voor de grotere kindjes.
Daarnaast doen we ook de afwas en staan we in voor de schoonmaak van de keuken.  

Hoe word je omringd? Wie helpt er jou in het uitvoeren van je taken?

Ik word begeleid en ondersteund door verschillende mensen. Op mijn werkplek zelf is er in eerste instantie mijn teamleider Lore. Zij helpt me met de dagelijkse praktische organisatie, het bestellen van eten, checken of de keuken proper is… Daarnaast is zij ook proefkonijn van dienst om te proeven of de gerechten lekker zijn. Vanuit het OCMW word ik ondersteund door Esther. Zij begeleidt mijn traject. Ook Hilde, coördinator sociale tewerkstelling, ondersteunt me, zij is eigenlijk de brug tussen mezelf, Lore en het OCMW.

Bepaal je zelf elke dag wat je gaat koken? Ga je zelf naar de winkel?

Lore, mijn teamleider, heeft samen met enkele andere collega’s een receptenboekje opgemaakt waarin ik verschillende recepten kan terugvinden. Daarnaast maakt Lore ook een maandmenu op, waardoor er voldoende variatie in de gerechten zit.  Op de receptenfiches staan duidelijk de verschillende stappen van een gerecht omschreven.
De bestellingen gebeuren door mijn teamleider. Ik kijk zelf wel altijd na wat er moet besteld worden, en dan geef ik het door aan mijn teamleider. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid.  

Ben je de enige collega die voor het eten zorgt, of heb je nog collega’s waarmee je samenwerkt?

Ik werk dagelijks heel nauw samen met Rita. Daarnaast springt ook Khonaf geregeld bij. Dat is iemand die eigenlijk als kinderbegeleider is tewerkgesteld onder het statuut van sociale tewerkstelling. Daarnaast vind ik het ook leuk om nieuwe collega’s te kunnen opleiden, zodat er ook na mij nog lekker gekookt kan worden voor de kindjes. 

Een sociale tewerkstelling is altijd maar tijdelijk. Tot hoelang ben je nog bij ons en wat zijn jouw toekomstplannen?

Ondanks het feit dat ik hier heel graag werk, werk ik hier nog tot 18 augustus 2021. Daarna is het de bedoeling dat ik op de reguliere arbeidsmarkt aan de slag kan.

Deel dit artikel

Verder lezen

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

kind aan het spelen
14 juni
Blog

15 min bewegen in de kinderopvang goed voor motorische ontwikkeling

UGent en VUB rondden net een beloftevolle pilootstudie af in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Daaruit bleek niet alleen dat een kwart van de 1- tot 3-jarigen onder de referentiewaarden van motorische vaardigheden scoort. Maar ook dat, wanneer men in de crèche gedurende 15 minuten per dag gericht oefende op motoriek, de kinderen met rasse schreden vooruitgingen - letterlijk en figuurlijk. Alle partijen roepen daarom op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang.

Blog

Wie lust er een ijsje?

Bij kinderdagverblijf Wiebelwijs in Gent bracht het mooie weer inspiratie… Inspiratie om met ijsjes aan de slag te gaan! Geen echt ijsjes weliswaar: de kinderen mochten aan de slag met scheerschuim, waterparels en schepjes voor de gekste creaties.

kinderen aan het kamperen
Blog

Kamperen in de tuin bij Stadskabouter

Buiten kamperen in het dagverblijf? Waarom niet! Bij de Stadskabouter in Gent sloegen ze letterlijk hun tenten op in de tuin, en mochten de kindjes een dagje kamperen alsof ze echt op kampeervakantie trokken.