kinderen aan het spelen met bladeren
Blog

Creatief met kosteloos materiaal

Spelen en knutselen is niet alleen belangrijk voor de fijne motoriek van je kindje, het stimuleert ook de creativiteit, leert kinderen waarnemen en vergroot hun ruimtelijk inzicht. Duur materiaal heb je overigens helemaal niet nodig. Bij Bellenbos in Borgerhout tonen ze dat je met kosteloos materiaal heerlijk én duurzaam kan knutselen. Haal alvast inspiratie uit deze 3 kosteloze materialen om zelf creatief aan de slag te gaan.

 1. Lege doosjes en flesjes
  Gooi lege verpakkingen niet zomaar weg! Shampooflessen, allerhande verpakkingen, plastic yoghurtpotjes, ketchupflessen… ze zijn ideaal om de fijne motoriek te oefenen. Ook ruimtelijk inzicht en waarneming train je ermee. Past die kleine fles in de grote doos? En wat een gekke vorm heeft dat potje! De kinderen ontdekken spelenderwijs nieuwe vormen en oefenen erop los.
   
 2. Herfstblaadjes
  Ga samen op pad om je knutselmateriaal te verzamelen. De kindjes van Bellenbos trokken erop uit om herfstblaadjes te verzamelen onder een heerlijke herfstzon. Rood, geel, bruin, groen… ze ontdekken dat er blaadjes zijn in de meest diverse kleuren en vormen zijn, en Proberen hun schaduw te vangen in de zon. Eenmaal terug plakken ze hun verzameling op kleurrijke blaadjes.
   
 3. Kartonnen dozen
  Een kartonnen doos heeft massa’s mogelijkheden. Bij Bellenbos bouwden ze speelhuisjes met grote en kleine dozen, ze stapelden torens en probeerden natuurlijk ook eens of ze zelf in zo’n doos pasten om verstoppertje te spelen. Een eenvoudig kosteloos materiaal dat garant staat voor uren speelplezier.

Observeer tijdens het spelen hoe je kind ermee speelt. Geboeid door het open en toe te doen? Het geluid? Het laten vallen? Stapelen? Slaan tegen elkaar? Benoem wat het kind leuk vindt en het speelplezier wordt nog groter.

Als ouder kan je van daaruit een nieuw spel aanbieden, zoals iets verstoppen in de fles, het deksel erbij halen, een tak wordt een trommelstok... Niets moet, alles kan.


Met kosteloos materiaal kun je alle kanten op, en het is een echte aanwinst voor ontdekkingsreizigers. Denk dus maar 2 keer na voor je iets in de vuilnisbak kiepert!

Deel dit artikel

Verder lezen

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

kind aan het spelen
14 juni
Blog

15 min bewegen in de kinderopvang goed voor motorische ontwikkeling

UGent en VUB rondden net een beloftevolle pilootstudie af in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Daaruit bleek niet alleen dat een kwart van de 1- tot 3-jarigen onder de referentiewaarden van motorische vaardigheden scoort. Maar ook dat, wanneer men in de crèche gedurende 15 minuten per dag gericht oefende op motoriek, de kinderen met rasse schreden vooruitgingen - letterlijk en figuurlijk. Alle partijen roepen daarom op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang.

Blog

Wie lust er een ijsje?

Bij kinderdagverblijf Wiebelwijs in Gent bracht het mooie weer inspiratie… Inspiratie om met ijsjes aan de slag te gaan! Geen echt ijsjes weliswaar: de kinderen mochten aan de slag met scheerschuim, waterparels en schepjes voor de gekste creaties.

kinderen aan het kamperen
Blog

Kamperen in de tuin bij Stadskabouter

Buiten kamperen in het dagverblijf? Waarom niet! Bij de Stadskabouter in Gent sloegen ze letterlijk hun tenten op in de tuin, en mochten de kindjes een dagje kamperen alsof ze echt op kampeervakantie trokken.