Werken als vrijwilliger bij Helan Kinderopvang
Blog

Werken als vrijwilliger, zoveel afwisseling

In oktober 2021 ging Gratienne (76) als vrijwilliger bij Helan Kinderopvang aan de slag. En dat doet ze met heel veel plezier en liefde, vertelt ze ons.

“Mijn kleindochter werkt bij Helan Ziekenfonds en had een leuke affiche gezien met een oproep voor vrijwilligers in de kinderdagverblijven. Ze wist dat ik nog iets wou doen met mijn vrije tijd en stuurde me die door. Natuurlijk was ik meteen verkocht. Met kindjes bezig zijn is het liefste wat ik doe. ”

Momenten om naar uit te kijken

“Ik heb geen moment getwijfeld en me meteen aangemeld. En dus ben ik sinds oktober 2021 2 halve dagen per week in kinderdagverblijf Noah Noah als vrijwilliger aan de slag. En dat zijn momenten waar ik elke week opnieuw écht naar uitkijk. De eerste keer dat ik het kinderdagverblijf ondersteunde, bloeide ik zo weer open. Niet voor niets, want ik was zelf bijna 40 jaar onthaalouder. Mijn werk als vrijwilliger voelde daardoor als thuiskomen aan.

Pluspunt: een sterke visie op pedagogie

“Wat me het eerste opviel bij Helan Kinderopvang, is de sterke visie op pedagogie. De kindjes kunnen er echt al heel veel. Ze leren al spelend en kunnen al heel wat dingen zelfstandig. Wanneer we afscheid nemen van een kindje dat naar school gaat, weten we dat ze vertrekken met een mooie rugzak vol kennis én zelfstandigheid. Het is heel fijn om daaraan te mogen bijdragen.”

Als vrijwilliger … leer je zoveel bij

“Zelfs met mijn ervaring als onthaalouder, leer ik toch nog elke dag bij als vrijwilliger bij Helan Kinderopvang. Zowel naar de kindjes toe, als naar de mama’s en papa’s. Elke dag is een ontdekkingsreis voor mij. Zoals het inbakeren van de baby’s en het werken met de tablet, bijvoorbeeld. Dat had ik nooit eerder gedaan. Maar ik word heel goed ondersteund en heb het ondertussen allemaal goed onder de knie.”

Als vrijwilliger … krijg je heel wat appreciatie

“De collega’s zijn ontzettend vriendelijk. Het zijn jonge mensen die qua leeftijd heel sterk verschillen met mij, maar ik word enorm betrokken in de werking en voel me één van hen. We zitten op hetzelfde niveau hoe we activiteiten met de kindjes aanpakken en hanteren dezelfde visie op opvoeding. Ik krijg veel appreciatie voor het werk dat ik doe. Dat voel ik elke dag opnieuw.”
 

De collega’s in het kinderdagverblijf beschouwen mij als een volwaardig lid van het team. Dat doet heel veel deugd.

Als vrijwilliger … maak je écht een verschil

“Het gevoel van de collega’s écht te helpen en hulp te bieden, geeft zoveel voldoening. Het vrijwilligerswerk zorgt niet alleen voor een aangename afwisseling nu ik gepensioneerd ben, ik kan mensen ook écht helpen.”
 

Word ook vrijwilliger

Wil jij ook graag je steentje bijdragen zoals Gratienne? Laat vandaag nog van je horen en meld je aan als vrijwilliger. We kijken ernaar uit om jou te leren kennen.

Deel dit artikel

Verder lezen

Werken als vrijwilliger
Testimony

Doorgroeien als vrijwilliger

Doorgroeien van vrijwilliger tot kinderbegeleider? Bij Helan kan dat. Isabelle (51) zocht na haar carrière als thuisverpleegkundige een gloednieuwe uitdaging. En die vond ze bij Helan Kinderopvang.

Dankbaar voor onze vrijwilligers in de kinderopvang
Blog

Dankbaar voor onze vrijwilligers in de kinderopvang

Onze vrijwilligers maken het verschill. En daar zijn we dankbaar voor. Ontdek snel hoe we hen daarvoor in de watten hebben gelegd.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

kind aan het spelen
14 juni
Blog

15 min bewegen in de kinderopvang goed voor motorische ontwikkeling

UGent en VUB rondden net een beloftevolle pilootstudie af in de kinderdagverblijven van Helan Kinderopvang. Daaruit bleek niet alleen dat een kwart van de 1- tot 3-jarigen onder de referentiewaarden van motorische vaardigheden scoort. Maar ook dat, wanneer men in de crèche gedurende 15 minuten per dag gericht oefende op motoriek, de kinderen met rasse schreden vooruitgingen - letterlijk en figuurlijk. Alle partijen roepen daarom op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang.