Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Sommige zwangere of pas bevallen vrouwen kunnen via werkverwijdering tijdelijk of volledig stoppen met werken. Bijvoorbeeld wanneer je werkomgeving risico’s meebrengt voor jezelf of voor je kind. Heb jij recht op werkverwijdering tijdens of na je zwangerschap?
Vrouwen die een kindje verwachten, die net bevallen zijn of borstvoeding geven en die tewerkgesteld zijn in een omgeving die gevaarlijk is voor zichzelf of hun kind, kunnen in aanmerking komen voor werkverwijdering. Dan mag je je werk tijdelijk stopzetten, gedeeltelijk of helemaal. Er moet wel een arbeidsovereenkomst tussen jou en je werkgever bestaan.
Onder risicovolle werkzaamheden verstaan we werkomstandigheden die niet aangewezen zijn tijdens de zwangerschap.
Denk maar aan een werkplek:
Samen met de arbeidsgeneesheer, het comité voor preventie en bescherming op het werk en de preventieadviseur maakt jouw werkgever een evaluatie op. Daarin worden alle risico’s bekeken en zal uiteindelijk worden beslist of de werkplek al dan niet gevaarlijk is voor jou en/of je kind. Niet elke vrouw kan of mag op hetzelfde moment stoppen met werken. Sommige werkomgevingen geven zoveel risico dat je al van bij het begin van je zwangerschap moet stoppen. Bij anderen is dit misschien pas na 3 maanden zwangerschap.
Je hebt recht op een uitkering. Je loon blijft dan (gedeeltelijk) gewaarborgd tijdens de werkverwijdering. Het bedrag van je uitkering is afhankelijk van:
nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand
tips over wanneer je wat moet regelen
hoe je de ideale kinderopvang vindt
tips over een gezonde opvoeding
We respecteren je privacy
In sommige gevallen kun je tijdens zwangerschap en/of borstvoeding gedeeltelijk stoppen met werken, en gedeeltelijk verder werken. Bijvoorbeeld als je:
In dat geval kom je misschien in aanmerking voor werkverwijdering:
In sommige gevallen kun je als moeder niet terugkeren naar je werk zolang je nog borstvoeding geeft. Dit omdat je met gevaarlijke producten of in een gevaarlijke omgeving werkt.
Geef je werkverwijdering aan bij het ziekenfonds met de volgende documenten:
Ga je weer aan het werk, meld dat dan binnen de 8 dagen na het einde van je werkverwijdering bij het ziekenfonds. Laat je werkgever daarvoor een attest van werkhervatting invullen.
Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Helan: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Helan voor jou doet.
Deel dit artikel
Verder lezen
De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.
Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.
Vanaf de twaalfde week in je zwangerschap kan je de NIP-test laten afnemen. Dat is niet verplicht maar dankzij de NIP-test kan je het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig opsporen.
Kinderen! Ze zijn een hoop werk. Je krijgt nooit de energie terug die je erin steekt. Ze kosten handen vol geld. Je bent nooit meer zorgeloos. Je me-time is onbestaande. Om dan nog maar te zwijgen over de impact die ze hebben op je relatie. En ook al doe je alles juist, ze draaien op de koop toe toch niet altijd uit zoals je vooraf had gedacht! Dus rationeel gezien wil je toch geen kinderen? Maar zo werkt het helaas niet...