Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Lijkt mediteren jou iets zweverigs? Dat misverstand wil professor neurologie Steven Laureys de wereld uit helpen. In zijn ‘No-nonsense meditatieboek’ legt hij uit wat mediteren kan doen voor je fysieke en mentale gezondheid.
Professor Laureys: “Meditatie is in feite mentale gymnastiek. Het is een techniek om je geest tot rust te brengen. En net zoals je je lichaam gezond houdt door te bewegen of te sporten, heeft ook je geest baat bij bewuste training. Er bestaan verschillende vormen van meditatie en die hebben elk verschillende effecten op bepaalde delen van je hersenen. Een bepaald soort meditatie kan bijvoorbeeld helpen om het emotionele deel van je hersenen te trainen. Meditatie zorgt er ook voor dat je linker- en rechterhersenhelft meer met elkaar in contact komen.”
“Meditatie is stilstaan en actief bewust-zijn en dat heeft positieve effecten op je mentale welzijn. Hoe je mediteert en welke vorm je kiest, vul je zelf vrij in. Je hebt hartcoherentie, yoga, hypnose, … Het is een ontdekkingsreis die voor iedereen het proberen waard is. Door je geest goed te verzorgen, kan je ook veel problemen voorkomen. Als arts ben ik getraind om ziekten en klachten op te lossen met medicijnen, maar intussen weet ik: meditatie kan zoveel meer. Ik geloof zelf enorm in preventie. België is het land met het hoogste verbruik van kalmeringsmiddelen. Daar iets aan doen is broodnodig. Ik ben ervan overtuigd dat meditatie een verschil kan maken voor veel mensen.”
“Als je acht weken mediteert, zie je echt grote veranderingen. Maar je hoeft de lat niet hoog te leggen. Eigenlijk is elke minuut meegenomen. Neem meditatie gewoon mee in je dagdagelijkse leven; zo heb je elke dag één of meerdere momenten van rust. Je kan het echt overal en op elk moment doen. Drukke meeting gehad op het werk? Doe even een paar ademhalingsoefeningen. Geniet je van een stuk chocolade? Hou je dan even enkel met dat stukje chocola bezig terwijl je het eet. Neem ook eens een voorbeeld aan kinderen, want zij zijn echte zenmeesters. Als zij ergens mee bezig zijn, focussen ze echt alleen maar daarop. Dat zouden we als volwassenen ook vaker moeten doen.”
“Net zoals je sportblessures kan oplopen, kan je met meditatie ook overdrijven. Je kan je bijvoorbeeld een maand opsluiten in een klooster. Zoiets is niet voor iedereen even gezond. Er is ook nog te weinig onderzoek naar de effecten bij mensen met bepaalde aandoeningen. Maar mediteren hoeft voor mij niet zo extreem te zijn. Kleine rustmomenten inlassen in je dagelijkse leven zal je gezondheid alleen maar goed doen.”
Meditatie is een persoonlijk parcours dat je zelf kan uitstippelen. Dit boek en bijbehorend oefenboek helpen je op weg en reiken tientallen meditatieve oefeningen aan die je overal kan doen. De oefeningen worden wetenschappelijk toegelicht en doorspekt met anekdotes van Steven Laureys.
Deel dit artikel
Verder lezen
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Bij de Helan Luisterlijn kan je terecht voor psychologische hulp en vragen over je welzijn.
Als jongere krijg je heel wat veranderingen op je bord. Je baant jezelf een weg door honderden nieuwe situaties. Gaat het momenteel allemaal wat moeilijker? Weet dat je niet alleen bent. En dat er altijd hulp voor je is, als je dat wil.
Ouders hebben vaak heel wat op het bord. De kinderen gaan naar school, een sport- of hobbyclub en hebben een voorspelbare gestructureerde omgeving nodig. Dat allemaal gecombineerd krijgen, vraagt veel.