Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Wat betekent mentale gezondheid precies? Hoe kan je jouw mentale gezondheid verbeteren? En is het ook oké om je niet oké te voelen? Wij nemen jouw mentale gezondheid serieus en bundelen op deze pagina advies, tips en mogelijke hulplijnen.
Een burn-out is geen ziekte, maar een syndroom. Toch blijft een burn-out voor artsen en onderzoekers moeilijk terrein. Wat is een burn-out precies? Wat zijn de symptomen van een burn-out? En wat kan je eraan doen?
Het woord zegt het al: burn-out betekent ‘opgebrand’. Wie langdurig aan stress en spanning wordt blootgesteld, kan lichamelijk en geestelijk uitgeput raken.
Wordt de overbelasting zo groot dat rust alleen niet meer helpt, dan is er sprake van een burn-out. Vanaf dan voelen mensen zich uitgeblust en voortdurend moe. Kortom: het vuur is uit.
Hoe ga jij om met stress, verandering, en andere mentale uitdagingen?
De symptomen van stress zijn vooral fysiek en kunnen leiden tot psychische problemen.
De symptomen van een burn-out zijn vooral emotioneel en kunnen leiden tot een depressie.
Bij een burn-out krijg je te maken met een mix van lichamelijke en mentale klachten. Dit zijn de meest herkenbare symptomen:
Heel simpel: ja. Al zijn er wel wat mensen die er vatbaarder voor zijn dan anderen:
De allerbelangrijkste tip is stel grenzen voor jezelf en durf 'nee' zeggen. We hebben vaak het idee dat we op alles en iedereen 'ja' moeten zeggen en dat geeft ontzettend veel druk.
Je losmaken van je werk verhoogt je welzijn én levert tijdswinst op. Maar ‘deconnecteren’ is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Dr. Declercq deelt in mensentaal haar neurowetenschappelijke kennis over de kracht van deconnecteren.
Sta je mentaal sterk in je schoenen? Beweeg je elke dag? Eet je evenwichtig? Slaap je voldoende?
Doe de test en krijg een duidelijk beeld van je gezondheid. Krijg haalbare verbeterdoelen en tips die goesting geven om ermee aan de slag te gaan. Beloofd.
Om van een burn-out te herstellen, moet die persoon bewust met zijn energiereserves aan de slag. Belangrijk daarbij is het psychologische aspect. Achterhalen waarom de reserves op zijn en hoe het in de toekomst anders kan, nodigt uit tot zelfreflectie. Eventuele hulp van een arts of psycholoog kan daarbij helpen.
Om van een burn-out te herstellen doorga je 3 fases:
De vele extra taken die er van ouders worden verwacht, en de stress die daarmee gepaard gaat, vreet energie. Je hebt het gevoel dat je gefaald hebt, voelt je overdonderd, bent moe en ziet het niet meer zitten. Daarbij komt soms ook dat je geen empathie meer kan opbrengen voor je kind. Ongewild, maar heel normaal.
Velen willen de beste ouder zijn en meten hun zelfwaarde af aan het succes en de prestaties van hun kind. Wie in die val trapt, is kwetsbaar voor ontgoocheling en op langere duur voor burn-out.
Bovenstaande tips helpen helaas niet bij alles. Soms heb je echt psychologische hulp nodig. Zoals van een psycholoog of je huisarts. Is dat een drempel voor je? Probeer dan eens een anoniemere manier zoals de Helan Luisterlijn.
Op onze blog lijsten we heel wat verschillende hulplijnen voor je op. Zowel voor volwassenen als jongeren.
4 podcasts die je niet mag missen.
Jij speelt ook een rol.
Streef niet altijd naar perfectie. Dat houdt niemand vol.