Blog

Hoe gezond is jouw mond?

Er doen heel wat feiten en mythes de ronde over tanden en tanden poetsen. Check hier je kennis en laat je tanden stralen.

Zero of light-frisdrank is veilig voor je tanden 

  • MYTHE

Jammer, maar voor je tanden is ook zero frisdrank niet gezond. Hoewel zero frisdrank geen suikers bevat, is deze frisdrank erg zuur en ook dat is nadelig voor je tanden. Telkens je een slok neemt spoel je een deel van de buitenste laag van je tanden weg. Drink daarom vooral water. En als je al eens een glas frisdrank drinkt, doe dit dan liefst bij de maaltijd.

Bijna iedereen poetst 2 keer per dag zijn tanden

  • MYTHE

In Vlaanderen poetsen ongeveer 7 op de 10 meisjes tussen de 15 en 24 jaar meer dan een keer per dag hun tanden. Bij jongens is dat slechts 5 op de 10! Tijd om een tandje bij te steken?

Suikervrije kauwgom? Gezond voor je mond! 

  • FEIT

Inderdaad! Kauwen zorgt ervoor dat je meer speeksel aanmaakt en speeksel is een superpower als het op het voorkomen van gaatjes aankomt. Het zorgt er niet alleen voor dat voedingsresten worden weggespoeld, het buffert ook de zuren in de mond en bevat tal van  stoffen die de tanden helpen herstellen van een aanval  door zuren. Sommige soorten kauwgom bevatten xylitol. Dit product vermindert de zuurtegraad in de tandplak en remt bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de vorming van gaatjes in je mond.

Fluoride in je tandpasta is kankerverwekkend 

  • MYTHE

De toevoeging van fluoride aan je tandpasta biedt een extra bescherming tegen tandbederf: het risico op cariës (gaatjes) vermindert met 25%! De hoeveelheid fluoride in tandpasta houdt geen gezondheidsrisico’s in bij correct gebruik.

Als ik vorig jaar niet naar de tandarts geweest ben,  krijg ik niets meer terugbetaald via het ziekenfonds

  • MYTHE

Je krijgt nog steeds een terugbetaling via je ziekenfonds, ook al ging je vorig jaar niet naar de tandarts. Alleen zal je iets minder terug krijgen dan wanneer je wel was geweest. Raadplegingen en preventieve zorgen, zoals het jaarlijks mondonderzoek met gebitsreiniging, vallen niet onder deze regeling. Hiervoor krijg je dus altijd evenveel terugbetaald van  je ziekenfonds. We raden dus zeker aan om jaarlijks op tandartsbezoek te gaan.

Alleen witte tanden zijn gezond

  • MYTHE

Niet waar. Iedereen is uniek, en tandkleur en -helderheid verschillen van persoon tot persoon. Tanden zullen met het ouder worden wat donkerder worden en kunnen verkleuren door gebruik van bepaalde voedingsmiddelen of dranken, door roken of door een tandprobleem. Er worden verschillende methoden en producten aangeboden om de tanden witter te maken, maar wees er voorzichtig mee, want die zijn niet altijd zonder gevaar. Vraag advies aan je tandarts of mondhygiënist voor je een blekende tandpasta of ander product gebruikt. 

Tanden bleken wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds. Ook de tandvezekering Dentalia Up dekt dit niet. Informeer je dus goed op voorhand over de prijs en voorwaarden. 

Een goede mondgezondheid maakt je gelukkiger 

  • FEIT 

Je mond is geen eiland in je lichaam. En dus heeft de gezondheid van je mond een invloed op verschillende aspecten van je gezondheid. Mondgezondheidsproblemen kunnen een invloed hebben op je zelfbeeld, wat ervoor kan zorgen dat je je minder goed in je vel voelt. Een goede mondgezondheid helpt je om te lachen, te eten, te spreken, te zoenen zonder dat je je zorgen moet maken over eventuele ongemakken in je mond.

Verzeker je glimlach met Dentalia Up

Een mooi en gezond gebit is niet vanzelfsprekend. En de wettelijke ziekteverzekering betaalt heel wat tandzorgkosten niet of maar gedeeltelijk terug. Daarom kan een tandverzekering nuttig zijn!

Deel dit artikel

Tags
Tanden

Verder lezen

meisje poetst haar tanden
Blog

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom gaatjes

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf?

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.

tanden bleken
Blog

Je tanden bleken: de risico's

Het bleken van tanden, ook wel bleachen genoemd is zeer populair. Bleachen is echter niet zonder risico’s. Lees hieronder welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.

Blog

De eerste tandjes van je baby: wat moet je weten

Wanneer krijgt je kindje een eerste tandje en hoe weet je dat het zover is?