Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Er doen heel wat feiten en mythes de ronde over tanden en tanden poetsen. Check hier je kennis en laat je tanden stralen.
Jammer, maar voor je tanden is ook zero frisdrank niet gezond. Hoewel zero frisdrank geen suikers bevat, is deze frisdrank erg zuur en ook dat is nadelig voor je tanden. Telkens je een slok neemt spoel je een deel van de buitenste laag van je tanden weg. Drink daarom vooral water. En als je al eens een glas frisdrank drinkt, doe dit dan liefst bij de maaltijd.
In Vlaanderen poetsen ongeveer 7 op de 10 meisjes tussen de 15 en 24 jaar meer dan een keer per dag hun tanden. Bij jongens is dat slechts 5 op de 10! Tijd om een tandje bij te steken?
Inderdaad! Kauwen zorgt ervoor dat je meer speeksel aanmaakt en speeksel is een superpower als het op het voorkomen van gaatjes aankomt. Het zorgt er niet alleen voor dat voedingsresten worden weggespoeld, het buffert ook de zuren in de mond en bevat tal van stoffen die de tanden helpen herstellen van een aanval door zuren. Sommige soorten kauwgom bevatten xylitol. Dit product vermindert de zuurtegraad in de tandplak en remt bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de vorming van gaatjes in je mond.
De toevoeging van fluoride aan je tandpasta biedt een extra bescherming tegen tandbederf: het risico op cariës (gaatjes) vermindert met 25%! De hoeveelheid fluoride in tandpasta houdt geen gezondheidsrisico’s in bij correct gebruik.
Je krijgt nog steeds een terugbetaling via je ziekenfonds, ook al ging je vorig jaar niet naar de tandarts. Alleen zal je iets minder terug krijgen dan wanneer je wel was geweest. Raadplegingen en preventieve zorgen, zoals het jaarlijks mondonderzoek met gebitsreiniging, vallen niet onder deze regeling. Hiervoor krijg je dus altijd evenveel terugbetaald van je ziekenfonds. We raden dus zeker aan om jaarlijks op tandartsbezoek te gaan.
Niet waar. Iedereen is uniek, en tandkleur en -helderheid verschillen van persoon tot persoon. Tanden zullen met het ouder worden wat donkerder worden en kunnen verkleuren door gebruik van bepaalde voedingsmiddelen of dranken, door roken of door een tandprobleem. Er worden verschillende methoden en producten aangeboden om de tanden witter te maken, maar wees er voorzichtig mee, want die zijn niet altijd zonder gevaar. Vraag advies aan je tandarts of mondhygiënist voor je een blekende tandpasta of ander product gebruikt.
Tanden bleken wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds. Ook de tandvezekering Dentalia Up dekt dit niet. Informeer je dus goed op voorhand over de prijs en voorwaarden.
Je mond is geen eiland in je lichaam. En dus heeft de gezondheid van je mond een invloed op verschillende aspecten van je gezondheid. Mondgezondheidsproblemen kunnen een invloed hebben op je zelfbeeld, wat ervoor kan zorgen dat je je minder goed in je vel voelt. Een goede mondgezondheid helpt je om te lachen, te eten, te spreken, te zoenen zonder dat je je zorgen moet maken over eventuele ongemakken in je mond.
Een mooi en gezond gebit is niet vanzelfsprekend. En de wettelijke ziekteverzekering betaalt heel wat tandzorgkosten niet of maar gedeeltelijk terug. Daarom kan een tandverzekering nuttig zijn!
Deel dit artikel
Verder lezen
Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf?
Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? Lees hier meer over..
Lees hier welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.
Wanneer krijgt je kindje een eerste tandje en hoe weet je dat het zover is?