Gezond leven

Woon gezond in een rookvrij huis

In Vlaanderen zitten dagelijks nog altijd ongeveer 68.000 kinderen in de sigarettenrook, met alle gevolgen van dien voor hun gezondheid. Waarom is het zo belangrijk om nooit binnen te roken? En wat zijn de andere grote voordelen van een rookstop?

Waarom is binnen roken nooit oké?

De meeste maatregelen die rokende ouders nemen door niet te roken in het bijzijn van hun kinderen zijn goedbedoeld maar halen niets uit. Zoals bijvoorbeeld roken onder de dampkap of het plaatsen van luchtverfrissers. Zo zitten in tabaksrook meer dan 4.000 giftige stoffen. Je ziet ze niet, je ruikt ze niet, maar ze zijn er wel. Dat gif blijft tot 5 uur na het roken in de binnenlucht hangen en het plakt bovendien overal aan.

Het rookgedrag in België

De dagelijkse roker rookt gemiddeld 14 sigaretten per dag. De meeste rokende ouders weten dat het ongezond is voor hun kinderen. Maar hoe schadelijk het precies is, weten ze vaak niet. Er zijn wel wat oplossingen om dit probleem zoveel mogelijk te vermijden, maar de beste oplossing blijft nog altijd stoppen met roken in teken van de gezondheid van je kind.

Meerokende kinderen hebben daarom ook meer last van een hoest, een piepende ademhaling, een grotere kans op astma of een longontsteking, oorontstekingen en andere gehoorproblemen. Naast deze risico’s die kinderen lopen in een huis waar dagelijks wordt gerookt, nemen ze ook sneller giftige stoffen op. Kinderen zijn bovendien extra kwetsbaar omdat hun longen en hun afweersysteem nog niet volgroeid zijn.

Enkel buiten roken helpt

Je kinderen beschermen tegen tabaksrook? Daarvoor bestaat slechts één oplossing: buiten roken. Enkele tips:

 • Rook wanneer je toch naar buiten moet, bijvoorbeeld als je de vuilnisbakken buiten zet of boodschappen doet.
   
 • Slecht weer? Hang een jas of paraplu bij de deur.
   
 • Kun je écht niet naar buiten en weet je dat je straks echt zin gaat krijgen in een sigaret? Gebruik dan een nicotinekauwgom of andere nicotinevervanger, zo verdwijnt die goesting weer.
   
 • Vind je buiten roken ongezellig? Maak dan iets moois van je vaste plekje buiten.
   
 • Je rookt niet graag in je eentje buiten? Spreek een tijdstip af met een vriend, vriendin of buur.

Meer informatie en tips vind je op www.nooitbinnenroken.be

Stoppen met roken?

Wil je toch graag stoppen met roken voor jouw eigen belang en dat van je kinderen? Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het stoppen met roken. Zo herstellen je longen zich al na 1 dag niet gerookt te hebben, even later komt je smaak terug en verkleint het risico op een hartinfarct na 2 jaar te stoppen met roken. 

Daarnaast beloont Helan mensen die stoppen met roken. Je arts of een erkend tabakoloog kan je helpen om het roken op te geven. Met rookstopconsulten, zowel individueel als in groep. Of met gepaste rookstopmiddelen. Bovendien betaal je enkel nog het remgeld. De terugbetaling van tabakologen en rookstopmiddelen is dus erg interessant.

Volhouden!

Overweeg je om te stoppen met roken? Het is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Bereid je dus goed voor en leer omgaan met de ups en downs eens je beslist hebt om te stoppen met roken. Succesvol stoppen met roken lukt alleen met een intensieve en doelgerichte voorbereiding.

Deel dit artikel

Verder lezen

Rokende mama of papa: kinderen de dupe

In Vlaanderen zitten 68.000 kinderen elke dag thuis in de sigarettenrook. De meeste ouders weten dat het ongezond is voor hun kinderen. Maar hoe schadelijk het precies is, weten ze vaak niet. Bovendien bestaan er heel wat misverstanden over roken in huis.

Vapen

Ze zijn quasi niet meer weg te denken uit het straatbeeld: de e-sigaretten. Voorlopig lijkt de e-sigaret een betere keuze dan de klassieke sigaret met tabak. Maar is ‘vapen’ wel zo veilig?

Stoppen met roken doe je niet alleen. Laat je begeleiden door een tabakoloog!

“Onze liefde is uitgedoofd. Ik ga verder met iemand anders.” Nee, het gaat niet over een stukgelopen relatie, maar over iemand die een beroep doet op een tabakoloog om te stoppen met roken. De Vlaamse overheid pakt uit met een nieuwe campagne om rookstopbegeleiding door tabakologen te promoten.

Stoppen met roken: voordelen en hulpmiddelen

Voor iedereen levert stoppen met roken voordelen op: voor je gezondheid, voor je omgeving en voor je portemonnee. In deze blogpost bespreken we de voordelen van stoppen met roken, welke hulpmiddelen er zijn en aan welke ontwenningsverschijnselen je je moet verwachten bij een rookstop.