Gezond leven

Hoe vaak ga jij naar de tandarts?

Niemand gaat voor z'n plezier naar de tandarts, maar met regelmatige bezoekjes kun je jezelf veel problemen besparen. Helan voorziet ook een terugbetaling voor je tandartskosten.

Hoe vind je een goede tandarts?

Vraag aan familie, vrienden of collega's of zij een goede tandarts kennen. Vraag inlichtingen over zijn/haar manier van werken, de uurregeling voor raadplegingen, de tarieven (is de tandarts geconventioneerd of niet), eventuele specialisaties, of hij/zij nieuwe patiënten aanneemt, ...

Voor meer informatie kun je ook terecht bij je huisarts en bij beroepsverenigingen van tandartsen.

Preventieve controle bij de tandarts

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Een tandarts is er niet enkel om schade te herstellen, maar vooral om tandbederf en problemen met je tanden te vermijden. Daarom is het vanaf de leeftijd van 2 jaar aangeraden om elke 6 maanden bij de tandarts langs te gaan voor een preventief controleonderzoek. De tandarts kan die frequentie aanpassen op basis van de toestand en de zwakte/sterkte van je gebit.

De voorbereiding

Wat moet je je tandarts vertellen

Om je optimaal te kunnen behandelen, heeft de tandarts bepaalde inlichtingen nodig. 

  • Indien je tandpijn hebt, beschrijf zo duidelijk mogelijk wat je voelt. Maak een lijstje van de symptomen. Koorts, onfrisse adem, hoofdpijn, bloedend tandvlees, ...
  • Vermeld alles wat afwijkt van je normale gezondheidstoestand, zelfs als het volgens jou niets te maken kan hebben met jouw tandpijn. Jouw tandarts is een professionele zorgverlener, hij kan medische verbanden leggen.
  • Tandverzorging kan in combinatie met sommige geneesmiddelen problemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je de tandarts vertelt welke producten of medicijnen je gebruikt, zoals aspirine, bloedverdunners, ...
  • De tandarts moet je algehele gezondheidstoestand kennen om te bepalen welke behandeling het meest geschikt is. Daarom zal hij jou een paar vragen stellen over o.a. je medische historiek en eventuele heelkundige ingrepen die je in het verleden onderging. Het is belangrijk dat je de tandarts op de hoogte brengt als je diabetespatiënt, zwanger of allergisch aan bepaalde stoffen bent. Licht je tandarts ook in als je gezondheidstoestand verandert. Alles wat je vertelt, is vertrouwelijk.

Terugbetaling van je tandartskosten

Helan voorziet een terugbetaling voor de kosten van preventieve controles bij de tandarts. Reken op gratis basistandzorg voor -18-jarigen en een wettelijke terugbetaling voor volwassenen.

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in ons e-book met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

Het is nooit te laat om je tanden te corrigeren

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Tags
Tanden

Verder lezen

Vijf weetjes over Dentalia Plus

Ben je verzekerd voor extra tandzorgkosten via Dentalia Plus en wil je weten hoe je optimaal kunt genieten van je verzekering? Wij leggen je snel uit hoe het in elkaar zit.

Wat is een tandverzekering en waarom heb je ze nodig?

Een jaarlijks bezoek aan de tandarts is voor iedereen een goed idee, maar misschien heeft iemand in je gezin wel meer tandzorg nodig? Een tandverzekering is dan een goede extra bescherming: je kiest sowieso voor de beste tandzorg, zonder zorgen om de kosten.

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.