Campagne: Kopzorgen Verdienen Zorg

Door de coronacrisis ondervinden we allemaal hoe belangrijk mentaal welzijn is. Daarbij mogen we de ouderen zeker niet vergeten, de bewoners van woon-zorgcentra maar ook gezonde, actieve 65-plussers.


Ouderen maken veel belangrijke kantelmomenten mee. Denk maar aan het zwarte gat als je met pensioen gaat, het verlies van dierbaren of heel praktische zaken zoals niet meer kunnen autorijden of fietsen. Dit kan heel confronterend zijn en een invloed hebben op het psychisch welzijn. Het is hoog tijd om psychische problemen bij ouderen zichtbaar en bespreekbaar te maken, vandaar de campagne “Kopzorgen Verdienen Zorg”.

Deze campagne van de Vlaamse Ouderenraad laat alle betrokkenen aan het woord:

  • De ouderen en hun omgeving kunnen hun ervaringen delen op het prikbord.
  • Boeiende gesprekspartners geven een getuigenis in de blog.
  • Verschillende partners, zoals OKRA, de VUB…, helpen meer aandacht te vragen voor het psychisch welzijn van ouderen.

Aan de hand van de verworven informatie formuleert de Vlaamse Ouderenraad beleidsvoorstellen voor de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen. Het gaat daarbij zowel om preventie, als om zorg en ondersteuning.

Wil je een boodschap delen op het prikbord, partner worden, campagnemateriaal downloaden of het interview met Paula Sémer lezen? Dat kan allemaal op de website www.kopzorgen.be.

Deel dit artikel

Verder lezen

Waarom betalen we elk jaar een zorgpremie?

Elk jaar betalen ongeveer 4,5 miljoen Vlamingen een zorgpremie aan hun zorgkas. Maar waar gaat dat bedrag nu precies naartoe? Met die zorgpremies verbeteren ze de levenskwaliteit van meer dan 300.000 zorgbehoevende mensen in Vlaanderen.

Osteoporose

Osteoporose of botontkalking, hierbij vermindert je hoeveelheid botweefsel. Daardoor kunnen er sneller breuken of vervormingen optreden. Onderstaande tips kunnen je helpen om osteoporose te voorkomen.

Reuma, wat is dat eigenlijk?

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving met ‘reuma’. Reuma is echter niet zomaar een aandoening, het is een verzamelnaam. De term reuma gebruikt men voor zo’n 200 verschillende ziekten. Om je meer inzicht te geven in deze complexe ziekte bespreken we hier de algemene symptomen van reuma samen met de meest voorkomende soorten reuma.

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?