News

Zorgkassen vragen indexatie zorgbudget

De Vlaamse zorgkassen vieren hun twintigste verjaardag. Op 1 oktober 2001 werd de Vlaamse zorgverzekering opgericht. Die voorzag in een vergoeding van maximaal 125 euro voor mensen die thuis veel zorg nodig hadden. Twintig jaar later is dat bedrag met nauwelijks 5 euro toegenomen.

Elke Vlaming ouder dan 25 jaar betaalt jaarlijks een zorgpremie van 54 euro. Wie in Brussel woont, kan kiezen of hij de zorgpremie betaalt. Met dat geld helpen de zorgkassen mensen die met hoge zorgkosten geconfronteerd worden. Zij kunnen rekenen op een zorgbudget of tegemoetkomingen waarmee ze onder meer hulp aan huis, een verblijf in een woonzorgcentrum, dagopvang of mobiliteitshulpmiddelen kunnen bekostigen. Op die manier zorgen de Vlaamse zorgkassen ervoor dat zorg betaalbaar blijft.

Dubbel zoveel zorgbudgetten

Op twintig jaar tijd heeft de Vlaamse zorgverzekering een stevige evolutie doorgemaakt. Richtte ze zich aanvankelijk enkel op mensen die thuis veel zorg nodig hadden, dan breidde ze later uit naar mensen in woonzorgcentra. Onder de naam “Vlaamse sociale bescherming” werden ook vergoedingen toegevoegd voor ouderen met een zorgnood, personen met een handicap en mensen die mobiliteitshulpmiddelen nodig hebben. In te toekomst volgen nog tegemoetkomingen voor een verblijf in onder meer revalidatiecentra en psychiatrische verzorgingstehuizen. 

Vijf zorgkassen, waaronder Helan Zorgkas, en de Vlaamse Zorgkas, nemen de dienstverlening op zich. Zij innen onder meer de zorgpremie, kijken na wie recht heeft op een zorgbudget, betalen zorgbudgetten uit en geven informatie en advies. Hun opdrachten zijn de voorbije jaren alleen maar toegenomen. Niet alleen kwamen er nieuwe zorgbudgetten bij, ook het aantal rechthebbenden zit al sinds de start van de zorgkassen in stijgende lijn. In 2019 kregen bijna 271.000 mensen een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. Bij de start in 2001 waren dat er nog 104.000.

Het zorgbudget is een krachtig instrument voor de betaalbaarheid én de toegankelijkheid van de (thuis)zorg. Een indexering van dit budget garandeert ook binnen Helan Zorgkas voor duizenden klanten een extra zekerheid

Stijgende levensduurte

Betaalt elke Vlaming ouder dan 25 jaar vandaag jaarlijks 54 euro zorgpremie, dan was dat twintig jaar geleden nog 10 euro. De zorgpremie wordt jaarlijks geïndexeerd. Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden, de oorspronkelijke zorgverzekering, is echter nauwelijks gewijzigd van maximaal 125 euro in 2001 naar 130 euro. De Vlaamse zorgkassen uiten hierover naar aanleiding van deze twintigste verjaardag hun bezorgdheid.

De zorgkassen pleiten er voor om het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden te koppelen aan de index. Daarvoor zou komend jaar een extra budget van minimaal zo’n 4 miljoen euro nodig zijn, afhankelijk van de gekozen index. 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.