MS
Blog

Wat is MS?

Heb je zelf onlangs de diagnose MS (multiple sclerose) gekregen? Of heeft iemand in jouw omgeving MS? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat MS precies is en wat je kunt verwachten. Hieronder geven we je daarom graag wat meer informatie over deze ziekte.

Doordat de symptomen en klachten bij iedereen anders zijn, is MS een ziekte die moeilijk te diagnosticeren is. Er is dus een grote kans dat mensen met de diagnose MS al lang rondliepen met onverklaarbare klachten, wat niet alleen fysiek, maar ook mentaal heel zwaar kan zijn.


Wat gebeurt er in je lichaam als je multiple sclerose hebt? 


MS is een chronische zenuwziekte. Je zenuwen versturen signalen van je spieren en zintuigen naar je hersenen. Deze signalen worden verwerkt en er worden weer signalen teruggestuurd naar je lichaam. Dit proces verloopt zo snel, dat je er gewoonlijk niets van merkt. Bij mensen die MS hebben is dit proces echter verstoord. 
 
Deze signalen lopen via zenuwbanen, die omringd zijn door de myelineschede. Bij MS ontstaan er ontstekingen in de myelineschede. Deze ontstekingen zorgen ervoor dat de signalen verstoord raken, wat voor klachten zorgt. De ontstekingen genezen weer, maar laten kleine littekens achter. Ook deze littekens kunnen voor storingen zorgen. 


Veelvoorkomende symptomen van MS


Doordat de ontstekingen aan de myelineschede willekeurig ontstaan, variëren de symptomen van MS van patiënt tot patiënt. Dit maakt MS een zeer moeilijke ziekte om te diagnosticeren. Er zijn echter wel een aantal symptomen die veel voorkomen bij MS:

  • Buitengewone vermoeidheid.

  • Warmtegevoeligheid: je lichaamstemperatuur is verhoogd, waardoor je sneller oververhit raakt.

  • Oogproblemen, bijvoorbeeld wazig of dubbel zicht.

  • Loopmoeilijkheden, zoals coördinatieproblemen, evenwichtsproblemen en spasticiteit.

  • Gevoelsstoornissen, zoals tintelingen, het gevoel dat een bepaald lichaamsdeel slaapt of pijn.

  • Blaasklachten, zoals incontinentie of vaak moeten plassen.

  • Seksuele stoornissen.

  • Cognitieve veranderingen (problemen met het geheugen, de aandacht, concentratie, gedrag, planning, taal, uitvoerende functies)

De ontwikkeling van MS is bij iedereen anders, het is dus onmogelijk om te voorspellen hoe de ziekte zal verlopen.. 

Hoe kan je ziekenfonds jou helpen?


Hopelijk helpt deze blogpost je om iets beter te begrijpen wat MS is. Het is uiteraard onmogelijk om MS uit te leggen aan de hand van een blogpost. Voor meer informatie verwijzen we daarom graag door naar de website van de MS-Liga Vlaanderen. Je wilt natuurlijk ook graag weten wat je ziekenfonds voor je kan betekenen als je MS hebt. Bij Helan Onaghankelijk ziekenfonds denken we met je mee. Contacteer ons voor advies op maat. 

Bron: MS-Liga Vlaanderen

Deel dit artikel

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

24 november
Blog

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.

28 maart
Blog

Geen toeslag meer bij apothekers van wacht

Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.

13 december
Blog

App voor efficiëntere gezondheidszorg voor chronisch zieken

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontwikkelt een app op maat van mensen die kampen met verschillende chronische ziektes. Die moet hen in staat stellen om hun volledige gezondheidstoestand thuis beter op te volgen.