Blog

Testen op corona: wat zijn sneltesten en zelftesten?

Maak je je zorgen over je gezondheid of heb je symptomen die op corona kunnen wijzen? Dan is er maar 1 basisregel: vraag eerst advies aan je huisarts. Zelf beginnen testen met zelftests die je kan kopen is geen goed idee. Maar wat zijn die sneltesten en zelftest precies? En wanneer zijn ze nuttig?

Sneltesten

De klassieke PCR-test is de meest betrouwbare test om personen te testen op COVID-19, maar er is ook een toenemend aanbod van sneltests. Sneltesten zijn niet voor iedereen geschikt. Sciensano beschreef een officiële testprocedure voor gebruik van sneltesten.
Belangrijk is dat sneltesten momenteel nog af te raden zijn bij mensen die geen symptomen hebben. Het is nog te onduidelijk hoe betrouwbaar ze dan zijn. Een sneltest kan ook nooit dienen om geen quarantaine te hoeven doen wanneer er een verhoogd risico is om besmet te zijn. 

Zelftests

Steeds meer vind je ook zelftests in de handel. De resultaten van zelftests die te koop worden aangeboden zijn niet heel betrouwbaar.  Deze tests zijn niet verboden, maar worden ten stelligste afgeraden. Informeer je dus goed vooraleer je een zelftest overweegt. Ook niet onbelangrijk: er circuleren op internet ook namaaktests.

  • Lees meer over algemene overwegingen bij het nut en de risico's van zelftesten en screenen op eigen initiatief.  
  • Of lees meer over zelftests op de website van het Federaal Agentschap Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. 

Heb je symptomen of ben je bezorgd dat je mogelijk besmet bent? Neem dan contact op met je huisarts en volg zijn/haar advies.

Deel dit artikel

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

Blog

Mondmasker: wat moet je weten?

Waar moet je op letten als je een mondmasker koopt? Waar vind je betrouwbare modellen? Hoe maak je er zelf eentje? En hoe gebruik je het op de juiste manier? Ontdek hier wat je moet weten.

Blog

COVID-19: getuigschriften van arbeidsongeschiktheid en van quarantaine

Quarantaine, ziek of niet ziek, … welke getuigschriften bestaan er allemaal? We helpen je om de verschillende types van elkaar te onderscheiden.

Blog

Coronaproof reizen? Dit moet je zeker vooraf regelen

Op reis deze winter? Dat vraagt net iets meer voorbereiding dan anders. We lijsten graag de belangrijkste websites voor je op. Zo kan je tijdig alles regelen en zorgeloos genieten van je vakantie. Lees ook hoe het zit met je medische reisbijstand.