Andere

COVID-19: getuigschriften van arbeidsongeschiktheid en van quarantaine

Quarantaine, ziek of niet ziek, … welke getuigschriften bestaan er allemaal? We helpen je om de verschillende types van elkaar te onderscheiden.

Voor je werkgever

Medisch getuigschrift arbeidsongeschiktheid

In welk geval?

Bij ziekte, zwangerschap of ongevallen in de particuliere sfeer.

Voor wie?

 • Als je in de particuliere sector werkt
 • Zelfstandigen

Werk je in de openbare sector? Neem dan contact op met je werkgever.

Quarantainegetuigschrift

In welk geval?

Wanneer je als werknemer arbeidsgeschikt bent, maar je je niet naar jouw werkplek kan begeven omdat:

 • je in nauw contact bent geweest met een geïnfecteerde persoon.
   
 • of je zelf besmet bent terwijl je geen symptomen vertoont.
   
 • je medische situatie een risico vormt.

Met een quarantainegetuigschrift mag je in het algemeen de woning niet verlaten. Je arts zal jouw individuele situatie beoordelen en je informeren over de essentiële afwijkingen die toegestaan blijven (bv. essentiële medische afspraken die niet kunnen worden uitgesteld).

Voor wie?

Iedereen ongeacht je werkgever of sociaal statuut.

Je kunt het quarantainecertificaat zelf downloaden via het online gezondheidsportaal www.mijngezondheid.be

Gevolgen

Ben je werknemer in de particuliere sector of ben je ambtenaar? Wanneer je in quarantaine moet, kun je nog steeds een loon/wedde ontvangen, op voorwaarde dat telewerk mogelijk is. Is telewerken niet mogelijk? Dan ontvang je als werknemer uit de particuliere sector een tijdelijke werkloosheidsuitkering wegens het coronavirus op basis van het geneeskundig quarantainegetuigschrift je aan je werkgever bezorgt.

Ben je zelfstandig en moet je in quarantaine? Als je hierdoor je activiteit gedurende tenminste zeven opeenvolgende kalenderdagen moet stopzetten, kan je via jouw socialeverzekeringsfonds een overbruggingsrecht aanvragen.

Voor je ziekenfonds

De arbeidsongeschiktheidsverklaring wordt steeds ingediend

 • via het bestaande arbeidsongeschiktheidsgetuigschrift (‘vertrouwelijk’), bestemd voor je ziekenfonds, dat al bestond voor de COVID-19-periode
   
 • met uitzondering van de vereenvoudigde getuigschriften bestemd voor je ziekenfonds na een telefonisch medisch advies tijdens de COVID-19-crisis (via de nomenclatuurcodes 101990, 101835 en 101135)

Voor wie?

 • werknemers
 • zelfstandigen
 • mensen die recht hebben op een werkloosheidsuitkering

Meer info

Neem een kijkje op de site van het RIZIV

Verder lezen

02 april

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

27 april

Arbeidsongeschikt en opnieuw aan het werk

Ben je arbeidsongeschikt en wil je opnieuw aan het werk? Je kunt terugkeren naar de arbeidsmarkt via een geleidelijke werkhervatting. Vraag vooraf wel de toestemming aan je ziekenfonds!

Testen op corona: wat zijn sneltesten en zelftesten?

Maak je je zorgen over je gezondheid of heb je symptomen die op corona kunnen wijzen? Dan is er maar 1 basisregel: vraag eerst advies aan je huisarts. Zelf beginnen testen met zelftests die je kan kopen is geen goed idee. Maar wat zijn die sneltesten en zelftest precies? En wanneer zijn ze nuttig?

Mondmasker: wat moet je weten?

Waar moet je op letten als je een mondmasker koopt? Waar vind je betrouwbare modellen? Hoe maak je er zelf eentje? En hoe gebruik je het op de juiste manier? Ontdek hier wat je moet weten.