Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Maart is de internationale maand in de strijd tegen dikkedarmkanker. Daarom krijgen mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar deze maand opnieuw de kans om deel te nemen aan het Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Een tijdige opsporing is belangrijk: het verhoogt de kans op genezing, de behandeling is minder zwaar én je herstelt sneller.
Om de twee jaar krijgen mensen van 50 tot en met 74 jaar een uitnodigingspakket voor een stoelgangtest in hun brievenbus. Het pakket bevat een uitnodigingsbrief met deelnameformulier, een folder en een afnameset met gebruiksaanwijzing.
De test spoort bloed op in je stoelgang dat met het blote oog niet te zien is. Te veel bloed in de stoelgang kan namelijk wijzen op dikkedarmkanker of poliepen, de voorlopers van dikkedarmkanker. In dat geval word je doorverwezen naar een specialist voor verder onderzoek. Poliepen kunnen bijvoorbeeld netjes verwijderd worden vooraleer er kancercellen gevormd worden.
Omdat voorkomen beter is dan genezen, is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek. Bovendien is de test helemaal gratis.
Sinds dit jaar is er een nieuwe stoelgangtest: de IFOB-test. Hoe je het staal neemt, lees je in de gebruiksaanwijzing.
Je neemt het staal best twee weken na ontvangst van het pakket. Mocht dat niet lukken (door bv. een reis), dan kan het ook later. De geldigheidsduur staat steeds vermeld op de test.
Meer informatie over de stoelgangtest vind je op de website van het Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker.
Deel dit artikel
Verder lezen
Na 4 dagen ziekenhuis mocht ik naar huis. Ik was er helemaal klaar voor. Wat een mijlpaal, ik had de uren zitten aftellen... 3 nachten zonder slaap deden me verlangen naar mijn eigen bed.
Ik had er een helse nacht op zitten zonder slaap. Ik kon me amper bewegen en vond geen houding die de pijn wat dragelijker maakte. Op mijn rug blijven liggen lukte niet aangezien ik dan door de druk op mijn borstbeen het gevoel kreeg dat ik niet kon ademen...
Ik moest me op 31 oktober 2015 's morgens om half zeven nuchter melden in het ziekenhuis. De operatie zou om negen uur beginnen. Eenmaal geïnstalleerd op de afdeling plastische heelkunde kreeg ik een operatieschort, witte steunkousen en een lekker warme badjas...
Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.