Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Je kunt er niet omheen: kanker is een levensveranderende diagnose. Zelfs voor mensen die de ziekte achter zich kunnen laten … Want ondanks de veelbelovende resultaten is chemotherapie best ingrijpend voor het lichaam. Zo’n intense behandeling brengt immers niet alleen schade toe aan kankercellen, maar ook aan organen en lichaamsdelen, waaronder het gebit. En dus is een uitstekende, betaalbare tandzorg achteraf zeker cruciaal. Gelukkig sta je er nooit alleen voor!
Ondanks de veelbelovende resultaten is chemotherapie heel ingrijpend voor het lichaam. Meer zelfs: zo’n intense behandeling heeft niet alleen invloed op de kankercellen, maar kan ook schade toebrengen aan organen en lichaamsdelen, waaronder het gebit.
Voor sommige kankerpatiënten is die schade aan het gebit minimaal. Maar in andere gevallen kunnen de herstelkosten hoog oplopen. Mensen met bijvoorbeeld hoofd- of halstumoren worden tijdens hun genezingsproces vaak geconfronteerd met beschadiging aan de boven- of onderkaak. Resultaten die jammer genoeg niet opgelost raken met één of meerdere bezoekjes aan de tandarts. Gelukkig kun je in dergelijke situaties rekenen op maatregelen van de overheid. Zo komen zwaar getroffen patiënten in aanmerking voor een volledige terugbetaling van hun tandzorg.
Er zijn drie doelgroepen van patiënten die een volledige terugbetaling van restauratieve tandzorg kunnen aanvragen.
Hierbij gaat het onder meer om:
patiënten met een ernstige verminking ter hoogte van hun kaakbeen als gevolg van een tumor of radiotherapie.
patiënten die na een negatieve reactie op stamceltherapie aan tandverlies of ernstige tandafwijkingen lijden.
patiënten jonger dan twaalf jaar die tandverlies of ernstige tandafwijkingen na hun chemo- of radiotherapie hebben gekregen.
Of je tot deze doelgroepen hoort, bekijk je best even met je tandarts. Die kan immers je medisch dossier raadplegen en bepalen of je in aanmerking komt voor deze tegemoetkomingen.
De tandarts moet dure behandelingen, zoals tandbruggen, tandimplantaten en tandkronen, verplicht vastleggen via de derdebetalersregeling. Via die weg betaalt de overheid je tandarts rechtstreeks terug voor jouw tandzorg, zelfs als het om een niet-geconventioneerde tandarts gaat. Dit betekent met andere woorden dat jij niet hoeft op te draaien voor de kosten én ook helemaal niks moet voorschieten.
Meer informatie over jouw specifieke geval? Neem eens een kijkje bij Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering.
Weet dat je op vlak van tandzorg altijd kunt rekening op een extra garantie via Dentalia Plus. Want met deze aanvullende tandverzekering geniet je van terugbetalingen tot € 1.250 per persoon, jaarlijks. En dit voor tandprotheses, tandimplantaten, orthodontie, parodontologie en preventieve en curatieve tandverzorging. Beslist de moeite dus!
Wil je graag eens van gedachten wisselen? Ervaar je financiële problemen? Heb je het moeilijk met je behandeling? Meer weten over een optimale tandzorg? Blijf niet met je onprettige gevoelens en gedachten zitten: bel gratis met de ervaren psychologen van de Luisterlijn. Want nu en dan eens goed je hart luchten, loont!
Verder lezen
Ben je verzekerd voor extra tandzorgkosten via Dentalia Plus en wil je weten hoe je optimaal kunt genieten van je verzekering? Wij leggen je snel uit hoe het in elkaar zit.
Een jaarlijks bezoek aan de tandarts is voor iedereen een goed idee, maar misschien heeft iemand in je gezin wel meer tandzorg nodig? Een tandverzekering is dan een goede extra bescherming: je kiest sowieso voor de beste tandzorg, zonder zorgen om de kosten.
Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.
Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.