Factcheck smartwatches
Blog

5 x de vinger aan de pols

Smartwatches vandaag zijn best indrukwekkend. Ze meten je hartslag, je stappen en soms zelfs je zuurstofsaturatie. Maar word je nu echt gezonder van zo'n slim horloge? Lieven De Maesschalck leidt het researchcenter Mobilab aan de Thomas More Hogeschool en geeft 5 redenen om al dan niet aan de ‘wearable’ te gaan.

5 redenen om al dan niet voor een smartwatch te kiezen

  1. Slimme technologie
    De smartwatches en activity trackers - ook bekend als ‘wearables’ (elektronische gadgets die je op je lichaam draagt) - die je vandaag op de markt vindt, zijn technisch ronduit indrukwekkend. Neem bijvoorbeeld de commerciële borsthartslagmeter van Garmin. Die meet zo accuraat dat de kwaliteit van het signaal vergelijkbaar is met een elektrocardiogram uit het ziekenhuis. Nog een twee- of drietal jaar en de technologie van dit type wearables evolueert naar medische apparatuur waarmee hartstilstanden voorkomen kunnen worden.
     
  2. Een vleugje motivatie
    Een activity tracker of smartwatch motiveert om meer te bewegen. Het beste voorbeeld is de stappenteller. Vaak is die een wake-up call als mensen effectief zien hoeveel uren per dag ze zittend doorbrengen. Wie beseft hoe ongezond die levensstijl is, wordt dan gemotiveerd om daar iets aan te doen. Maar een kleine kanttekening: die motivatie moet natuurlijk wel grotendeels uit jezelf komen. Want je kan je smartwatch ook om de tuin leiden door in je luie zetel met je arm te zwaaien. En dat zou zonde zijn van de investering. 
     
  3. Optimaal aan de slag
    Een smartwatch kan ook een gezonde dosis competitie losweken. Via een app kan je vaak statistieken van leeftijdsgenoten of vrienden vergelijken, wat je wil om betere resultaten neer te zetten versterkt. Bovendien laten de betere wearables je ook weten hoe je je conditie optimaal kan verbeteren en opbouwen. Zo wordt je vooruitgang meten nog een extra booster. En wist je trouwens dat vooral zetelhangers baat hebben bij het dragen van een activity tracker? Uit onderzoek blijkt namelijk dat de impact van een activity tracker veel groter is op het gedrag van een niet-sportief persoon.
     
  4. Elke dag gezond
    Wie zijn smartwatch lange tijd draagt, krijgt vaker gezonde patronen en gewoontes onder de knie. Die blijvende verandering van levensstijl heeft natuurlijk een enorm positief effect op je gezondheid. Al moeten we daar ook een kleine nuance bij maken: wie een wearable koopt, was in de meeste gevallen al bezig met zijn gezondheid. Het zijn vooral de op voorhand gemotiveerde mensen die een smartwatch of activity tracker gebruiken om meer te bewegen. Voor hen is het meten van hun conditie en gezondheid een extra prikkel om elke dag in actie te schieten.
     
  5. Stress aanpakken
    Wearables kunnen de meest uiteenlopende lichaamsfuncties en -activiteiten meten. Een heel interessant voorbeeld daarvan is de wearable die de elektrische geleiding van je huid in kaart brengt. Zo weet deze tracker indirect hoeveel stress je op een bepaald moment ervaart. Door die stresspiek te signaleren, kan je die niet alleen aanpakken door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen toe doen, maar kan je die in de toekomst ook leren vermijden. Bij een behandeling voor depressie, burn-out of posttraumatische stress is dat zeer waardevol.


Van gadget naar medische apparatuur

Momenteel lopen er veelbelovende onderzoeken om van de wearable een medisch bruikbaar apparaat te maken. Niet alleen voor de fysieke gezondheid, maar ook psychosociaal. Zo is er bijvoorbeeld de app "Doctor Me" waarmee patiënten met hartfalen zichzelf kunnen opvolgen. Nu kijkt er achter de schermen altijd nog een cardioloog mee. Maar de artificiële intelligentie staat in feite al zo ver dat een virtuele cardioloog al tot de mogelijkheden behoort. Vandaag worden dit soort wearables al kleinschalig - en met succes - ingezet in de zorg, maar op de commerciële markt is het nog even wachten.   
 

Deel dit artikel

Verder lezen

meisje met migraine
Blog

Migraine: meer dan hoofdpijn alleen

Bij migraine denk je waarschijnlijk meteen aan hoofdpijn, maar het is veel meer dan dat. Neuroloog Koen Paemeleire van het UZ in Gent legt uit.

robots-geneeskunde
Blog

Gaan we straks bij Dokter Robot op consultatie?

Robotica en artificiële intelligentie zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld. Niet voor niets, want ze kunnen heel wat zaken vereenvoudigen, versnellen en verbeteren. Ook in de geneeskunde.

Prikkelbaredarmsyndroom
Blog

Het prikkelbaredarmsyndroom: interview met professor Guy Boeckxstaens

Het onderzoeksteam van professor Guy Boeckxstaens van de KU Leuven pakte een tijd geleden uit met een primeur. Ze ontdekten immers wat er precies gebeurt in de darmen van mensen met het prikkelbaredarmsyndroom

Rust in je hoofd
Blog

Rust in je huis, ruimte in je hoofd

Opruimcoach Nele Colle legt uit hoe een opgeruimd huis je op weg kan helpen naar meer mentale rust.