Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Smartwatches vandaag zijn best indrukwekkend. Ze meten je hartslag, je stappen en soms zelfs je zuurstofsaturatie. Maar word je nu echt gezonder van zo'n slim horloge? Lieven De Maesschalck leidt het researchcenter Mobilab aan de Thomas More Hogeschool en geeft 5 redenen om al dan niet aan de ‘wearable’ te gaan.
Momenteel lopen er veelbelovende onderzoeken om van de wearable een medisch bruikbaar apparaat te maken. Niet alleen voor de fysieke gezondheid, maar ook psychosociaal. Zo is er bijvoorbeeld de app "Doctor Me" waarmee patiënten met hartfalen zichzelf kunnen opvolgen. Nu kijkt er achter de schermen altijd nog een cardioloog mee. Maar de artificiële intelligentie staat in feite al zo ver dat een virtuele cardioloog al tot de mogelijkheden behoort. Vandaag worden dit soort wearables al kleinschalig - en met succes - ingezet in de zorg, maar op de commerciële markt is het nog even wachten.
Deel dit artikel
Verder lezen
Bij migraine denk je waarschijnlijk meteen aan hoofdpijn, maar het is veel meer dan dat. Neuroloog Koen Paemeleire van het UZ in Gent legt uit.
Robotica en artificiële intelligentie zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld. Niet voor niets, want ze kunnen heel wat zaken vereenvoudigen, versnellen en verbeteren. Ook in de geneeskunde. Chirurgen schakelen steeds vaker een robot in als betrouwbare assistent bij operaties. En daar plukken wij als patiënt ook heel wat vruchten van. Hoe dat precies in elkaar zit, vroegen we aan Professor Jos Vander Sloten van de KU Leuven.
Het onderzoeksteam van professor Guy Boeckxstaens van de KU Leuven pakte een tijd geleden uit met een primeur. Ze ontdekten immers wat er precies gebeurt in de darmen van mensen met het prikkelbaredarmsyndroom – een verschijnsel waarbij dokters tot voor kort voor een raadsel stonden. Meer nog: het team achterhaalde waarom darmen plots ‘prikkelbaar’ worden en zijn erg hoopvol over de behandeling. Professor Boeckxstaens gaf ons met plezier tekst en uitleg.
Een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat gezegde kende je misschien al. Rust in je huis, ruimte in je hoofd – ook dat zou niet misstaan op een tegeltje in de keuken. Opruimcoach Nele Colle legt uit hoe een opgeruimd huis je op weg kan helpen naar meer mentale rust.