Blog

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.

Hierdoor kwam er via het expertisecentrum valpreventie een oproep om tijdens deze coronacrisis 'in beweging' te blijven, al dan niet in de buitenlucht. Bewegen is niet alleen goed in het kader van valpreventie, maar heeft ook tal van andere voordelen voor een gezond lichaam en een goed welbevinden.

Ook binnenshuis kun je in beweging blijven. Zet muziek op en doe een dansje, neem een keer extra de trap, sta enkele keren op van je stoel en ga terug zitten, … Op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven kun je meer inspiratie opdoen, zoals een thuisoefenprogramma en een oefenprogramma vanuit zittende houding.

Tips en hulpmiddelen

Vijf algemene tips

 1. Draag steeds gesloten schoenen, ook al verlaat je de woning niet.
 2. Zorg dat je telefoon steeds binnen je bereik is.
 3. Vraag aan degene die je boodschappen doet om deze omhoog te zetten. Zo kun je hier niet over vallen.
 4. Nu de poetsvrouw niet meer komt, is het belangrijk dat je niet alles zelf probeert te doen. Let er wel op dat er nooit kasten open blijven staan en dat je niets op de grond laat rondslingeren. Zware huishoudelijke taken laat je best liggen. Een iets minder proper huis in deze tijden is niet meer dan normaal. Je veiligheid gaat voor!
 5. Zit niet te lang stil: sta na 20 à 30 minuten even recht en wandel wat rond.

Enkele hulpmiddelen die handig kunnen zijn

 • Personenalarmsysteem

  • Via Helan kun je personenalarmsysteem aanvragen. Wanneer je op de knopt duwt, wordt er verbinding gemaakt met een alarmcentrale. Zij gaan na wat het probleem is en nemen indien nodig contact op met je mantelzorger of de hulpdiensten.
  • Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze Dienst maatschappelijk werk op T. 09 369 85 77. Onze medewerkers zijn dagelijks telefonisch bereikbaar  van 9 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u, op vrijdag tot 16u.
 • Grijphulp

  Een eenvoudig hulpmiddel om kleine voorwerpen van de grond op te rapen, zonder dat je je hoeft te bukken en zo het risico op vallen te verkleinen. Maar ook handig om voorwerpen uit de kast te halen of gordijnen dicht te trekken.

  • Te koop op Helan Zorgwinkel. Als klant van Helan krijg je 10% ledenkorting op je aankoop.
 •  Veilig in beweging blijven

  In de Helan Zorgwinkel vind je een uitgebreid assortiment producten om thuis op een veilige manier in beweging te blijven. Op al deze producten krijg je 10% korting als klant van Helan.

  Een greep uit het aanbod:

  • Pedalo
   Met een pedalo kun je met de voeten of handen trapbewegingen maken wanneer je zit. 
  • Hometrainer 
   Een hometrainer met lage instap zorgt ervoor dat je thuis veilig kunt bewegen. Wordt gratis bij je thuis geleverd.
  • Elastische fitnessbanden
   Met de elastische fitnessbanden train je overal eenvoudig je spieren.
 • Relaxzetels

  Heb je moeilijkheden om uit je zetel te geraken? Ontdek het gamma relaxzetels met 10% ledenkorting. De uitstaphulp maakt het eenvoudiger om uit je zetel op te staan. De elektromotor brengt de voetensteun en het ruggedeelte immers gelijktijdig in beweging, zodat je vlot en comfortabel kunt opstaan. 

 • Veiligheid in de badkamer
  De badkamer is een plek waar vaak ongelukken gebeuren. Bij Helan Zorgwinkel vind je heel wat hulpmiddelen met 10% korting om je badkamer valveilig te maken. Denk maar aan een antislipmatje, een douchekruk of een wandbeugel om veilig overeind te komen.

Langer zelfstandig thuis wonen

Je wordt een dagje ouder maar wil het liefst van al in je eigen huis blijven wonen? Dat kan!

Ontdek alle tips

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

De maatschappelijk werkers van Helan draaien mee in de schakelzorg

De dienst maatschappelijk werk van Helan helpt tijdens de coronacrisis actief mee voor de opvang van Covid-19-patiënten. Lees hier het verhaal van Alice Lesy en Eleni Van Rossem, allebei maatschappelijk werkers van Helan.

Blog

Heleen en haar fiets

Heleen is een meisje van dertien, dat houdt van muziek en tv, maar bovenal haar mama, papa en broertje heel graag ziet. Heel af en toe laat ze zich ook van haar ondeugende kant zien. Heleen is echter niet zoals andere meisjes van haar leeftijd. Heleen heeft een ontwikkelingsachterstand, ASS en ernstige epilepsie.

Blog

Gastblogger Annemie: Dag van het maatschappelijk werk: op huisbezoek

Elk jaar zetten we de maatschappelijk werker in de kijker. Daarom volgen we Annemie vandaag op huisbezoek bij een koppel waarbij zopas de diagnose van dementie werd gesteld.

Blog

Mantelzorgers, ze dragen heel wat op hun schouders

Op zondag 23 juni is het de ‘dag van de mantelzorger’. Het maakt wel iets in me los … wat fijn dat er een dag is waar er speciaal aandacht voor mantelzorgers is. En het lijkt me helemaal logisch dat het net dan een hele lange dag is...