Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Bij het woord ‘overgang’ of ‘menopauze’ denk je ongetwijfeld spontaan aan opvliegers of vapeurs. Maar wist je dat de overgang niet alleen effect heeft op je hormonen maar ook op je hersenen?
Vrouwen zijn gemiddeld 51 jaar oud als ze in de menopauze terechtkomen. Dat is het moment waarop je menstruatie 12 maanden lang gestopt is. De periode daarvoor heet de perimenopauze, ofwel overgang.
De allergrootste en bekendste klacht van de perimenopauze: opvliegers. Het zweet loopt soms letterlijk van je lijf naar beneden, je loopt rood aan en je borst en hals voelen warm aan. Dat zijn typische lichamelijke klachten.
Maar ook psychisch verandert er heel wat:
De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron beïnvloeden zowel het mannen- as het vrouwenbrein. Maar bij vrouwen wisselt de hormoonspiegel tijdens elke cyclus. En je vrouwelijke hormonen nemen sterk af eens je in de overgang zit. Dat kan niet anders dan een invloed hebben.
Oestrogeen en progesteron beïnvloeden heel wat processen in je lichaam. En dus ook in je hersenen. Vooral deze hersengebieden voelen de invloed van je vrouwelijke hormonen:
Daardoor krijg je in de perimenopauze te maken met klachten als vergeetachtigheid, stemmingswisselingen en slechtere slaap. Want ook als je nog menstrueert, kunnen de klachten al opkomen.
Het hormoon oestrogeen verandert de activiteit van neurotransmitters. Dat zijn stofjes die signalen tussen cellen overbrengen. Daarnaast versterkt oestrogeen de vorming van zenuwuitlopers. Dat vermindert dode cellen. Heel handig dus die vrouwelijke hormonen.
Maar als je in de overgang komt, stoppen je eierstokken met de productie van oestrogeen. Dit gaat niet van dag op dag maar in golven. De ene dag heb je nog heel wat oestrogeen, de andere te weinig.
Je hersenen moeten die golven van hormonen opvangen. Een kleine schommeling merk je niet. Maar grote schommelingen zorgen voor plotse stemmingswisselingen: je bent plots heel erg geïrriteerd omdat iemand met hun voet tikt of je begint te huilen omdat de kaas op is.
Voel je je vergeetachtig? Dat is volkomen normaal. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je hersencapaciteit effectief afneemt zodra je in de overgang belandt. Vooral in de eerste periode na je laatste menstruatie, heeft je geheugen het lastig.
Vrouwen in de perimenopauze scoren lager op het onthouden van nieuwe info, het herinneren van oude info en het kortetermijngeheugen. Gelukkig verdwijnen je cognitieve problemen weer na de overgang.
De twee termen worden vaak met elkaar verward. Maar de overgang, ofwel perimenopauze, is de periode voordat je in de postmenopauze zit.
De menopauze is het moment waarop je 12 maanden lang geen menstruatie meer hebt gehad. Alles na dat moment heet de postmenopauze. We leggen de verschillende fases voor je uit.
Heel belangrijk om te weten: klachten en symptomen komen al voor, of starten in de perimenopauze. Velen denken dat zolang ze nog menstrueren, er niets aan de hand is. Maar dat is dus niet zo.
Ben je op zoek naar inzichten om de menopauze te begrijpen en er beter mee om te gaan?
Wacht niet tot het voorbijgaat, neem de controle over je menopauze en voel je zelfverzekerd en empowered!
Heb jij al symptomen van de overgang?
Deel dit artikel
Verder lezen
Er bestaat nog heel wat taboe en onduidelijkheid over alles wat met de overgang te maken heeft. Daarom is het hoog tijd om eens over de menopauze te praten. Of was het nu de overgang?
Tijdens de overgang ervaren veel vrouwen lichamelijke en mentale ongemakken, zoals opvliegers en prikkelbaarheid. Supplementen worden vaak aangeprezen, maar wat helpt nu echt?
Wie menopauze zegt, denkt vaak aan typische klachten zoals warmteopwellingen of slecht slapen. Maar professor Herman Depypere, gynaecoloog aan de Vrouwenkliniek van het UZ Gent, wijst erop dat ook osteoporose en hart- en vaatziekten dikwijls een link hebben met de gevolgen van de menopauze.
Alle vrouwen komen ooit in de menopauze. Dat is geen ziekte, maar een natuurlijke fase in het leven als vrouw. Maar wist je dat er verschillende fasen in die menopauze bestaan?