Uitkering bij moederschapsverlof

De moederschapsuitkering is een vervangingsinkomen dat het ziekenfonds jou betaalt tijdens je moederschapsverlof. Het bedrag van de uitkering hangt af van je loon.

Hoeveel bedraagt de uitkering?

De eerste 30 dagen

Een basisuitkering gelijk aan het bedrag van je werkloosheidsuitkering, aangevuld met 19,5% van je bruto werkloosheidsuitkering.

Vanaf de 31ste dag

Een basisuitkering gelijk aan het bedrag van je werkloosheidsuitkering, aangevuld met 15% van je bruto werkloosheidsuitkering.

Op de website van het RIZIV vind je de meest recente bedragen voor moederschapsuitkering.

Volg je uitkeringsdossier op

Wil je weten of alles in orde is voor de uitbetaling van je ziekte-uitkering? Volg de status van je dossier en abonneer je op de betaalmelding in Mijn Helan. Je weet meteen of er een uitkering werd gestort.

Wanneer ontvang je jouw uitkering?

Op deze kalender zie je meteen op welke dag je jouw moederschapsuitkering ontvangt.

  • Betaling
  • Inhaalpremie
  • Bijkomende sluitingsdag bank
  • Sluitingsdag

Wat met je belastingaangifte?

De moederschapsuitkering is een vervangingsinkomen. Je moet het vermelden bij de jaarlijkse belastingaangifte. Op je uitkering wordt een bedrijfsvoorheffing van 11,11% ingehouden.

Baby op komst

Wat moet je allemaal in orde brengen als je een kindje verwacht? Met onze checklist weet je wat je de komende maanden allemaal moet regelen.

Download de checklist

Een brede kijk op jouw welzijn

News

Goed nieuws: meer moederschapsrust voor zelfstandigen

Sinds 1 januari 2017 genieten vrouwelijke zelfstandigen van 12 weken moederschapsrust. Voordien hadden vrouwen recht op 8 weken, maar nu kunnen ze dus 4 weken extra genieten van hun kindje. Bovendien kan de zelfstandige haar facultatieve moederschapsrust zowel halftijds als voltijds nemen.

Blog

Meer tijd om mama te zijn, met je huishoudhulp

Mama worden is het mooiste wat er is. Al komt er wel heel wat bij kijken. Eerst de kinderkamer, nieuwe spulletjes en alle administratie. En dan komt eindelijk dat langverwachte kleintje. Een prachtige periode waar je elke minuut van de dag van zou willen genieten. Maar naast je baby heb je ook nog: de rest van je gezin, meer familie, je vrienden, een job en een huis om voor te zorgen. Al kun je dat laatste natuurlijk ook gewoon aan je huishoudhulp toevertrouwen.