
Goed nieuws: meer moederschapsrust voor zelfstandigen
Sinds 1 januari 2017 genieten vrouwelijke zelfstandigen van 12 weken moederschapsrust. Voordien hadden vrouwen recht op 8 weken, maar nu kunnen ze dus 4 weken extra genieten van hun kindje. Bovendien kan de zelfstandige haar facultatieve moederschapsrust zowel halftijds als voltijds nemen.
Moederschapsrust bij een meerling
Bij de geboorte van een meerling heeft de zelfstandige recht op één maand extra moederschapsrust: van 9 naar 13 weken. Daarnaast is het termijn waarin de zelfstandige moeder haar facultatieve postnatale rust moet opnemen langer geworden: van 21 naar 36 weken.
Halftijdse moederschapsrust als zelfstandige?
Als zelfstandige kan je nu ook kiezen tussen halftijdse en voltijdse moederschapsrust. Kies je voor halftijds verlof, dan worden de 9 facultatieve weken omgezet naar 18 halftijdse weken. In deze situatie vermindert het bedrag van de wekelijkse uitkering met de helft. Kies je voor voltijds verlof, dan moet de zelfstandige elke beroepsactiviteit stopzetten.
Hoe vraag je een zwangerschapsuitkering aan als zelfstandige?
Tijdens de periode van je moederschapsrust krijg je een uitkering van het ziekenfonds. Zo bezorg je jouw ziekenfonds een medisch getuigschrift waarop de verwachte bevallingsdatum en startdatum van de moederschapsrust vermeld staan. Nadien zal je ziekenfonds je een aanvraagformulier voor moederschapsrust voor zelfstandigen opsturen. Ontdek wie je moet verwittigen na de geboorte van je kindje.
Lees ook onze tips om je voor te bereiden op de bevalling.
Nieuwe baby
Jammer genoeg komt zo’n kleintje niet met een gebruiksaanwijzing. Helan helpt je op weg.
Deel dit artikel
Verder lezen
Wanneer wordt verlangen een verslaving?
Al eeuwen verlangen mensen naar middelen die een ontspannend effect hebben. Maar achter dat verlangen schuilt vaak een biologische kwetsbaarheid die niet zonder gevaar is: verslaving. Wanneer wordt een gewoonte een verslaving? En hoe kom je er weer uit? Verslavingsdeskundige Paul Van Deun legt het uit.
Waarom ons vet niet de vijand is
Vroeger was vet een voordeel, nodig om te overleven. Vandaag is het een scheldwoord. We verafschuwen het en vechten ertegen. Niet helemaal terecht, zegt obesitasexpert Yves Van Nieuwenhove. Vet is niet de vijand, maar een onmisbaar orgaan in ons lichaam. Hoog tijd om onze kijk op die gevreesde vetcellen te herzien.
Schaamteloos naar de seksuoloog in vijf stappen
Seks is de normaalste zaak van de wereld. Toch gaat het niet altijd vanzelf. En erover praten zorgt vaak voor schaamrood op de kaken. Gelukkig vinden steeds meer mensen de weg naar de seksuoloog. Maar wat doet die precies? Hoe legt sekstherapie de vinger op de gevoelige plek? We leiden je in vijf stappen naar een bevredigend antwoord.
Polyfarmacie bij ouderen
Naarmate we ouder worden, stapelt de medicatie zich vaak op. Voor de bloeddruk, tegen de pijn, voor een betere nachtrust… Maar het dagelijks slikken van vijf of meer verschillende geneesmiddelen is niet zonder gevaar. Aan polyfarmacie zijn verschillende risico’s verbonden. Weet jij hoe je ermee omgaat?