Wat moet je regelen?

De babykamer inrichten, de eerste kleertjes uitkiezen of een zwangerschapsshoot plannen: er valt zoveel te doen tijdens je zwangerschap. Bovendien heb je een hoop administratieve zaken te regelen. Een heldere samenvatting.

Je moederschapsuitkering aanvragen

Ben je zwanger of in blijde verwachting van een adoptiekindje? Dan heb je recht op moederschaps- of adoptieverlof met een uitkering van het ziekenfonds. Klik door naar jouw situatie.

Werk je in dienstverband? Lees alles over de moederschapsuitkering voor werknemers.

Momenteel geen job? Kom meer te weten over de moederschapsuitkering voor werklozen.

Als zelfstandige gelden andere voorwaarden en bepalingen voor je moederschapsuitkering. We zetten het voor je op een rijtje.

Beschermd tegen ontslag

Zodra je werkgever weet dat je zwanger bent, beschermt de wet je tegen ontslag, tot een maand na je postnataal verlof. Dringende redenen of redenen los van de zwangerschap (diefstal, economische redenen,…) vallen hierbuiten. Om optimaal beschermd te zijn, breng je je werkgever dus best zo vroeg mogelijk op de hoogte. 

Uitkering aanvragen

Een uitkering aanvragen wanneer je een kindje verwacht? Met onze checklist weet je hoe je dit regelt.

Download de checklist

zwangerschap

Goed om te weten

Sommige jobs zijn gevaarlijk als je zwanger bent of borstvoeding geeft, als je met gevaarlijke stoffen werkt bijvoorbeeld. Via werkverwijdering kan je je job dan gedeeltelijk of volledig stopzetten.

Geboorteverlof

Nieuwe papa’s en meeouders hebben recht op geboorteverlof en een uitkering. Dankzij het geboorteverlof mag je 20 dagen afwezig zijn op het werk. En dit binnen de vier maanden na de geboorte.

Ouderschapsverlof

Nieuwe papa’s en meeouders kunnen, net als de mama, ouderschapsverlof aanvragen om meer tijd door te brengen met je kinderen. Ontdek de mogelijkheden en hoe je het aanvraagt.

Startbedrag of kraamgeld

Als kersverse ouder kan je een financieel duwtje in de rug gebruiken. Daarom krijg je in Vlaanderen een éénmalig startbedrag bij de geboorte van je kindje, nadien ontvang je automatisch ook maandelijks je Groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Het Vlaamse startbedrag kan al worden uitbetaald vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum, maar je moet het wel zelf aanvragen. Dat kan van zodra je weet dat je zwanger bent en doe je heel eenvoudig online bij één van de vijf erkende uitbetalers (www.groeipakket.be), zoals bijvoorbeeld MyFamily.

Vroegtijdig arbeidsongeschikt?

Moet je vroeger dan verwacht stoppen met werken tijdens je zwangerschap? Als je langer dan 6 weken (of 8 weken bij een meerling) vóór de vermoedelijke bevallingsdatum arbeidsongeschikt wordt, vervalt je postnatale rust gelukkig niet. Deze dagen kan je na de bevalling opnieuw opnemen.

Geef je arbeidsongeschiktheid aan via het gewone getuigschrift voor arbeidsongeschiktheid. Vermeld zeker je vermoedelijke bevallingsdatum.

Kinderopvang

Onze onthaalouders en kinderdagverblijven ontvangen je kindje met open armen. We verzorgen en koesteren je kindje en helpen het spelend leren.

Kraamzorg

Nood aan helpende handen? Wij bieden ondersteuning voor jonge ouders. Vertrouw op ons voor verzorging, opvolging en advies.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Een brede kijk op jouw welzijn

voeding tijdens je zwangerschap
Blog

Wat met je voeding tijdens je zwangerschap?

Mag je nu voor twee eten? Helaas. Met een gezond en gevarieerd eetpatroon zit je goed. Da's niet alleen belangrijk voor jou maar ook voor je baby. Een zwangerschap brengt op dat vlak niet zoveel verandering met zich mee. Al moet je met sommige voeding nu wel wat opletten.