Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
De maximumfactuur (MAF) helpt je de uitgaven voor geneeskundige verzorging van je gezin binnen de perken houden. Als de medische kosten in de loop van het jaar een maximumbedrag bereiken, betaalt je ziekenfonds de kosten die daarop volgen volledig terug.
Het wettelijk honorarium van een dokter, tandarts, kinesist,… bestaat uit verschillende delen:
Voor het berekenen van de maximumfactuur zijn enkel de remgelden van toepassing. De wettelijke tegemoetkoming en de supplementen tellen dus niet mee.
Het ziekenfonds houdt jaarlijks bij hoeveel remgeld jouw gezin betaalt op basis van doktersbriefjes, facturen van het ziekenhuis, apotheek, enzovoort. Om gezinnen te beschermen tegen hoog oplopende medische kosten, bestaat er een ‘remgeldplafond’. Eens je dit plafond met jouw gezin hebt bereikt, betaalt het ziekenfonds de rest van het jaar de remgelden terug. Deze terugbetaling heet de maximumfactuur of MAF.
Zowel het bijhouden van de remgelden als het uitbetalen, gebeurt volledig automatisch. Je hoeft hiervoor zelf niets te ondernemen.
Met de remgeldteller op Mijn Helan zie je hoeveel remgeld je al betaald hebt en hoeveel remgeld je ziekenfonds terugbetaald heeft.
Er zijn verchillende types van de maximumfactuur.
Het remgeldplafond is niet voor elk gezin gelijk. Afhankelijk van jouw persoonlijke of gezinssituatie bestaan er verschillende plafonds:
• de inkomens-MAF
• de sociale MAF
• de MAF voor een kind jonger dan 19 jaar
• de MAF chronisch zieken
Je leest er alles over op de site van het RIZIV.
Op basis van doktersbriefjes, getuigschriften van andere zorgverleners, facturen van het ziekenhuis, de apotheek e.d. houdt het ziekenfonds bij hoeveel remgeld je betaalt. Er is een totaal remgeldplafond voor je gezin, afhankelijk van je gezinsinkomen, en een individueel remgeldplafond per persoon jonger dan 19 jaar. Zo gauw één van die plafonds bereikt is, heb je de 'maximumfactuur' bereikt en volgt er automatisch een terugbetaling van remgeld. Je hoeft hiervoor dus zelf niets te doen.
Opgelet!
Niet-geconventioneerde artsen, die de officiële tarieven niet respecteren, kunnen supplementen aanrekenen. Aangezien supplementen in geen geval terugbetaald wordt door de wettelijke ziekteverzekering, tellen ze ook niet mee voor de berekening van de maximumfactuur.