Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Mensen met bepaalde chronische ziekten zoals bijvoorbeeld diabetes, chronische nierinsufficiëntie, long Covid en anderen kunnen een zorgtraject starten. Zo'n traject omvat passende opvolging en behandeling
Een zorgtraject organiseert de opvolging en behandeling van een patiënt met een chronische ziekte. De huisarts speelt hierin een cruciale rol en werkt hiervoor indien nodig samen met andere zorgverstrekkers.
De zorgtrajecten betekenen een grote hulp voor chronisch zieken. Ze zorgen voor een passende opvolging en behandeling van patiënten met chronische ziektes.
Heb jij al een globaal medisch dossier geopend bij je huisarts? Kijk het meteen na in je dossier, want hiermee betaal je minder remgeld voor je bezoeken bij de huisarts.
Om een zorgtraject op te starten, moet er een zorgcontract opgesteld worden.
Je huisarts stelt samen met jou en de behandelende arts-specialist een zorgtrajectcontract op. Dit contract is onbeperkt geldig. Jijzelf, je huisarts en je arts-specialist ondertekenen het.
Je huisarts bezorgt een kopie van het contract aan je ziekenfonds.
Je adviserende arts brengt je op de hoogte van de startdatum van je zorgtraject.
Het aantal mensen met diabetes type 2 blijft toenemen. Bij veel patiënten duurt het lang vooraleer ze de juiste diagnose krijgen. Met een vroege diagnose gevolgd door een correcte behandeling kunnen we ernstige gezondheidsgevolgen vermijden. Om de diagnose sneller te kunnen stellen en behandelen, kunnen patiënten beroep doen op het 'opstarttraject diabetes'.
De huisarts stelt de diagnose en heeft een ondersteunende functie. Afhankelijk van de behoeften wordt er doorverwezen naar andere zorgverleners. In dit opstarttraject vervalt het remgeld van bepaalde prestaties en kan je ook rekenen op gratis diabeteseducatie.
Voor meer informatie rond dit opstarttraject kan je terecht bij je behandelende arts.
Om een zorgtraject voor langdurige Covid (ook wel long-COVID-19 of post-COVID-19 genoemd) op te starten, rekent je huisarts de startcode aan bij een eerste raadpleging. Hiervoor moet geen zorgcontract worden opgesteld.
De diagnose langdurige Covid wordt gesteld als je na een coronabesmetting klachten hebt die minstens 12 weken aanhouden, die een zichtbare impact hebben op je dagelijkse leven en die niet te verklaren zijn door een andere diagnose. De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, kortademigheid, pijn of druk op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, verlies van smaak en/of geur, geheugen- en concentratieproblemen (hersenmist), angst en depressie.
Alle patiënten waarvoor de diagnose long Covid wordt opgesteld komen in aanmerking voor dit traject, een ziekenhuisopname is geen voorwaarde.
Vermoed je langdurige Covid? Ga langs bij je huisarts. Die kan een diagnose stellen, een persoonlijk behandelplan opstellen en je doorverwijzen naar de juiste zorgverleners.
Op basis van jouw persoonlijke noden stelt de huisarts een behandelplan op. Er zijn twee soorten zorgtrajecten:
Wanneer je een monodisciplinair traject gestart bent maar toch de nood voelt van hulp van andere zorgverstrekkers, kan het traject multidisciplinair worden verdergezet.
Het zorgtraject duurt 6 maanden en kan eenmalig verlengd worden met 6 maanden. Indien er gespecialiseerde zorg nodig is, verwijst de huisarts je door naar de juiste verstrekker.
Als patiënt betaal je voor de specifieke verstrekkingen binnen dit traject niets. Voor de meeste verstrekkingen kunnen geen remgeld of supplementen worden aangerekend.
Opgelet: voor verstrekkingen waarvoor er reeds een terugbetaling wordt voorzien kunnen wel remgeld en supplementen worden aangerekend (zoals bij de eerste 18 beurten courante kinesitherapie of bij psychologische zorg).
Obesitas is een ernstige en chronische vorm van overgewicht met een grote impact op de levenskwaliteit. Om obesitas goed te kunnen behandelen moet er samengewerkt en goed gecommuniceerd worden tussen verschillende zorgverleners.
De huisarts, kinderarts of arts werkzaam bij het CLB of Kind en Gezin verwijst je door voor verdere behandeling naar een Pediatrisch Multidisciplinair Obesitascentrum (PMOC).
In het PMOC word je begeleid door een multidisciplinair team met een grote expertise in kinderobesitas. Denk aan een kinderarts, een gespecialiseerde diëtist, een gespecialiseerde psycholoog, enzovoort.
De verschillende zorgverleners werken nauw met elkaar samen aan je zorgplan, de PMOC-coördinator zorgt voor een transparante communicatie.
Deze gespecialiseerde zorg voor obesitas bij kinderen is gratis en wordt volledig terugbetaald.
Voor jongeren tot 23 jaar met een eetstoornis kan er een zorgtraject opgestart worden. De behandelende arts zorgt voor de opstart en opvolging van dit traject. Er wordt een behandelplan opgemaakt, er is multidisciplinair overleg en er wordt doorverwezen naar gespecialiseerde diëtische en psychologische zorg.
Voor meer informatie rond de opstart van dit zorgtraject kan je terecht bij je behandelende arts.
Het succes van een zorgtraject vraagt een actieve inbreng van de patiënt. Afhankelijk van het type zorgtraject bepaal je samen met je huisarts welke doelstellingen je actief tracht te realiseren.
Om met een zorgtraject te starten, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Specifieke voorwaarden voor patiënten met diabetes type 2
Specifieke voorwaarden voor patiënten met chronische nierinsufficiëntie
Specifieke voorwaarden voor patiënten met langdurige Covid
De zorgtrajecten vormen een grote hulp voor chronisch zieken.
Specifieke voordelen voor patiënten met diabetes type 2
Specifieke voordelen voor patiënten met chronische nierinsufficiëntie
Specifieke voordelen voor patiënten met langdurige Covid