Bijzonder solidariteitsfonds

Heb je een behandeling nodig die de wettelijke ziekteverzering niet terugbetaalt? In uitzonderlijke gevallen kan je voor een zeer ernstige aandoening een financiële tegemoetkoming krijgen van het Bijzonder solidariteitsfonds.

Wanneer kan je er beroep op doen?

Het Bijzonder solidariteitsfonds kan in uitzonderlijke situaties een tegemoetkoming geven.

  • Voor behandelingen of geneesmiddelen die hun therapeutische waarde bewezen hebben, hier of in het buitenland erkend zijn, maar waarvoor er nog geen evenwaardig alternatief is dat de ziekteverzekering vergoedt.
  • Voor behandelingen of geneesmiddelen die opgenomen zijn in het Belgische verzekeringspakket, maar waarbij de patiënt niet voldoet aan de medische voorwaarden om een tegemoetkoming te krijgen.
  • Voor de behandeling en de reis- en verblijfskosten, na akkoord van de adviserende arts of het college van artsen-directeurs, en voorafgaand aan een behandeling in het buitenland.

Heb jij al een globaal medisch dossier geopend bij je huisarts? Kijk het meteen na in je dossier, want hiermee betaal je minder remgeld voor je bezoeken bij de huisarts.

Naar Mijn Helan

Hoe dien je een aanvraag in?

Je aanvraag indienen kan tot maximum 3 jaar na de aflevering van de verstrekking. In afwachting van het medische akkoord moet je wel eerst zelf je medische facturen betalen.

Opgelet! Een tegemoetkoming voor medische kosten in het buitenland moet je altijd op voorhand aanvragen.

Stuur een aangetekende brief met de nodige documenten.

Stuur een aangetekende brief naar de adviserende arts van je ziekenfonds: Helan ziekenfonds - Medische dienst - Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

Voeg bij de aanvraag de volgende documenten:

  1. een doktersvoorschrift van je arts-specialist
  2. een zo volledig mogelijk medisch verslag
  3. een kostenraming (of een factuur van de kosten)
  4. een verklaring op erewoord dat je op geen andere manier een terugbetaling van deze prestaties kan krijgen
  5. geïnformeerde toestemming (dit ontvang je van je ziekenfonds)

De adviserende arts van je ziekenfonds onderzoekt je dossier en legt je aanvraag voor aan het College van artsen-directeurs van het RIZIV of aan de expertencommissie.

Het College van artsen-directeurs of de expertencommissie beslist of je een tegemoetkoming krijgt en wat het bedrag is van de tegemoetkoming.

Globaal Medisch Dossier

Goed om te weten

Bij een chronisch ziek kind kan een tussenpersoon (bv. je ziekenfonds of de sociale dienst van het ziekenhuis waar je kind wordt behandeld) in jouw plaats de aanvraag indienen bij het Bijzonder solidariteitsfonds. Je moet dan wel nog de verklaring op erewoord tekenen.

Wat zijn de voorwaarden?

Je medische verstrekking moet aan een hele reeks voorwaarden voldoen. De belangrijkste criteria op een rijtje:

  • De aandoening is zeldzaam en tast vitale functies aan.
  • De kosten voor de behandeling zijn hoog en worden niet terugbetaald.
  • De behandeling heeft een erkende wetenschappelijke waarde en doeltreffendheid, heeft het proefstadium overschreden en is absoluut noodzakelijk op medisch-sociaal vlak.
  • Een alternatieve behandeling die voor terugbetaling in aanmerking komt, is in jouw geval onmogelijk.
  • De behandeling is voorgeschreven door een arts-specialist, gespecialiseerd in jouw betreffende aandoening.

Op de site van het RIZIV vind je gedetailleerde lijsten van alle wettelijke criteria. Of vraag info aan je arts.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Dienst Maatschappelijk Werk

Onafhankelijk leven met een beperking, optimaal helpen als mantelzorger: reken op onze maatschappelijk werkers voor advies, bemiddeling of ondersteuning.

Vlaamse sociale bescherming

Elk jaar krijg je een uitnodiging om de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Zo help je een zorgbudget te voorzien voor ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben.