Blog

Eczeem, vooral een kwestie van aanleg

Jonge kinderen hebben dubbel zoveel last van eczeem dan volwassenen. Kampt jouw kind ermee, dan word je vaak met adviezen om de oren geslagen. Maar helpen die wel? Uitleg van Franciska Castelijns, dermatologe bij het UZ Leuven.

Wat is eczeem?

"Eczeem is een reactie van je immuunsysteem. Bij patiënten met eczeem is de barrièrefunctie van de huid verstoord. Het beschermende laagje eiwitten werkt dan minder goed. Daardoor is de huid poreuzer, waardoor ontstekingen, erupties van de huid en jeuk ontstaan. Eczeem kan zich op verschillende manieren uiten. Bij baby's treedt het vaak in het gezicht op of verspreid over het lichaam. Bij volwassenen komt eczeem vaker lokaal voor, bijvoorbeeld in de knieplooien of op handen en voeten. Sommigen krijgen een acute vorm met blaasjes en vocht. Anderen hebben een meer chronische, droge vorm." 

Waarom hebben kinderen vaker eczeem dan volwassenen?

“Ongeveer één op de vijf baby's en jonge kinderen heeft last van eczeem. Bij volwassenen heeft nog ongeveer één op tien er last van. Je immuunsysteem ontwikkelt zich in de loop van je leven, waardoor je aanleg tot eczeem kan worden onderdrukt. Dat gebeurt meestal na de kleuterjaren. Ongeveer de helft van de kleine kinderen groeit er overheen. Al zien we in de puberteit vaak nog een eczeempiek." 

Bestaat er een link tussen eczeem en astma?

“Die aandoeningen zijn inderdaad familie van elkaar, ze behoren tot het atopische - een erfelijke aanleg voor allergie - spectrum. Als de oorzaak van de eczeem een allergie is, kan de uitingsvorm veranderen. Een baby met een voedingsallergie die eczeem heeft, kan dan als volwassene een tintelend gevoel in de mond, gezwollen lippen of ademhalingsmoeilijkheden ervaren. Ook wie als baby of kind eczeem had, krijgt later vaker hooikoorts of astma. Pas na de puberteit wordt duidelijker welke klachten blijvend zullen zijn. Al kunnen ook die in de loop van je leven nog veranderen." 

Wat veroorzaakt eczeem?

"De belangrijkste factor is genetisch, aanleg tot eczeem zit in de familie. Een baby of kind loopt meer kans op eczeem als een van de ouders er ook last van heeft of had. Daardoor is eczeem moeilijk helemaal te voorkomen. Al zijn er wel bepaalde triggers die eczeempieken kunnen veroorzaken, maar die zijn complex en verschillen sterk van persoon tot persoon. Neem nu een allergie aan koemelkeiwit: die speelt een rol bij ongeveer één op de twintig kinderen met eczeem, maar in de praktijk zien we nauwelijks ritme of regelmaat. Sommige patiënten krijgen meer last in de zomer, als ze veel zweten. Bij anderen is koud weer dan weer een trigger. Ook stress is een uitlokkende factor voor de één, maar niet voor de ander. Welke triggers eczeem uitlokken, is vaak een puzzel. En een samenspel van factoren." 

Verzorgingstips

  • Stop je kind niet te vaak in bad. Water en zeep verwijderen het beschermende vetlaagje op de huid.

  • Smeer regelmatig met een vette, vochtinbrengende crème, ook wanneer je kind geen eczeem vertoont.

  • Gebruik zoveel mogelijk hypoallergene producten. Denk niet alleen aan zeep, shampoo en verzorgingsproducten, maar ook aan wasmiddel.

Bij ernstig eczeem: begin al te behandelen bij de eerste symptomen, in eerste instantie met een cortisonecrème op doktersvoorschrift. Hou de behandeling aan tot het eczeem volledig verdwenen is.
 

Juist smeren met een app

Dermatologen van het UZ Gent ontwikkelden de app ‘Cream Calculator’. Die berekent precies hoeveel je van een voorgeschreven zalf moet smeren.

Deel dit artikel

Tags
Huidziekte

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

kind
Blog

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Met kleine kindjes in huis moet je ogen op je rug hebben. Helan Kinderopvang geeft je tips om je huis zo veilig mogelijk te maken voor wanneer jouw kleintje begint rond te kruipen.

kind aan het spelen
Blog

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Hoe sociaal is digitaal?
Blog

Hoe sociaal is digitaal?

Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen.