Hoe sociaal is digitaal?
Blog

Hoe sociaal is digitaal?

Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen. Steeds meer ouders stellen zich vragen bij de schermtijd van hun kroost.

Fortnite, Facebook, Snapchat, TikTok, ... Soms lijkt het wel of jongeren in een virtuele wereld leven. Zeker met een pandemie erbij die onze activiteiten aan banden legde, werd digitaal meer dan ooit het nieuwe normaal. Maar welke impact heeft dat op onze kinderen? Matthias Dewilde, expert in digitale verslavingsproblematieken bij jongeren, werpt er zijn licht op.

Wat trekt jongeren zo aan in sociale media en games?

“Voor jongeren zijn vrienden ontzettend belangrijk. Via sociale media missen ze niets, en krijgen ze de kans om erbij te horen. Ook de waardering die ze krijgen, door het aantal ‘likes’ bijvoorbeeld, is een boost voor hun zelfvertrouwen. Gamende jongeren zijn bovendien vaak prestatiegericht. Uitblinken op het scorebord is dan de drijfveer. Maar ook daar is een sociaal aspect aan verbonden: winnen, aanvaard worden en vrienden maken.”

Wat zijn de valkuilen van al die online platformen?

“Apps als Facebook of Snapchat zijn zo ontwikkeld dat je als gebruiker constant geprikkeld wordt om de app te openen. Dit kan verslavend gedrag mee in de hand werken, waardoor op termijn het online leven boven het echte primeert. Voor gamers is het risico gelijkaardig. Zeker introverte jongeren die online veel vlotter durven communiceren, kunnen zich steeds dieper in die veilige cocon terugtrekken. Als dat gebeurt kunnen ze hun sociale vaardigheden in het echte leven niet meer ontwikkelen, of zelfs verliezen. Door voldoende schermvrije momenten in te lassen voor je kind kan je hen die valkuilen helpen vermijden.”

Wanneer moet je als ouder ingrijpen?

“Als je kind problemen krijgt door zijn of haar online gedrag, is het aan jou als ouder om te helpen. Een jongere die zich thuis isoleert en alleen online functioneert, bijvoorbeeld. Maar ook subtielere signalen, zoals slechte schoolresultaten, prikkelbaarheid of oververmoeidheid kunnen het gevolg zijn van een overdaad aan gamen of sociale media. Het begrenzen van de schermtijd is dan nodig om je kind te helpen.”

Wat doe ik als mijn kind hulp nodig heeft?

“Het online gedrag bekritiseren geeft je kind een schuldgevoel, met een vicieuze cirkel als resultaat. Uit schaamte kan je kind zich nog vaker – en bovendien ook stiekem – online terugtrekken. Als begripvolle ouder, kan je het gedrag efficiënter begrenzen. Je zal zien dat jullie afspraken over de schermtijden worden beter nageleefd als je kind zich begrepen voelt.”

Matthias Dewilde, mede-oprichter van GameChangers, raakte 20 jaar geleden verslaafd aan games. Sinds zijn 30ste is hij ervaringsdeskundige en helpt hij ouders van en jongeren met een online problematiek. In zijn boek “Game Over” licht hij de problematiek van gameverslavingen bij jongeren uitgebreid toe. 

Deel dit artikel

Tags
Opvoeding

Verder lezen

Blog

Gaming. Wat als het een verslaving wordt?

PlayStation, Xbox, Nintendo, … Videogames zijn cool en de max, maar jammer genoeg kunnen ze ook verslavend zijn. Wanneer spreken we echt van een gameverslaving? Wat zijn de gevolgen voor je tiener? En hoe kun je een verslaving voorkomen?

Blog

Perfectionisme bij je kind, hoe ga je daar mee om?

Kinderen en jongeren met een lage zelfwaardering zijn kwetsbaarder voor perfectionisme. Ze leggen de lat hoog en zijn vaak zeer gevoelig voor kritiek, hebben schrik om beoordeeld te worden en vergelijken zichzelf met anderen.

Blog

Een goede nachtrust: 6 tips om je kind beter te helpen slapen

Een kind dat slecht slaapt is vaak futloos of juist prikkelbaar en druk. Bovendien kunnen slaapproblemen ervoor zorgen dat je kind leer-, concentratie- en/of gedragsstoornissen ontwikkelt.

Blog

Je kind heeft faalangst. Wat kun je doen?

Faalangst is een hindernis in de ontwikkeling van een gezonde zelfwaardering. Het komt voor in situaties waarin je kind denkt te moeten presteren, bv. bij huiswerk maken, het onderhouden van sociale relaties, het beoefenen van sport, ...