Blog

Sporten voor kinderen: de voordelen

Sporten is gezond, ook voor je kind! Is jouw kind al lid van een sportvereniging? Het aanbod is erg groot en kiezen is soms moeilijk. Hoe kies je samen met je kind voor de juiste sport? Waarom is sporten gezond voor je kind? Wij geven raad!

Welke voordelen haalt je kind uit sporten?

 • Optimale motorische ontwikkeling

Kinderen hebben sport nodig voor hun motorische ontwikkeling. De vaardigheden die ze ontwikkelen door buiten te lopen, in bomen te klimmen en te ravotten, zijn de ideale basis voor beweging op latere leeftijd. 
 

 • Zelfvertrouwen krijgt een boost

Sporten kan een boost geven aan het zelfvertrouwen van je kind. Dit zelfvertrouwen groeit door het maken van nieuwe vrienden en door goede prestaties.
 

 • Een gezond gewicht

Beweging is ook een belangrijke factor in de strijd tegen overgewicht. Een probleem dat steeds vaker voorkomt in onze westerse wereld. 
 

 • Een fit lichaam

Met een goede coördinatie, kracht en lenigheid. Dit zal ook op latere leeftijd nog een impact hebben!
 

 • Ontwikkeling van sociale vaardigheden

Sporten is goed voor de sociale vaardigheden van je kind. Hij of zij komt in een groep terecht, maakt nieuwe vriendjes en leert om (al dan niet in een team) doelstellingen te bereiken.
 

 • Je leven lang een gezonde levensstijl 

Jong geleerd is oud gedaan. Kinderen die op jonge leeftijd aan sport doen, zijn geneigd dit ook nog op latere leeftijd te doen. Wat natuurlijk heel wat gezondheidsvoordelen op latere leeftijd meebrengt.
 

 • Plezier!

Een niet te onderschatten voordeel! Je kind haalt veel plezier uit een sport die hij of zij graag doet. 

Hoe kies je samen met je kind voor de juiste sport?

Het is niet makkelijk om als kind een sport uit te kiezen. Er is een ontzettend groot aanbod. Dan zijn er nog de invloeden van buitenaf: het ene vriendje voetbalt, het andere vriendinnetje volleybalt, grote broer speelt basketbal,... Je kind zal ongetwijfeld wel verschillende sporten leuk vinden, maar sommige slechts voor een paar weken. De juiste keuze maken is niet gemakkelijk. Als ouder kun je natuurlijk een handje helpen. 
 

 • Kies een sport die past bij het karakter van je kind

Zit je kind boordevol energie? Dan is een intensieve sport zoals voetbal of hockey een goede keuze. Heeft je kind een grote portie energie maar is hij of zij meer op zichzelf? Dan kan je opteren voor een individuele sport zoals zwemmen of atletiek. Ook de leeftijd van je kind speelt een rol in het kiezen voor de juiste sport! 
 

 • Locatie, lidgeld

Dit zijn factoren die voor jou als ouder vooral van belang zijn. Is het praktisch haalbaar om je zoon of dochter wekelijks naar die sportvereniging te brengen? Let ook op dat de kosten van het sportmateriaal en het lidgeld betaalbaar zijn. Wist je trouwens dat je bij Helan een gedeelte van je lidgeld terugbetaald krijgt? 
 

 • Laat je kind een proefles doen

Bijna alle sportclubs houden een gratis proefles. Profiteer daarvan en laat je kind de sport die hij of zij graag wil doen eens uitproberen. 
 

 • Verplicht je kind niet!

Laat je kind zelf kiezen wat hij of zij graag wil. Je kunt natuurlijk enkele voorstellen voor een leuke sport doen maar je moet hem of haar geen sport laten doen waar hij of zij geen zin in heeft. Plezier beleven in sport is de belangrijkste vuistregel!
 

 • Terugbetaling lidgeld door Helan

De kosten voor het lidgeld van een sportvereniging kunnen snel oplopen. Helan voorziet jaarlijks een terugbetaling van 25 euro voor het lidgeld! Hoe je die kunt krijgen? Kom er alles over te weten op onze website.
 

TIP! Weet dat Helan je ondersteunt om voldoende te bewegen en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In ons e-book kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

Gezonder leven dankzij voldoende beweging

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

 

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Perfectionisme bij je kind, hoe ga je daar mee om?

Kinderen en jongeren met een lage zelfwaardering zijn kwetsbaarder voor perfectionisme. Ze leggen de lat hoog en zijn vaak zeer gevoelig voor kritiek, hebben schrik om beoordeeld te worden en vergelijken zichzelf met anderen.

Blog

Laat je kind bewegen!

Vlaamse kinderen brengen gemiddeld 6 à 9,5 uur zittend door. Dat komt neer op maar liefst 50% tot 80% van hun wakkere tijd. Al dat zitten op tijd en stond doorbreken is essentieel om gezondheidsproblemen op latere leeftijd te voorkomen.

Blog

Hoeveel water moet een kind drinken

Kinderen hebben meer water nodig dan volwassenen. Hun lichaam is nog in volle groei en teert daarbij vooral op water, waaruit hun lichaam voor 60% bestaat. Maar kinderen ervaren nauwelijks dorst. Daarom is het belangrijk ze daarin bij te staan en de kinderen geregeld water te laten drinken zodat ze voldoende hydrateren.

EHBO bij kinderen
Blog

EHBO bij baby's en kinderen

Hoe verzorg je een wondje bij je kind? Wat doe je als je kindje zich verslikt? En wanneer zoek je hulp?