Blog

Nostalgie: Tik Tak in de opvang!

Iedereen kent het VRT tv-programma Tik Tak wel, met het herkenbare deuntje en de drie schaapjes. Kindbegeleider Ellen Dobbelaere bracht Tik Tak naar Kinderdagverblijf Bieze Beize in Destelbergen. Nostalgie ten top voor groot en klein!

Lentefris idee

“Toen we met de collega's van kinderdagverblijf Bieze Beize nadachten over activiteiten voor het nieuwe thema lente, kwam ik met het idee om zelf tiktak te geven,” zegt Ellen Dobbelaere. “Voor het thema winter hadden we al een heuse 'kamishibai' (verteltheater) in elkaar geknutseld en ook nu wilden we met iets origineels uit de hoek komen. Tik Tak leek me ideaal.”

Ellen bereidde de activiteit thuis voor, zocht op Pinterest toffe prenten en bekeek fragmenten op YouTube. Ze verzamelde alle spullen en muziek: een Tik Tak-huis, drie schaapjes, een handpop, stapelpotjes, bekertjes, ...

Wanneer is het Tik Tak?

“Toen ik de activiteit de eerste keer gaf, vond ik het superspannend,” lacht Ellen. “Klein en groot gingen samen op de mat zitten en het werd muisstil. Zodra de eerste deuntjes het lokaal vulden, zag ik alle oogjes blinken en een paar mondjes openvallen. Dat gaf mij een warm gevoel en superveel energie! Het ‘spelen’ ging van zelf en de kinderen waren enthousiast. Ze kwamen prutsen aan het huisje, lachten luidop en riepen op het einde ‘Nog een keer!’ Het waren vijftien boeiende en fascinerende minuten waarvan zowel ik als de kinderen genoten hebben.”

“Ondertussen heb ik de Tik Tak-activiteit al meerdere keren gegeven, zelfs in de tuin. We denken er zelfs aan om het vast in te plannen en er een theatermoment van te maken. Wanneer de kinderen het woord ‘Tik Tak’ nog maar horen, zie je hun ogen blinken en zijn ze de hele dag bezig met maar één ding: wanneer is het Tik Tak?”

Educatief

Het leuke aan Tik Tak is dat je deze activiteit meerdere keren kunt gebruiken. Je kunt ze aanpassen aan het thema waaraan je die week of maand werkt, en dat het de ontwikkeling van de kindjes ondersteunt op verschillende domeinen:

  • Denkontwikkeling: potjes op elkaar stapelen
  • Visuele ontwikkeling: raden welke puzzel je maakt
  • Muzische ontwikkeling: de muziek
  • Zintuiglijke ontwikkeling: actief op onderzoek gaan met de zintuigen

“Ik raad alle collega’s aan om het eens te proberen," zegt Ellen. "De voldoening die je eruit haalt is onbeschrijflijk!”

Ontdek de waarden van Helan Kinderopvang

Bij Helan Kinderopvang vangen we kinderen op in een kindvriendelijke, stimulerende en warme sfeer. We werken rond een aantal vaste waarden. Via de Waardenboom maken we ze tastbaar voor ouders, kinderen en kindbegeleiders.

Op zoek naar kinderopvang?

Met een uitgebreid aanbod onthaalouders en kinderdagverblijven creëert Helan een warme, stimulerende omgeving voor je kind.

Vind kinderopvang

Deel dit artikel

Verder lezen

kind aan het spelen
Blog

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Blog

Helan Kinderopvang kiest voor duurzaamheid

Bij Helan Kinderopvang vangen we kinderen op in een kindvriendelijke, stimulerende en warme sfeer. We werken rond een aantal vaste waarden. Via de Waardenboom maken we deze tastbaar voor ouders, kinderen en kinderbegeleiders. Ook duurzaamheid is een belangrijke waarde voor ons. Zo willen we ook ons steentje bijdragen tot de vermindering van onze ecologische voetafdruk.

Blog

Ontdekking van het blotevoetenparcours in Heldenhuis

Een blotevoetenpad buiten kenden we al, maar ook binnen kun je heel eenvoudig zo’n tactiel pad maken. Bij kinderopvang Heldenhuis in Antwerpen maakten ze er een met verschillende materialen, om dan de kleine voetjes op verkenning te laten gaan.

Blog

Buitenspeelhelden bij Helan Kinderopvang

Buiten regent het vitamientjes. En bij Helan kinderopvangen dansen we in de regen. En ja hoor, dat mag je letterlijk nemen!