Blog

Veilig met de fiets naar school

Het is als automobilist opletten geblazen voor fietsers op de weg. Omgekeerd telt dit natuurlijk ook. Ondanks de vele campagnes zijn nog steeds 8 tot 9% van de dodelijke verkeersslachtoffers fietsers. Zo gaan je kinderen veilig met de fiets naar school.

Kinderen en jongeren op de fiets zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Verkeersveiligheid verdient bij hen extra aandacht.

Laat je zien 

Laat je zien. Dat is de hoofdregel voor de zwakke weggebruiker. Vermijd donkere kledij, zorg ervoor dat de lichten werken en dat er voldoende reflectoren op de fiets zitten, gebruik reflecterende kledij, … Alles wat je kind doet opvallen en reglementair is in het verkeer is oké.

Jong geleerd

Het is nooit te vroeg om te leren hoe je je veilig per fiets kan begeven door het verkeer. Leer je kind om rekening te houden met mogelijke fouten van chauffeurs: de dode hoek, een portier dat open zwaait, … 

Geef zelf ook het goede voorbeeld: geef voorrang van rechts, laat andere weggebruikers tijdig weten wat je gaat doen, steek je arm uit indien je links of rechts wilt afslaan, ... Je kind zal je goede voorbeeld zeker nabootsen.  

Om het vertrouwen in het verkeer wat te verhogen, kan je je kind leren om oogcontact te zoeken met de chauffeur.

De fietshelm, meer dan cool

Dankzij de fietshelm daalt de kans op hoofdletsels met 85%. Het is dus niet zomaar een hip item, het is levensnoodzakelijk. Kies voor je kind een fietshelm op maat volgens de veiligheidsvoorschriften.  

Ook hier geldt de richtlijn van het goede voorbeeld. Als je als ouder zelf een helm draagt wanneer je meefietst, stimuleer je je kinderen automatisch ook om een helm te dragen. 

Fietspooling

Al van gehoord? Kinderen fietsen in kleine groepjes en onder begeleiding van een volwassene naar school. Misschien een idee om dit in jouw buurt te organiseren als dit nog niet bestaat?

BIVV

Hoe kan je je kind best vervoeren per fiets? Is een bakfiets of fietskar een goed idee? Vanaf wanneer kan mijn kind mee in een kinderzitje? Hoe leer ik mijn kind het best alleen fietsen? Hoe leer ik mijn kind de wegcode? Hoe valt je kind het best op in het verkeer? Je vindt het antwoord op deze en andere vragen bij het BIVV (Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid).

Tips voor de automobilist

  • Pas je snelheid aan als je een fietser nadert en blijf op 1 meter afstand van de fietser.
  • Wees voorzichtig als je je portier opent.
  • Kijk goed in de spiegels als je rechts afslaat. Kijk desnoods nog snel even over je schouder.
  • Houd er rekening mee dat kinderen zich soms nog onzeker kunnen voelen in het verkeer en onverwachtse bewegingen kunnen maken.
  • Controleer of al je lichten goed werken zodat je zelf ook voldoende zichtbaar bent in het verkeer.
  • Wees geen obstakel voor fietsers en parkeer niet op het fietspad.
  • Houd er bij regenweer extra rekening mee dat fietsers minder hard en kort kunnen remmen.

Helan voordeel

Als klant van Helan Ziekenfonds kan je rekenen op een preventiebonus van 25 euro per jaar op het assortiment preventie- en veiligheidsmateriaal bij Helan Zorgwinkel. Daar horen ook fietshelmen en fluohesjes onder.

Deel dit artikel

Verder lezen

buitenspelen
Blog

Buitenspelen stimuleert de ontwikkeling van je kind

De buitenlucht doet wonderen voor je kind. Zo is buitenspelen niet alleen gezond, maar stimuleert het ook de ontwikkeling van je kroost. Bovendien worden ze er nog vrolijk van ook. Hop, naar buiten dus!

Blog

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland is een ervaring om naar uit te kijken, maar voordat je vertrekt zijn er ook een aantal praktische zaken die je moet regelen. Wat doe je bijvoorbeeld met je ziekteverzekering? Moet je een ziekteverzekering afsluiten in het land waar je studeert of ben je tijdens je studie in het buitenland ook verzekerd met je Belgische verzekering?

Blog

Hoe regel je het ziekenfondsdossier van je kinderen bij een echtscheiding?

Een echtscheiding is geen vrolijke gebeurtenis. Bovendien komt daar ook nog eens heel wat papierwerk bij kijken. Niet alleen je algemene administratie, maar ook je ziekenfondsdossier, en dat van je kinderen, moet worden aangepast.

meisje met migraine
Blog

Migraine: meer dan hoofdpijn alleen

Bij migraine denk je waarschijnlijk meteen aan hoofdpijn, maar het is veel meer dan dat. Neuroloog Koen Paemeleire van het UZ in Gent legt uit.