Blog

We zitten met een probleem

Volwassenen zitten vandaag gemiddeld 8 uren per dag stil. Dat is niet goed voor de gezondheid. Je kunt te veel stilzitten ook niet zomaar ‘goedmaken’ met een paar uurtjes per week intensief sporten. Omdat veel stilzitten schadelijk is op zich. Wanneer zit je te veel stil? En wat kun je eraan doen?

Waneer zit je te veel stil?

Langer dan acht uur per dag zitten, en vaak langer dan een half uur aan één stuk stilzitten, is niet goed voor je gezondheid. Als je dagelijks urenlang en onafgebroken zit, en je benen stil houdt, dan gaat je lichaam in ‘slaapmodus’. Dat is niet goed voor je: je bloed gaat trager stromen, je verbrandt minder vet, en je suikerspiegel gaat de hoogte in. Je concentratie gaat ook achteruit.  

Wat doet zitten met je lichaam?

Recent onderzoek toont aan dat wie vaak lang stilzit meer dan 2 keer zoveel kans heeft om diabetes te ontwikkelen, en bijna 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Zelfs mensen die naast hun zittende dagtaak voldoende beweging nemen of sporten, blijken een hoger risico op gezondheidskwalen te lopen. Wie te veel stilzit, kan ook last krijgen van lage rugpijn, en zal zich globaal gezien minder productief en creatief, of zelfs depressief voelen.

Is sporten de oplossing?

Je kunt te veel stilzitten niet zomaar ‘goedmaken’ met een paar uurtjes per week intensief sporten. Omdat lang stilzitten schadelijk is op zich. Maar ook omdat je, als je dan plots wat tijd hebt om te bewegen, snel te veel ineens wilt doen. Zo loop je makkelijk blessures op. 

Het zitten onderbreken is de boodschap

Hoe kun je het vele zitten dan wel goedmaken voor je lichaam en geest? Simpelweg door je zittijd te onderbrekenKleine ingrepen in je dagelijkse gewoonten maken snel een groot verschil. Probeer wat beweging in te lassen, telkens je merkt dat je al een half uur stil zit. Combineer die gezonde gewoonte met wat intensievere beweging (fietsen, tuinieren,...) op z'n tijd en je bent helemaal goed bezig! In onze zoekmotor vind je tips op maat van jouw leven.

Doe de Zittest! 

Zit jij te veel stil? Doe de Zittest, schrijf je in voor een begeleidingsplan op maat van je beweegprofiel en wij helpen je met slimme tips via e-mail in 4 weken uit je stoel! 

 

* Minder zitten is een goed begin voor een globale gezonde levensstijl. Die bereik je door niet te roken, gezond en evenwichtig te eten, weinig te zitten en voldoende te bewegen.
* De Zittest van Helan werd ontwikkeld door de Universiteit Gent. Het begeleidingsplan stelde Helan op in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Gezonder leven dankzij voldoende beweging

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Tags
Rug

Verder lezen

Blog

Lage rugpijn? Vooral blijven bewegen!

Last van lage rugpijn? Je bent niet alleen, maar liefst 1 op de 5 Belgen kampt met die kwaal. Ontdek de oorzaken van lage rugpijn, wat je eraan kan doen en enkele oefeningen om je rugpijn te verminderen.

voeten in water
Blog

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.

vrouw weegt zweet af
Blog

Weet wat je zweet

In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Onze perceptie over zweten – of de gevolgen daarvan – verschilt sterk van persoon tot persoon. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!