Blog

Wat is hypnose en hoe werkt het precies?

Dr. Nicole Ruysschaert

Psychiater en hypnose-expert

Bij hypnose denk je misschien aan schimmige shows, of genezers die mirakeloplossingen beloven. Maar er bestaat ook zoiets als klinische hypnose, een doeltreffende tool in de psychotherapie, aldus dokter Nicole Ruysschaert. Zij is psychiater en als hypnose-expert ook actief als bestuurslid bij de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnosevereniging (VHYP).

Wat is klinische hypnose of hypnotherapie?

Dr. Ruysschaert: “De term hypnotherapie is misleidend, want hypnose is geen therapie op zich. Je bekijkt het beter als een middel waarmee een psychotherapeut, psycholoog of arts jou kan helpen om een bepaald doel te bereiken.

Zo is hypnose bijvoorbeeld een doeltreffende methode voor:

  • het verminderen van pijn en angsten
  • de behandeling van verslavingen of bepaalde aandoeningen
  • de behandeling van trauma’s

Belangrijk in dat geval is wel dat de hypnose uitgevoerd wordt door gediplomeerde zorgverleners, die hun specialiteit in de gezondheidszorg aangevuld hebben met een uitgebreide opleiding tot hypnosedeskundige.”

Hoe werkt hypnose precies?

Dr. Ruysschaert: “Hypnose wordt vaak gezien als een soort van slapen. Maar dat klopt niet. De verwarring is ontstaan door het Griekse woord ‘hypnos’, dat slaap betekent.

Het tegendeel is waar: in een hypnotische trance ben je net heel alert, en kan je je focussen op gewaarwordingen en herinneringen waar je in het normale bewustzijn geen toegang toe vindt.

Je kan hypnose beschrijven als een toestand van veranderd bewustzijn, waarin je brein actief aan het werk is. De gedachten en beelden die je in een hypnotische trance oproept, beïnvloeden ook je lichaam. Denk je bijvoorbeeld actief aan rustgevende situaties, dan ontspant je lichaam mee.”
 

Dr. Nicole Ruysschaert Psychiater en hypnose-expert

Je kan hypnose beschrijven als een toestand van veranderd bewustzijn, waarin je brein actief aan het werk is.


Waar kan hypnose bij helpen?

Dr. Ruysschaert: “Binnen de psychotherapie is hypnose een ideaal hulpmiddel om mensen met angsten en fobieën, eetstoornissen, bepaalde pijnklachten of een gebrek aan zelfvertrouwen te behandelen.

Ik geef het voorbeeld van een patiënte die bang was voor een medische behandeling die ze vroeger als pijnlijk had ervaren. We bereidden haar voor op die behandeling met hypnose, waarbij ze een cocon van veiligheid kon oproepen. Ze ging in haar verbeelding op reis terwijl ze haar lichaam toevertrouwde aan de zorg. Ze liet de interventieruimte in gedachten slapen. De hypnosesessie hielp haar om de angst voor de behandeling beter te kunnen hanteren.”

Wanneer werkt hypnose?

Dr. Ruysschaert: “Mensen met een rijke verbeelding kunnen veel bereiken met hypnose. Dat verklaart waarom het meestal ook heel goed werkt bij kinderen. Ze staan doorgaans makkelijker open voor nieuwe situaties en zijn minder sceptisch.”

Waar kan je als patiënt terecht?

Dr. Ruysschaert: “Overweeg je therapie waarbij hypnose toegepast wordt, informeer je dan eerst of de therapeut wel de juiste opleiding heeft gevolgd. Een master in de psychologie of geneeskunde of een bachelor in de gezondheidszorg, met een langdurige opleiding tot psychotherapeut is noodzakelijk. En daarbovenop ook een erkende hypnose-opleiding binnen het specifieke toepassingsdomein.

Rekent de therapeut hoge uurtarieven aan, zoals 150 tot 200 euro voor een sessie? Dan mag je een alarmbelletje horen rinkelen, want doorgaans kost een sessie 50 tot 80 euro per uur.

Hypnose is ook geen instant wondermiddel. Behandelaars die mirakeloplossingen beloven, zijn te wantrouwen. Alleen een geschoolde therapeut die grondig zoekt naar de basis van je probleem, kan het gewenste resultaat boeken.

Op de site van de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnosevereniging (VHYP) vind je een lijst met betrouwbare hypnosedeskundigen.”

Op zoek naar psychologische hulp?

Hier kan je terecht

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

meisje aan het denken
Blog

Waar naartoe voor psychologische hulp?

Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of heeft iemand in je omgeving hulp nodig? Onder meer bij de Helan Luisterlijn kun je terecht voor psychologische hulp en vragen over je welzijn. Lees waar je verder nog hulp vindt bij psychische problemen.

vrouw aan het rouwen
Testimony

Mentale gezondheid bij jongeren. Het verhaal van Sara

Als jongere krijg je heel wat veranderingen op je bord. Studeren, op kot gaan, vrienden maken. Je baant jezelf een weg door honderden nieuwe situaties. En soms gaat dat niet vanzelf. Zeker in een jaar waar je sociale contacten beperkt werden. Gaat het momenteel allemaal wat moeilijker? Weet dat je niet alleen bent. En dat er altijd hulp voor je is, als je dat wil.

zoon en moeder aan het spelen
Blog

Mentale gezondheid bij ouders. Het verhaal van Sophie

Ouders hebben vaak heel wat op het bord. De kinderen gaan naar school, een sport- of hobbyclub en hebben een voorspelbare gestructureerde omgeving nodig. Als ouder wil je dat natuurlijk goed doen, en stem je je agenda af op je kroost. Maar daarnaast zijn er ook nog jouw job, sociale leven, relatie en het huishouden. Dat allemaal gecombineerd krijgen, vraagt veel. En dat ondervond ook Sophie (38). Lees haar verhaal.