
Mentale gezondheid
Wat betekent mentaal welzijn precies? Hoe kan je jouw mentale gezondheid verbeteren? En is het ook oké om je niet oké te voelen? Wij nemen jouw mentale gezondheid serieus en bundelen op deze pagina advies, tips en mogelijke hulplijnen.
Op deze pagina
5 vragen en antwoorden over mentale gezondheid
Bij het woord gezondheid, denk je waarschijnlijk vaak aan je fysieke gezondheid: je bent niet ziek, je eet gezond en beweegt voldoende. Maar je mentale gezondheid is minstens even belangrijk.
Jouw mentale gezondheid slaat op alles wat in je hoofd zit: je gedachten, emoties en sociale relaties. Je zou kunnen stellen dat je mentaal gezond bent als je gelukkig bent, geen negatieve gedachten ervaart, tevreden bent met je sociale relaties en niet te veel aan je hoofd hebt. Dat allemaal perfect in balans houden is niet makkelijk, of misschien zelfs onmogelijk.
Je mentale gezondheid op peil houden, gaat dus onvermijdelijk ook over hoe je met de tegenslagen op jouw pad omgaat. Hoe sterker je mentaal in je schoenen staat, en hoe beter je omringd bent, hoe beter je met tegenslag om kan.
De Helan-test #schijfruimtevol geeft zicht op je mentale veerkracht. Hoe ga jij om met stress, verandering, en andere mentale uitdagingen? Doe de test en ontdek hoe veerkrachtig jij bent. Je krijgt nadien tips en info over een leven in balans.
Bovenstaande tips helpen helaas niet bij alles. Soms heb je psychologische hulp nodig. Zoals van een psycholoog of je huisarts. Is dat een drempel voor je? Probeer dan eens een anoniemere manier zoals BloomUp.
Op onze blog lijsten we heel wat verschillende hulplijnen voor je op. Zowel voor volwassenen als jongeren.
Voel je je angstig? Depressief? Opgebrand? Zit je met emoties waar je met iemand over wil praten? Dan is het misschien interessant om een erkend klinisch psycholoog of psychotherapeut te contacteren. Maar welke vormen van psychotherapie zijn er?
Er zijn vijf therapievormen:
De ene therapievorm is niet beter dan de andere. Ze hebben gewoon elk een eigen invalshoek. Maar om te weten te komen welke therapie en begeleidingsstijl bij je past, moet je natuurlijk weten wat nu juist de invalshoeken zijn van elke therapievorm.
Beiden helpen je als je nood hebt aan geestelijke of emotionele begeleiding. Maar er is wel degelijk een verschil.
De domeinen van de geluksdriehoek
De geluksdriehoek laat zien welke aspecten je nodig hebt in je leven om je mentaal zo goed mogelijk te voelen.
Jezelf kunnen zijn
Als je jezelf kan aanvaarden en positief bekijken, ook in relaties met anderen, komt dat je mentale gezondheid ten goede. Aanvaard je jezelf zoals je bent, dan kan je zelf richting geven aan je leven. Volgens je eigen kompas, en zonder dat je je al te veel laat leiden door sociale druk. Je hebt controle over je gedachten en gedrag en je staat open voor nieuwe ervaringen.
Je goed omringd voelen
Niemand is perfect gelukkig helemaal alleen. Om je echt goed te voelen, heb je een netwerk van warme en betrouwbare relaties om je heen nodig. Je voelt je oprecht betrokken bij die mensen. Je weet dat je op hen kan rekenen als dat nodig is en dat jij hen ook ondersteunt als zij jou nodig hebben.
Je emotioneel goed voelen
Balans
Onder de driehoek zie je een oranje bol. Die bol kan je uit balans brengen. Dat is niet erg: je moet en kan je niet altijd gelukkig voelen. Soms is de bol groter, soms is hij heel klein. Weet dat de bol er is en stoor je er niet aan. Er is altijd wel iets dat je uit balans brengt. En dat is oké.
Burn-out
Een burn-out is geen ziekte, maar een syndroom. Toch blijft een burn-out voor artsen en onderzoekers moeilijk terrein. Wat is een burn-out precies? Wat zijn de symptomen van een burn-out? En wat kan je eraan doen?
Omgaan met stress
Iedereen heeft wel eens stress, maar dat is niet altijd negatief. Een gezonde portie stress hebben we namelijk nodig om te overleven. Maar wat als de stress je te veel wordt?
Welzijn is jezelf graag zien
Door jezelf graag te zien, ben je beter gewapend tegen tegenslagen. Je stelt je eigen grenzen en kan 'nee' zeggen wanneer het te veel wordt. Door wat minder streng voor jezelf te zijn, kan je ook beter loslaten.
Musturbeer jij ook te veel?
Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.
Wat kan je als ouder doen?
Helan hacks van onze gezondheidsexperten
Mentaal gezond, dankzij deze Helan-voordelen
Bij Helan vinden we jouw mentale gezondheid belangrijk. Daarom hebben we heel wat voordelen die jou en je mentale gezondheid ondersteunen. Rechtstreeks, of onrechtstreeks.
Vind snel een psycholoog via Bloomup
10 euro terugbetaling per consultatie
Met het online platform BloomUp maken we mentale gezondheidszorg toegankelijker. Je vindt er snel en makkelijk een erkende psycholoog. Per consultatie krijg je 10 euro terugbetaald via het Helan-voordeel psychotherapie.
Psychotherapie
120 euro
Helan Ziekenfonds voorziet een terugbetaling van 10 euro per sessie voor maximum 12 sessies per jaar bij de psycholoog, orthopedagoog, psychotherapeut of seksuoloog. Zowel voor kinderen en jongeren als voor volwassenen.
Slaaptherapie
100 euro
Bij chronische slapeloosheid kan een slaapbehandeling in een ziekenhuis of slaapcentrum helpen. Jouw Helan-voordeel: een terugbetaling van 100 euro.
Sport en bewegen
125 euro
Bij Helan geloven we dat je met financieel duwtje in de rug jouw sportieve doelen kan halen én zelfs overtreffen! Krijg korting op het lidgeld van je sportclub, sportevents, sportonderzoeken of bewegen op verwijzing.
Webinars over gezondheid en zelfzorg
Gratis
Een nieuwe uitdaging of investeren in je mentale gezondheid. Onze experts helpen je op weg. Volg een gratis live webinar, of herbekijk er eentje uit onze archieven.
Mindfulness
50 euro
Pak je stress en slapeloosheid aan met mindfulness. Klanten van Helan Ziekenfonds krijgen 50 euro korting voor een mindfulnesstraining georganiseerd door Mindful Me.
Hoe is het met jouw gezondheid?
Welke kleine stappen kan jij zetten om je gezondheid te verbeteren? Doe de test en krijg een duidelijk beeld van je gezondheid.
Krijg haalbare verbeterdoelen en tips die goesting geven om ermee aan de slag te gaan.