Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Stress: niet alleen volwassenen hebben er last van. Waarom ook kinderen en jongeren er vandaag onder lijden, en hoe je daar best mee omgaat, lees je hieronder.
Het is vooral typerend dat jongeren, tijdens de puberleeftijd, stress krijgen omwille van hun uiterlijk maar ook de activiteiten waaraan ze deelnemen. Stress bij jongeren en kinderen gaat samen met heel wat duidelijke symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid en toch problemen om ‘s avonds in slaap te vallen, eetstoornissen, faalangst, extreem perfectionistisch gedrag en woedeaanvallen. Of alle jongeren even kwetsbaar zijn, is afhankelijk van de persoon. Kwetsbare jongeren zijn vaak het archetype van de goede leerling: plichtsbewust, perfectionistisch, betrokken, lief en gevoelig, bezorgd om anderen, en zeer veeleisend voor zichzelf. Zit jouw hoofd zo vol dat je steken laat vallen? Heb je het zo druk dat je je lichtgeraakt of ronduit opgebrand voelt? Doe de test en meet je mentale veerkracht.
Stress bij jongeren en kinderen wordt veroorzaakt door verschillende factoren. In welgestelde gezinnen hebben kinderen gemiddeld 4 à 5 buitenschoolse activiteiten per week. Zowel ouders als kinderen jongleren dan met ontelbare afspraken, wat voor heel wat druk zorgt op het gezin. Bovendien, wanneer je een kind voortdurend bezigheden voorschotelt, helpt hem dat niet om zijn eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. In kansarme gezinnen daarentegen worden kinderen sneller in een rol van volwassene geduwd om voor broertjes of zusjes te zorgen. Ook dat zorgt voor stress. En niet te vergeten, ook op school wordt er veel van de kinderen gevraagd.
Een actieve, ervaringsgerichte pedagogie stimuleert de competenties van het kind en mikt minder op het vergaren van intellectuele kennis. Kinderen moeten op school ook plezier maken. Uiteraard moet je ze stimuleren om zich te ontwikkelen. Een gezond evenwicht tussen plezier en plicht heeft hier een grote invloed op. Bovendien moeten kinderen zich veilig voelen om zich te ontwikkelen. En vaak creëren we, zonder het te willen, net een gevoel van onveiligheid. Door te hoge verwachtingen te koesteren, bijvoorbeeld.
Geef je kind de ruimte om zelf te experimenteren, te creëren, en z’n verbeelding te gebruiken. En neem als ouder ook je eigen verwachtingen onder de loep. Stel ze bij als ze te hoog gespannen zijn. Geef je kind ook de tijd om zich te ontwikkelen. Een kind mag zich vergissen, mag leren van zijn fouten. Als ouder is het cruciaal om ook de mislukkingen van je kind positief op te vangen. Wat echt telt, is niet de mislukking zelf, maar wat je kind eruit kan leren. Help je kind om dat in te zien. Op die manier kun je al heel wat stress bij jongeren en kinderen vermijden.
Op de site www.noknok.be kan je als jongere terecht bij vragen over depressie, eet- en slaapproblemen etc. Aan de hand van informatie, tips en het uitwisselen van ervaringen wordt er geprobeerd om de jongere een houvast en steun te bieden om zijn of haar problemen aan te pakken.
Als lid van Helan krijg je een vergoeding bij een psycholoog of psychiater. Lees alles over de voorwaarden van de vergoeding voor een psycholoog of psychiater.
Goed presteren op het werk, een bloeiend sociaal leven, een goede moeder of vader zijn, ... We moeten en we willen zoveel vandaag. Zit je hoofd zo vol dat je steken laat vallen? Wordt het je allemaal wat te veel? Of heb je nog schijfruimte vrij? Doe de test, het duurt maar een paar minuten om te ontdekken hoe vol jouw hoofd zit. Wij bieden je na de test tips en hulp op maat van jouw situatie.
Ontdek onze tips om je balans terug te vinden
Deel dit artikel
Verder lezen
Het rotavirus is niet zeldzaam. Bijna alle kinderen jonger dan 5 worden erdoor getroffen. Het is een besmettelijk virus, dat een infectie van maag en darm veroorzaakt, en koorts, diarree en braken geeft. Ook problemen met de vertering, en uitdroging komen voor.
Misschien heb je wel angst of stress, omdat je niet ziek wil worden. Je gaat hierdoor anders leven. De psychologen van de Luisterlijn van Helan geven advies.
Steeds meer mensen brengen een bezoek aan de logopedist, vaak om spraakstoornissen of problemen met de taalontwikkeling van hun kinderen te behandelen. Maar wat zijn de gangbare tarieven en hoeveel krijg je eigenlijk een terugbetaling voor logopedie?
Een echtscheiding is geen vrolijke gebeurtenis. Bovendien komt daar ook nog eens heel wat papierwerk bij kijken. Niet alleen je algemene administratie, maar ook je ziekenfondsdossier, en dat van je kinderen, moet worden aangepast.